Farmari 2022 -maatalousnäyttely järjestetään 30.6. – 2.7. Mikkelin Kalevankankaalla

Näyttely on  maa- ja metsätalouden sekä maaseudun suurkatselmus, jossa kohtaavat alan ammattilaiset ja kuluttajat. Ohjelmaa ja kiinnostavaa katsottavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle.

Xamk on Farmari-tapahtuman pääyhteistyökumppaneita. Meidät löytää osastolta M110. 

 

Tervetuloa Xamkin osastolle M110!

Tervetuloa Xamkin osastolle Farmarin metsäalueelle. Kerromme, miten voit opiskella meillä kokonaisen tutkinnon tai vain muutaman opintopisteen. Koulutuksemme pitävät kiinni tuoreessa tiedossa, joka auttaa sinua kehittymään työssäsi tai hankkimaan uutta osaamista. Voit opiskella verkossa tai kampuksella, myös työn ohessa. Tiesitkö muuten, että vielä ehdit hakkkia opiskelupaikan tulevalle syksylle? Tule kysymään lisää.

Koulutusten lisäksi tutkimme ja kehitämme, esimerkiksi uudenlaista logistiikkaa ja kestävää kiertotaloutta. TKI-työllä autamme yrityksiä menestymään ja vastaamme alueellisiin ja globaaleihin haasteisiin.

Päivitämme tälle sivulle ajankohtaista sisältöä siitä, mitä kaikkea Xamkin osastolla on mahdollista nähdä, tehdä ja kokea.

Suora osoite tälle sivulle on www.xamk.fi/farmari.

Tervetuloa Farmariin!

Xamkin tarjonta ohjelmalavoilla!

Torstai 30.6.  klo 13.30
Metsä kutsuu kulkijaa Vihreän kullan kulttuuritielle 
Marko Rikala, amanuenssi, Vihreän kullan kulttuuritie -hanke, Suomen Metsämuseo Lusto / Xamk

Torstai 30.6. klo 16
Vuorokausirytmi ja palautuminen
Marko Tanskanen, tki—asiantuntija, Active Life Lab, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Perjantai 1.7. klo 16
Vuorokausirytmi ja palautuminen
Marko Tanskanen, tki—asiantuntija, Active Life Lab, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Xamkin osastolla esillä Farmarissa

KOULUTUKSET

Voit tulla juttelemaan mistä tahansa koulutuksestamme, mutta erityisemmin tuomme Farmarissa esiin seuraavia koulutuksia:

  • Insinööri (AMK), biotuotetekniikka
  • Insinööri (AMK), rakennustekniikka/teollinen puurakentaminen
  • Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka
  • Metsätalousinsinööri (AMK)
  • Yhteisöpedagogi (AMK), ympäristökasvatus ja yhteisöjen kehittäjä (UUSI KOULUTUS)
  • Tradenomi (AMK), Wellbeing Management sekä Hyvinvointiliiketoiminnan johtaminen

Esillä on mm. opiskelijoiden rakentama sähkömoottoripyörä. Omaa tietämystään voi testata metsätalousinsinöörien puiden tunnistamisvisassa. Yhteisöpedagogikoulutuksen osalta voi tutustua, millaisella varustuksella opiskelijat lähtevät viikoksi Lapin erämaahan ja minkä verran tällainen rinkka selässä painaa. Teollisen puurakentamisen ja biotuotetekniikan insinööreillä esillä on malleja siitä, mistä kaikesta koulutuksissa on kyse. Hyvinvointiliiketoiminnan johtaminen on esillä Active Life Labin pisteellä, jossa voi mm. pelata pelejä kuntopyörää polkemalla.

Paikalla on myös eri koulutusten henkilökuntaa ja opiskelijoita, jotka osaavat kertoa niistä lisää.

Muista myös lisähaku 1.-4.8.2022. Lisähaussa voit hakea kevään yhteishaussa vapaaksi jääneille paikoille. Opinnot alkavat heti syksyllä. Lisähakusivulta löydät ajantasalla olevat tiedot haussa olevista koulutuksista.

Suomen suurin avoin AMK tarjoaa vuositasolla

Tapahtumassa on jaossa myös uusia hakijan oppaitamme!

TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMINTA

 

  • Aisti puun hyvinvointivaikutuksia hiilipaviljongeissa.
  • Koe, mitä uusi teknologia tuo Vihreän kullan kulttuuritielle.
  • Tule kuulemaan, mitä kaikkea Savonlinnan rakenteilla oleva ainutlaatuinen puu- ja hybridirakentamisen testauslaboratorio tulee mahdollistamaan teollisessa puurakentamisessa.
  • Tutustu älykkäisiin käyttäjäkeskeisiin ruokapalveluihin
  • Tule katsomaan, miten drooneja ja droonikuvausta pystytään hyödyntämään maa- ja metsätaloudessa

 

Vielä ehdit hankkia opiskelupaikan syksyksi!

Xamkin puuosaaminen esillä

Saimaa Stadiumin läheisyyteen, mäntypuiden siimekseen sijoittuvat Hiilipaviljongit pitävät sisällään monialaista tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä, johon myös Farmari-tapahtuman kävijät pääsevät tutustumaan.

Hiilipaviljongeiksi ristityt puurakenteet ovat syntyneet osana puun hyvinvointivaikutusten tutkimus- ja kehittämishanketta. Paviljongit toimivat tulevan kesän aikana toteutettavien puun hyvinvointimittausten ympäristönä.

Mittausten avulla tutkitaan millaisia vaikutuksia puurakenteilla ja -pinnoilla voi olla käyttäjän psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Kaksi identtistä Hiilipaviljonkia sisustetaan eri tavoin ja näin voidaan verrata puun ja muiden materiaalien vaikuttavuutta koehenkilöiden reaktioihin.

Paviljonkien ulkopinnat hiilletään polttamalla. Hiili muodostaa puun pintaan suojaavan kerroksen ja antaa rakenteelle omaleimaisen ulkoasun. Hiiltäminen on perinteinen tapa käsitellä puuta, jonka uusia mahdollisuuksia tutkitaan puurakenteiden ekologisena suojausmenetelmänä.

Muotoilultaan moniulotteiset Hiilipaviljongit edustavat modernia puurakentamista. Rakenteessa käytettävä clt-levy on massiivipuinen, modernin puurakentamisen raaka-aine. Hiilipaviljonkien rakenne koostuu elementeistä, joiden suunnittelu ja valmistus perustuu täysin digitalisoituun prosessiin, mikä mahdollistaa perinteisistä rakennustavoista poikkeavia muotoja ja rakenteita.

Hiilipaviljongit ovat osa Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hanketta

Hyvinvointimittauksista vastaa asiaan erikoistunut Active Live Lab -tutkimusyksikkö

CLT-rakenteiset hiilipaviljongit on suunnitellut Futudesign Oy ja rakentamisesta vastaa Puurakentajat Oy.

Paviljonkien hiiltäminen toteutetaan osana Xamkin Puupihi-hanketta.

Muotoilultaan modernit Hiilipaviljongit ja ympäröivä kangasmetsä muodostavat ehjän kokonaisuuden, joka houkuttelee vetäytymään Farmari-vilskeen keskeltä.

Tutustu insinööriopiskelijoiden rakentamaan sähkömoottoripyörään

Sähkötekniikan insinööriopiskelijoilla Atte Marttisella, Kalle Hellgrenillä ja Miikael Riuttaskorvella oli mielenkiintoinen opinnäytetyö. He muunsivat moottoririkkoisen 600-kuutioisen Suzuki Bandit –moottoripyörän sähkömoottoripyöräksi. Pyörä on nyt esillä Farmari-näyttelyssä Xamkin osastolla.

Tavoitteena oli, että pyörästä tulee suorituskykyinen, suomalaiset katsastusmääräykset täyttävä ja katseen kestävä. Käytännössä moottoripyörä meni runkoa lukuunottamatta lähes kokonaan uusiksi.

Moottoriksi valittiin harjaton AC-20 –induktiomoottorin, jonka maksimivirta on 650 A, jolloin se tuottaa 48,5 kW tehon. Moonttori vääntää 111 Nm 5100 kierrokseen asti.

Opiskelijat rakensivat myös akuston itse. Se tulee koostuu sarjaan kytketyistä 18650-akuista. Akkuja on yhteensä 812 kpl 29 sarjassa ja 28 rinnan. Näin muodostuu viisi akkukennostoa, joista moottoripyörän akku koostuu. Jokaista sarjassa olevaa akkua on ladattava ja valvottava erikseen akunhallintajärjestelmällä.

Kantama on yli 150 km. Myös akunhallintajärjestelmä on suunniteltu itse samoin kuin ledeillä toteutettu valaistus.

Sähkömoottoripyörä on tiekäyttöön katsastettu ja se on ollut jo esillä mm. American Car Showssa.

Ohjaavana opettajana oli Xamkin sähkötekniikan lehtori Teemu Manninen.

Sähkömoottoripyörä on esillä Farmarissa Xamkin osastolla. 

Droonikuvaus maa- ja metsätaloudessa

Xamkin osastolla on esillä ammattikäyttöön tarkoitettua drooniteknologiaa. Viljelijöille ja metsänomistajille droonikuvaus tarjoaa uuden tavan havainnoida kasvustoja ja sadontuottokykyä. Ympäristö ja kannattavuus hyötyvät, kun lannoitusta, kasvinsuojelu- ja hoitotoimia tehdään siellä, missä niiden tarve on. 

Maa- ja metsätaloudessa drooneilla voi olla mm. seuraavia tehtäviä: 

  • Kasvien laskenta: kasvin koko, koealan tilastot, metsikkömäärä, vaarantuneet koealat, istutusjätteet 
  • Kasvin korkeuden määrittäminen: sadon korkeus ja tiheys 
  • Kasvillisuusindeksit: lehtipinta-ala, poikkeamien havaitseminen, hoidon tehokkuus, tartunnat, fenologia 
  • Veden tarve: vaurioituminen/hukkuminen 
  • Metsien inventointi ja tilakohtaisen metsäsuunnittelun avustaminen 
  • Äkilliset kartoitustarpeet, metsätuhojen kartoitus (myrsky- tai hyönteistuhoalueen rajaus) 
  • Sähkölinjojen puuston hoidon ja alustan raivauksen tarpeen määrittely 
  • Metsätilan kartoitus, metsän hankkiminen tai myynti 
  • Ja paljon muuta 

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun yksiköissä Logistiikan ja merenkulun tutkimuskeskittymä NELI – North European Logistics Institute ja Metsä, Ympäristö, Energia on tutkittu droonien käyttöä. NELI:ssä on toistaiseksi keskitytty haastavimpiin droonien erikoiskategorian operaatioihin, joissa lennot tapahtuvat näköyhteyden ulkopuolella.

Tutkimus on ollut osa Suomen akatemian rahoittamaa projektia (FUAVE – Finnish UAV Ecosystem), jossa muina toimijoina on VTT, FGI, Oulun yliopisto, OAMK. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun Metsä, ympäristö ja energia-yksikkö on tehnyt metsiin ja ympäristöön liittyvää tutkimusta droonien avoimessa kategoriassa, jolloin lennot tapahtuvat näköyhteydessä. 

Lähtökohtaisesti Xamk ei tee operatiivista drooni-kuvaustyötä, mutta kontaktiverkostomme kautta voimme auttaa löytämään oikean tekijän ja pystymme auttamaan muissa drooneihin liittyvissä kysymyksissä. 

Kalis-mobiiliseikkailupeli tarjoaa mukavaa tekemistä Farmari-messujen ympäristössä

Farmari-messujen ympäristössä oleva Kalevankankaan alue on mikkeliläisten keidas, josta löytyy erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja tapahtumia ympäri vuoden. Nyt uusi mobiiliseikkailupeli tuo alueen entistäkin lähemmäksi kaupunkilaisia.

Kalis-peli liikuttaa rastilta toiselle

Kaikille avoimessa karttapohjaisessa Kalis-mobiiliseikkailupelissä pelaajat ratkaisevat Kalevankangasta käsitteleviä tehtäviä liikkumalla alueella rastilta toiselle.

Suurin osa rasteista avautuu karttanäkymään pelattavaksi pelin edetessä. Pelissä etenemällä voi hankkia pisteitä ja sitä kautta erilaisia saavutuksia. Pelissä on myös joukko salarasteja, joista pelaaja saa enemmän pisteitä. Pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja, joten nopeasti salarastit ratkaiseva pelaaja on vahvoilla!

Kalis-peli on ilmainen ja soveltuu kaikenikäisille. Peliä pääsee pelaamaan lataamalla puhelimen sovelluskaupasta X-routes-sovelluksen ja avaamalla sieltä Kalis-pelin. Vaihtoehtoisesti pelin pelaaminen onnistuu myös selaimessa osoitteessa:  https://play.x-routes.com/

Peli on kehitetty Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja mikkeliläisen Observis Oy:n yhteistyönä. Observiksen pelialustaa on aiemmin käytetty muun muassa Mikkelin Digitaalisessa kaupunkiseikkailussa. Pelin sisällön rakentamiseen on osallistunut myös alueen toimijoita.

Kalevankangas edistää kaupunkilaisten hyvinvointia

Kävijälle Kalevankangas tarjoaa monipuolisen kattauksen liikuntamahdollisuuksia, tapahtumia, ulkoilureittejä ja luontoelämyksiä. Lisäksi tarjolla on oheispalveluita kuten kahvila- ja ravintolapalvelut.

Kalevankankaalla on investoitu paljon kuntalaisten hyvinvointiin ja uusiin harrastamisen mahdollisuuksiin. Ravirataa ja jäähallia on uudistettu, ja alueelle on noussut uusi jalkapallohalli ja kuntoportaat. Monitoimiareena Saimaa Stadiumilla toimii myös Xamkin Active Life Lab -tutkimusyksikkö.

Lisätietoa

www.kalevankangasmikkeli.fi

 

Vihreän kullan kulttuuritie

Punkaharjun harjutie / Jussi Silvennoinen

Vihreän kullan kulttuuritie on Etelä-Savon virallinen matkailutie, joka kulkee Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle. Kauniiden maisemien läpi kiemurtelevan reitin varrella matkailija pääsee tutustumaan alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön, joka on kautta aikojen kytkeytynyt vahvasti metsään.

Reitin varrelle on koottu 16 kiehtovaa kohdetta, jotka käsittelevät suomalaista metsäkulttuuria, metsähistoriaa sekä metsäsuhdetta eri tavoin. Matkailutien kohteet muodostavat yhdessä kiinnostavan kokonaisuuden kulttuuria ja luontokohteita. Useassa kohteessa on myös mahdollisuus lähteä luontoon joko jalan tai pyörällä.

Matkailutiehen kohteineen pääsee tutustumaan virtuaalireittinä Outdoor Activessa.

kuuntele äänitarinaa vihreän kullan kulttuuritiellä ajaessasi

Kesällä 2022 matkailija pääsee tutustumaan Vihreän kullan kulttuuritiehen myös kiehtovan äänitarinan kautta, jossa paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta kerättyihin metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin. Äänitarina kuljettaa kuuntelijaa yhteensä 250 kilometrin ja tuhansien vuosien mittaiselle matkalle eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen. Tarina löytyy kesäkuun alusta alkaen ilmaisesta Glopas-sovelluksesta, minkä avulla reitti on kuunneltavissa autolla tai pyörällä ajaessa. Tarina lähtee soimaan automaattisesti valituissa koordinaateissa matkan varrella ja avaa kuuntelijalle uudenlaisia näkökulmia reitin kohteisiin.

Lisättyä todellisuutta Sahanlahdessa

Kesällä historia herää henkiin myös Puumalan Sahanlahdessa, jossa pääsee tutustumaan sahayhdyskunnan historiaan sekä suomalaiseen mytologiaan lisätyn todellisuuden avulla. Matkailija pääsee muun muassa seuraamaan koskella työskentelevien tukkimiesten toimia tai ihmettelemään kalman väkeä vanhan ruumishuoneen luona. Sahanlahden historiaan ja mytologiaan liittyvä tarina tulee matkailijan nähtäville ilmaiseen SALMI AR-sovellukseen loppukesästä 2022.

Äänitarinaan sekä Sahanlahden AR-tarinaan pääsee tutustumaan messuilla Vihreän kullan kulttuuritien ständillä Xamkin osastolla.

Reitin kehittämistoimenpiteet ovat osa Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanketta.

Teollinen puurakentaminen esillä

Xamkin teollisen puurakentamisen asiantuntijat esittelevät Savonlinnaan rakenteilla olevaa ainutlaatuista puu- ja hybridirakentamisen testauslaboratoriota. Laboratorio tulee mahdollistamaan puurakentamisessa suuren mittakaavan tuotekohtaiset testaukset ja akkreditoidun laboratorion mahdollistamat tuotehyväksynnät.

PUURA 2023 -HANKE

PUURA 2023 -hankkeessa vahvistetaan vähähiilisestä rakentamisesta kiinnostuneiden yritysten tuote- ja menetelmäkehitystä ja edistetään yritysten kilpailukykyä ja kasvumahdollisuuksia. Farmarimessuilla esitellään PUURA 2023-hankkeen ”ketterien kokeilujen” pilottihankkeita. PUURA 2023-hankkeessa on tehty CLT-seinäliitoksen mitoitus ja liitososan prototyyppi sekä tilaelementin mittauspilotointi. Teollisen puurakentamisen osastolla esillä myös aito CLT-rakenteinen seinäliitos perinteisesti toteutettuna.

TEOLLISEN PUURAKENTAMISEN KOULUTUS

Teollisen puurakentamisen opiskelijat esittelevät teollisen puurakentamisen insinöörikoulutusta ja kertovat koulutuksen mahdollistamia uravaihtoehtoja. Koulutuksesta kertomassa on eri vuosikurssien opiskelijoita. Mukana myös mielenkiintoiset toimintarastit, joista löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Toimintarasteina mm. insinööripuutuotteiden tunnistus, fortuna-peli, puupalikat ja naulan lyönti.

Osastolla mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa yllätyspalkinto.

Xamk kehittää vastuullisia ruokapalveluja

Ruokapöydässä kaksi vastakkain istuvaa henkilöä, joilla on tarjottimilla lautasilla ruoka-annokset.

Xamkin Älykkäät käyttäjäkeskeiset ruokapalvelut -asiantuntijatiimi kehittää alueellisia ruokajärjestelmiä sekä tuotanto- ja palveluprosesseja. Kehittämisen keskiössä ovat vastuulliset toimintatavat, hyvä ja terveellinen ruoka, ruokamatkailu ja lähiruoka, ruoka-alan ekosysteemit ja elinkeinokalatalous sisävesillä.  

Tavoitteena on kehittää vastuullisia ja kannattavia toimintatapoja ruoka-alalle, mikä lisää työllisyyttä sekä parantaa niin yrittäjän, työntekijöiden kuin asiakkaidenkin hyvinvointia. Vastuullisuutta edistetään ruokapalveluissa mm. seuraavin keinoin: 

  • kehitetään kestäviä ja vastuullisia ruoka-alan tuotanto- ja palveluprosesseja (mm. virtuaalinen työnopastus, datan käyttö suunnittelussa, ruokahävikin vähentäminen) 
  • minimoidaan veden ja energian kulutusta ruokatuotantoprosessissa  
  • edistetään alueen luomutuotteiden, lähiruoan, sisävesikalojen ja kasvisten käyttöä (ruokaviestintä, tuotantoketjut) 
  • kehitetään ja tuetaan paikallista ruokakulttuuria ja raaka-aineita matkailussa 
  • kehitetään ikääntyneiden ruokaan liittyviä palveluita 

Xamk kehittää ja vahvistaa alueellisia ruokajärjestelmiä, joista uusimpana on juuri perustettu Etelä-Savon ruokaklusteri. Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaan voi tutustua Farmarin Lähiruokatorilla, osastolla S147.  

Ruokapalvelujen vastuulliseen kehittämistyöhön on mahdollista tutustua tarkemmin Xamkin osastolla Farmarissa. Vastuullinen toiminta syntyy meidän jokaisen omista valinnoista, joita voi kokeilla osastolla esillä olevalla Vastuullisuus arjessa -pelillä. 

Xamkin ravintolapalvelut tuottaa ulkomyyntialueiden ja juhlahallin ravintolapalvelut

Xamkin ravintolapalvelut tuottaa Farmari-maatalousnäyttelyn ulkoalueiden ja juhlahallin ravintolapalvelut. Kotimaisuus ja paikallisuus nousevat esille Xamkin myyntipisteissä

Farmari-maatalousnäyttelyssä Xamkin ulkomyyntialueiden myyntipisteissä suositaan kotimaisia, paikallisia ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita ja luomutuotteita. Tämä toteutuu Xamkin ravintolapalvelujen sopimuskumppaneiden ollessa Valio, Atria ja useita alueen lähileipomoita.

Tarjonnassa näkyy eteläsavolaiset ruokaperinteet, kuten muikut, lörtsyt, lepuskat ja kauratuotteet. Mahla Forest Oy:n kuusenkerkkä ja karhunvatukka gin sekä Ollinmäen viinitilan Kuningatar -likööri ja Prinsessa kuohuva hedelmäviini tulevat paikallisina juomatuotteina esille. Luomukahvia ja luomuteetä tarjotaan ulkomyyntialueiden ravintolapisteissä.

Muikut tuodaan tuoreina Savonlinnasta. Vaihtoehtona paikallisilla toimijoilla on joko myydä tuote osaksi Xamkin tuotevalikoimaa tai tulla itse hoitamaan myyntiä ja valmistusta paikan päälle. Hiekkoin tila hoitaa lettukahvilan lettujen paiston. Kuvalan tilan lihamakkaroita on tarjolla Metsäbaarissa ja Harri’s Food Factoryn lähiburgereita voi ostaa Tallibaarista.

Juhlahallin tilausravintolatilauksissa menut rakennetaan lähtökohtaisesti lähialueen raaka-aineet huomioiden.

Tutustu mukana oleviin paikallisiin lähiruokatoimijoihin: www.xamkravintolat.fi -sivuilla.