Kasvis- ja vegaaniruokaa haluavien asiakkaiden määrän kasvu sekä tarve vähentää syntyvää ruokahävikkiä, on pantu merkille eteläsavolaisissa ruokapalveluyrityksissä. Yhä vahvistuvia ruokatrendejä ovat lähi- ja luomuruoan kasvava kysyntä, kasvisruoan käytön lisääntyminen ja lihan käytön vähentäminen (fleksaus), ruokatuotannon eettisyyden ja vastuullisuuden merkityksen korostuminen sekä ihmisten tarve määritellä itseään ruokavalintojen kautta.
Ruokapalveluihin nämä trendit heijastuvat erilaisten ruokavalioiden ja –rajoitteiden määrän lisääntymisenä ja asiakkaiden haluna saada ”juuri minulle sopivia” ruoka-annoksia. Asiakkaat ovat kiinnostuneita myös käytettävien raaka-aineiden alkuperästä ja tuotantotavasta sekä kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta, kuten energian säästö, asianmukainen lajittelu tai luontoarvojen huomiointi.
Toiminnan vaikutus vähähiilisyyteen
Ruoka tuottaa merkittävän osan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Ruokapalvelut voivat vähentää ympäristövaikutuksia mm. vähentämällä veden ja energian kulutusta, tehostamalla työtapoja ja kouluttamalla henkilöstöä. Ruokahävikki tuottaa ison osan ympäristövaikutuksista. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokatuotannon vaiheissa: ostojen, varastoinnin, valmistuksen ja tarjoilun aikana. Ympäristöystävällisten raaka- aineiden valinta, hyvä ruokalistasuunnittelu, etukäteen suunnitellut ostot, toimivat ruoanvalmistuksen menetelmät ja prosessit ja valmistettavien ruokamäärien tarkka ennakointi ovat konkreettisia keinoja vähentää syntyvän ruokahävikin määrää. Vaikka pk-ruokapalveluyritykset hallitsevat ruokahävikin määrää ”maalaisjärjellä”, tarvitaan silti kokonaisvaltainen käsitys sen syntymisestä ja merkityksestä niin liiketoiminnalle kuin ympäristölle.
Ruokahävikin vähentämisen rinnalla on kasvisruokailun ja –vaihtoehtojen lisäämisellä myönteinen vaikutus ympäristöömme. Proteiinipohjaisia kasvistuotteita käytetään kahdesta syystä: lisäämään kasvisten määrää ja vähentämään lihan määrää ruokavaliossa. Lihaa korvaamaan on tarjolla myös maito- ja kananmunapohjaisia tuotteita.
Hanke on tukenut toiminnan kehittämistä
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke on päättynyt. Hankkeen tavoitteena on ollut parantaa kestävän kehityksen mukaista vähähiilistä toimintaa ja tukea kiertotaloutta ruokapalveluissa jakamalla tietoa ja sitä kautta antamalla työkaluja ruokahävikin vähentämiseen, ruokatuote-ja palvelutarjonnan monipuolistamiseen sekä parantaa vastuulliseen toimintaan liittyviä markkinointimahdollisuuksia. Etelä-Savolaiset ruokapalveluyritykset ovat halunneet vastata muutokseen, mutta tietoa on tarvittu. Hankkeen kautta on pystytty vastaamaan tähän tarpeeseen.
Hankkeen aikana on järjestetty info/koulutustilaisuutta kannattavaan ruokatuotantoon, lähi- ja luomuruokaan, lihan vähentämiseen, kasvistuotteiden lisäämiseen, vegaaniruokailijan oikeaoppiseen ruokavalioon sekä erityisruokavalioihin liittyen. Lisäksi markkinointiin ja työnkehittämiseen liittyvät aihealueet ovat olleet mukana. Järjestetyissä iltapäivissä on kuultu asiantuntijoita, mutta myös käytännön tekeminen on ollut tärkeä osa toimintaa. Järjestetyt opintoretket ovat osaltaan täydentäneet näitä tilaisuuksia. Hankkeen aikana tuotettu materiaali löytyy täältä hankkeen sivulta.
Toivoimme, että aineistolle löytyy käyttöä, vielä hankkeen loputtuakin.