Luet uutisia ja huomaat, että jotain yllättävää on tapahtunut. Päässäsi pyörii ajatuksia: Mihin tämä johtaa? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kuinka tähän reagoidaan ja muuttaako se jotain tulevaisuudessa?
Nämä ajatukset siitä, mihin jokin tapahtuma voisi johtaa, ovat vilahduksia tulevaisuudesta.

Näe tulevaisuus

Kukaan meistä ei voi ennustaa tarkasti, miltä tulevaisuus näyttää. Ennustamisen sijaan voimme kuitenkin ennakoida, millaisia mahdollisia tulevaisuuksia edessämme on. Näistä mahdollisuuksista ei kukaan pysty tarkalleen sanomaan, mikä tulee toteutumaan. Tulevaisuus voi mennä sinne suuntaan, mikä nyt näyttää todennäköiseltä, valita sen reitin, mikä oli villein arvauksemme tai kulkea ihan omia polkujaan. Tulevaisuusskenaarioista saadaan sitä todennäköisempiä, mitä paremmin ne perustuvat tutkittuun tietoon, mutta tulevaisuustutkimuksessa myös näkemystiedolla on tärkeä merkitys. Kerätty tieto on dataa menneisyydestä, joten se ei vielä yksinään riitä. Ennakointikykyyn tarvitaan myös mielikuvitusta.

Harva meistä on kuitenkaan apinaa parempi ennakoimaan tulevaisuutta. Taidokkaimmatkin ennusteet voivat murentua hetkessä palasiksi, kun jokin pandemia, yllättävä talouskriisi tai muu villinä korttina tai mustana joutsenena tunnettu, odottamaton tapahtuma muuttaa kaiken. Jälkikäteen jäämme vain miettimään, miten emme nähneet, mitä oli tulossa, vaikka merkkejäkin oli löydettävissä. Heikkoja signaaleja tulevaisuuden suunnasta on kuitenkin monenlaisiin tulevaisuuksiin.

Vaikka emme voi etukäteen tietää, mikä tulevaisuus tulee toteutumaan, kannattaa tulevaisuuden näkemisen taitoja pyrkiä vahvistamaan. Koska tulevaisuuden suunta muuttuu koko ajan, täytyy omia näkemyksiäkin kyseenalaistaa ja tarkentaa koko ajan. Uusi tieto ja uudet tapahtumat kertovat, mitkä mahdolliset tulevaisuudet tulevat todennäköisemmiksi kuin toiset.

Tee tulevaisuus

Tulevaisuuteen vaikuttavat monet sattumanvaraiset tapahtumat, mutta lopulta tulevaisuuden suunnan määrittää kaksi asiaa:

  1. asiat, joita teemme tänään
  2. reaktiomme asioihin, joita maailmassamme tapahtuu.

Tapahtumat ovat tapahtumia eivätkä ne vielä määritä lopullisesti tulevaisuutemme suuntaa. Kun jotain tapahtuu, on aika katsoa, miten reagoimme siihen. Vasta reagointimme kautta tulevaisuus alkaa hahmottumaan ja löytää suuntaansa.

Jokainen tekomme ja reaktiomme muiden tekoihin ja tapahtumiin suuntaa tulevaisuutta johonkin suuntaan. Ei ole olemassa suoraa viivaa, jolla kuljemme eteenpäin, vaan tulevaisuuden suunta käy koko ajan heiluriliikettä suuntaan, jos toiseenkin osaamatta koskaan päättää, mihin lopulta päätyisi. Silloinkin, kun olemme jonkin tulevaisuuden saavuttaneet, voimme saman tien muuttaa tulevaisuuden suuntaa omilla teoillamme. Ensin on vain oltava näkemys siitä, millaisen tulevaisuuden haluamme – ja kyky nähdä, mihin mahdollisiin suuntiin tulevaisuus on menossa juuri nyt. Tulevaisuus rakentuu tässä ja nyt. Jokainen tekomme vaikuttaa siihen, miltä huominen näyttää.

Tehdään yhdessä Kymenlaakson tulevaisuutta

Kukaan ei pysty tekemään tulevaisuutta yksin. Tulevaisuutta rakennetaan askel kerrallaan, välillä polulta poiketen, toisinaan kumppaneita mukaan haalien. Suunnan eteenpäin voimme aina valita itse.

Kymenlaaksossa eletään monenlaisten muutosvoimien paineessa. Avoimia kysymyksiä tulevaisuudesta on paljon.

Miten pidämme huolta kaikista myös jatkossa, kun väestö ikääntyy? Miten saamme alueelle tarpeeksi työpaikkoja? Miten huolehdimme siitä, että kaikille aloille on riittävästi osaavaa työvoimaa? Miten luomme alueelle vetovoimaa? Millaista osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa? Miten pidämme huolta siitä, että Kymenlaaksossa on hyvä asua ja elää – ja miten saisimme myös muut näkemään sen ja muuttamaan tänne?

Oikea kysymys näiden sijaan olisi kuitenkin: Millainen on se tulevaisuus, minkä Kymenlaaksolle haluamme ja miten siitä tehdään totta. Tähän kysymykseen etsimme vastauksia Kymenlaakson tulevaisuusverstaassa 21.4.2021.

Tulevaisuusverstas on kaikille kymenlaaksolaisille avoin tilaisuus, jossa yhdessä pohditaan näkymiä tulevaisuuteen. Varautumisen ja reagoinnin sijaan katseet asetetaan 2030-luvulle, mahdollisuuksien näkemiseen ja hyvän tulevaisuuden tekemiseen. Miltä tulevaisuus voisi silloin näyttää? Mihin haluamme Kymenlaaksoa yhdessä viedä? Entä mitä juuri minä voin tehdä Kymenlaakson tulevaisuuden eteen?

Tulevaisuuden tekeminen on meidän jokaisen vastuulla. Se ei ole vain poliittisten päättäjien tai yksittäisten johtajien päätettävissä. Tulevaisuus on yhteinen mahdollisuutemme ja huolenaiheemme. Meidän jokaisen tulisi miettiä, millaista tulevaisuutta omat tekomme rakentavat. Tulevaisuusverstas 2021 – Muuttuva Kymenlaakso -tapahtumassa rakennetaan Kymenlaakson tulevaisuutta yhdessä. Tule mukaan pohtimaan, miten käännämme muutosvoimat eduksemme ja mihin suuntaan haluamme lähteä Kymenlaaksoa viemään! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan saman tien!

 

Teksti:
Irina Kujanpää
projektipäällikkö
ETUKENO – nopea työllistyminen Kymenlaakson tunnistetuille osaajapula-aloille -hanke