Luomutuotanto on aina valvottua tuotantoa. Pakolliset merkinnät luomutuotteissa viestivät tuotteiden käyttäjille, että toimija on tuottanut tai valmistanut tuotteen tuotantosäännösten mukaisesti ja että yrittäjän toimintaa on valvottu. Näin luomutuotteet ovat jäljitettävissä tuotannossa, valmistuksessa ja jakelussa.
Lehtimerkki eli Eurolehti on pakollinen kaikissa pakatuissa luomuelintarvikkeissa, jotka on valmistettu EU:n alueella. Eurolehden yhteydessä on ilmoitettava tuotteen valmistusta valvovan viranomaisen tunnusnumero ja tieto, missä tuotteen maatalousperäiset ainesosat on tuotettu. Kun luomujalostetta valvoo Evira, tunnusnumero FI-EKO-201. Luonnonmukaisen maatalouden valvonnasta vastaavat ELY-keskukset, joiden tunnusnumerot ovat keskuksesta riippuen FI-EKO-101…115. Tämän tunnuksen voi löytää vaikkapa tilan tuottamasta jauhopussista. Luomutunnus kokonaisuudessaan tulee olla niin kuluttaja- kuin suuratalouspakkauksissa.
Luomuvalvontaan kuuluvista yrityksistä voi hakea tietoa Eviran kotisivuilta luomuhakupalvelusta.
Luomu ammattikeittiössä ja kaupassa
Luomutuotannon kehittämisen kannalta on merkittävää, miten paljon ammattikeittiöt käyttävät luomua ja myös kertovat luomun käytöstä kuluttajille. Luomulainsäädäntö ei koske ammattikeittiöitä. Kaupan ja keittiön tulee antaa tuotteista todenmukainen tieto kuluttajalle – kuluttajaa ei saa johtaa harhaan.
Viesti luomusta oikein –hankkeessa on koulutettu Luomu Road Show –tilaisuuksissa ammattikeittiöiden ja kaupan alan henkilöstöä sekä markkinavalvonnan työntekijöitä 15 paikkakunnalla. Koulutustilaisuuden materiaaliin pääset tutustumaan tästä.
Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein -hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat tiedot löytyvät selkeiden välilehtien avulla nopeasti kiireisenkin työn lomassa.
Luomun käyttäjän käsikirjan voit ladata tästä tai www.theseus.fi -> Haku ”Luomun käyttäjän käsikirja”
Ammattikeittiöille ja kaupan alalle on koottu selkeät toimintaohjeistukset luomutuotteiden vastaanotosta, varastoinnista sekä käytöstä. Esitteiden neljään sivuun on kiteytetty perusasiat luomun käytöstä.
Lataa Hyviä käytäntöjä luomun käyttöön ammattikeittiössä -esite tästä. Lataa Hyviä käytäntöjä luomun käyttöön kaupassa -esite tästä.
Luomutuotteiden vastaanotto -videossa kerrotaan, mitä eri asioita pitää tarkistaa otettaessa vastaan luomutuotteita ammattikeittiössä tai kaupassa. Video on tuotettu Viesti luomusta oikein -hankkeessa.
Luomuruoka ravintolassa -video havainnollistaa, miten luomuruoka voidaan merkitä ruokalistalla ja mitä luomuruoan valmistus tarkoittaa käytännön työskentelyssä keittiössä. Video on tuotettu Viesti luomusta oikein -hankkeessa.
Luomun markkinavalvonta
Ammattikeittiöissä luomusta kuluttajalle ilmoittamisen ja viestinnän valvonta kuuluu markkinavalvontaan, jota tekee kunnan terveysvalvontaviranomainen.
Viesti luomusta oikein -hankkeessa on koottu Luomun markkinavalvonta -kirja markkinavalvonnan tueksi. Kirjassa tarkastellaan luomun markkinavalvontaa ammattikeittöiden ja kaupan osalta.
Luomun markkinavalvonta -kirjan voit ladata tästä tai www.theseus.fi -> Haku ”Luomun markkinavalvonta”
Viesti luomusta oikein -hankkeessa on tehty Luomutuotteiden markkinavalvonta ammattikeittiössä -video, jossa esitetään miten markkinavalvonnassa voidaan valvontakäynnillä huomioida ja varmentaa luomutuotteiden käyttöä.
Opetusmateriaalia
Viesti luomusta oikein -hankkeessa on koottu elintarvike- ja ravitsemisalan opetukseen tiedotuspaketti luomutuotannosta ja -säädöksistä sekä merkinnöistä ja viestinnästä.
Perustietoa luomusta -diasarjassa aiheina ovat luomutuotanto, metsän antimet ja luomuelintarvikkeiden kulutus. Lataa tästä Koulutuspaketti Luomu perustietoa tai Opettaja Koulutuspaketti Luomu perustietoa.
Luomumerkinnät ja luomuviestintä -diasarjassa esitellään, mitkä ovat luomumerkinnät ja kerrotaan kuinka luomutuotteista viestitään ruokapalveluissa ja kaupoissa. Lataa tästä Koulutuspaketti Luomumerkinnät ja luomuviestintä tai Opettaja Koulutuspaketti Luomumerkinnät ja luomuviestintä.
Luomuelintarvikkeiden käyttö ammattikeittiössä -diasarjassa kerrotaan luomuelintarvikkeiden hankinnasta, vastaanotosta, varastoinnista, käytöstä ruoanvalmistuksessa sekä luomun omavalvonnasta. Lataa tästä Koulutuspaketti Luomuelintarvikkeiden käyttö ammattikeittiössä tai Opettaja Koulutuspaketti Luomuelintarvikkeiden käyttö ammattikeittiössä.
Luomuporkkanan matka lautaselle -videossa kerrotaan, miten luomuporkkanan käsittely ja varastointi pellolta pöytään tulee järjestää, jotta luomuporkkana säilyy luomuna koko ketjun ajan. Video on tuotettu Viesti luomusta oikein -hankkeessa tukimateriaaliksi ravitsemis- ja elintarvikealan opetukseen.
Luomua vai ei -projektissa koottua luomuviestintämateriaalia
Asiakirjat varmistavat luomutuotteen -videolla kauppias Miia Taivalantti Tuorepuoti Oy:stä kertoo, mitkä asiakirjat tai dokumentit takaavat luomutuotteen aitouden vähittäiskauppalle tai ammattikeittiöille. Katsele video tästä.
Mikä on luomutodistus eli asiakirjaselvitys? -videolla kerrotaan mitä tietoja Eviran luomutuottajille ja -jalostajille myöntämä asiakirjaselvitys sisältää. Katso video tästä.
Luomuviestinnän säännökset ammattikeittiöissä –videolla Anu Arolaakso EkoCentriasta kertoo, miten luomuviestintää valvotaan ja miten voivat luomutuotteiden aitoudesta voidaan varmistua ammattikeittiöissä. Katso video tästä.
Luomun käytöstä kannattaa kertoa –videolla ravintolapäällikkö Merja Hölttä Mikkelin ammattikorkeakoulusta kertoo luomutuotteiden käytöstä ja luomuviestinnästä Ravintola Tallissa. Katso video tästä.
Miten luomun käytöstä saa kertoa ammattikeittiön asiakkaalle? –videolla hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta kertoo, miten ravintolat ja ruokapalvelut voivat kertoa luomun käytöstä asiakkailleen. Katso video tästä.
Luomun varmistaminen ammattikeittiössä -kalvosarjaan on koottu perustietoa ammattikeittiöille luomutuotteen aitouden varmistamisesta. Lataa tästä.
Luomun asiakirjat, vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt -kalvosarjasta löytyy tietoa luomun asiakirjoista. Lataa tästä.
Luomua ruokalistoilla -kalvosarjaan on koottu käytännönläheistä tietoa, kuinka luomuraaka-aineiden käytöstä voi kertoa. Lataa tästä.