Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa -hankkeessa hyönteistalouden toimijat ovat verkostoituneet, tietoa on jaettu ja kehitetty koulutussisältöjä. Hyönteisten elintarvikekäyttö voi tulevaisuudessa olla osa kotimaista kiertotaloutta ja vientituote.
Tavoitteet
Hankkeessa kehitettiin hyönteisten elintarvikekäyttöön liittyvää koulutusta toisen asteen ammatilliseen ravitsemisalan koulutukseen, restonomiopintoihin ja ravitsemisalan työntekijöiden täydennyskoulukseen. XAMK keskittyi hankkeessa opetussisältöjen ja menetelmien kehittämiseen ammattikorkeakoulussa ja ammattikeittiöiden henkilöstölle. Keskeiseksi muodostui ennakkoluulojen hälventäminen ja tässä ruokapalveluhenkilöstön panos on merkittävä, he voivat vaikuttaa asenteisiin rohkaisemalla ja innostamalla asiakkaita kokeilemaan hyönteistuotteita.
Toimenpiteet
Hankkeessa tehtiin kuluttajakyselyiden lisäksi selvitys ravintoloiden ja ammattikeittiöiden esimiesten ja henkilöstön asenteista, osaamisesta ja haasteista hyönteisruokaa kohtaan. Kuluttajatutkimuksilla selvitettiin asiakkaiden hyönteisruokaan liittyviä kokemuksista, käsityksiä ja hyönteisruuan hyväksyttävyyttä (lapset, nuoret, opiskelijat, työpaikkaruokailu, ravintolat ja myös vanhukset). Restonomiopiskelijat ovat tehneet opinnäytteitä ja projekteja hankkeelle. Hankkeessa kehitettiin ja testattiin hyönteisreseptiikkaa, jota julkaistiin Sirkkaa sopassa hyönteiskeittokirjana( http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2). Sirkat soppaan 5 op pilottiopinnot toteutettiin eKampuksen opintotarjonnassa ja sitä kehitettiin siten, että 2019 tarjonnassa on Hiilet, veget ja hyönteiset 5 op kiertotalouteen liittyvä opintojakso. Lisäksi tuotettua materiaalia on testattu restonomien ruokapalveluiden opinnoissa, ammattilaisten ja kuluttajien työpajoissa sekä Mikkelin lyseon 9 lk kotitalousopetuksessa.
Tulokset
Hanke on tuottanut tietoa ja oppisisältöjä ravitsemisalan opiskelijoille ja ammattilaisille täydennyskoulutukseen. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Hyönteisten elintarvikekäyttö lisääntyy, kun tiedon lisääntyessä myös kuluttajat hyväksyvät hyönteisten käytön.
Sitran kiertotalouden koulutushankkeet
Kiertotalousyhteiskunnan ja uudenlaisen, tehokkaamman talousmallin syntyminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja ja osaamista. Ratkaisevassa asemassa ovat tulevat ammattilaiset, asiantuntijat ja päätöksentekijät – miten irrotamme hyvinvoinnin kasvun luonnonvarojen kulutuksesta, kun ilmastonmuutoksen kello tikittää? Siksi kiertotalouden koulutukseen on tartuttava nyt, jotta pystymme tarjoamaan maailmalle edelläkävijäratkaisuja. Sitra haluaa tukea kiertotalouskoulutuksen kehittämistä rahoittamalla koulutushankkeita. Tavoitteena on luoda kaikille koulutusasteille opintokokonaisuuksia kiertotaloudesta. Lue lisää Sitran verkkosivuilta: https://www.sitra.fi/hankkeet/kiertotalousopetusta-kaikille-koulutusasteille/