Tällä hetkellä ympäristöalalla on vetoa, sillä tähän vaikuttavat vahvasti EU:n ja Suomen tavoitteet lieventää ympäristössämme tapahtuvia haitallisia muutoksia kuten ilmaston lämpeneminen, ympäristömme saastuminen ja muita ihmisen aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Kasvokuva nuoresta naisesta.Nimeni on Johanna Järvinen ja olen mikkeliläistynyt maailman matkaaja. Olen syntyjäni Oulusta mutta asunut mm. Etelä-Suomessa useammalla paikkakunnalla. Maailmaan olen tutustunut pikkutyttönä vanhempieni matkassa muuttaessani Saudi-Arabiaan, Libyaan ja teininä asuessani Hong Kongissa, joka oli tuolloin vielä Kiinalta Iso-Britannialla lainassa. Kansainväliset koulut tulivat ulkomaan vuosina tutuiksi. Minulle kehittyi vahva englannin kielen osaamispohja ulkomaanvuosiltani.

Olen nuoruudessani etsinyt alaani monelta suunnalta: puualan artesaanista, opiskellen sisustusarkkitehtuuria Milanossa vuoden ja lopulta sihteerin ammattitutkinnosta. Moni asia kiinnosti, mutta mikään ei oikein kolahtanut. Menin naimisiin, tein lapset ja kävin töissä. Sihteerin tutkinnon avulla mieluisia töitä ei kuitenkaan Mikkelistä löytynyt. Kaipasin enemmän haasteita. Päädyin lopulta näin nelikymppisenä opiskelemaan ympäristöteknologian insinööriksi Xamkissa ja olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani.

Miksi juuri ympäristöteknologia?

Ongelmani lienee on ollut juuri se, että minua kiinnostaa niin moni asia. Olen helposti innostuva ja rakastan kehittää uutta. Tutkin ympäristöteknologian insinöörin koulutusta ja totesi siinä olevan laajat mahdollisuudet työskennellä erilaisten tehtävien parissa. Yhden koulutuksen takana ovat niin kunnalliset kuin yksityisetkin työpaikat esimerkiksi elintarvike-, ympäristö-, kiertotalouden-, sisäilma- ja vaikkapa näytteenoton saralla. Ajattelin, että tämä yksi koulutus vastannee loppuelämäni pohjakoulutustarpeisiini, vaikka joskus tekisi mieli vaihtaa työpaikkaa.

Nainen katsoo vihreän pensaan takanta.
Kuva Mikkelin puistosta. Kuvaaja: Jessica Järvinen.

Olen kotiutunut mieheni kotikaupunkiini Mikkeliin erinomaisesti, enkä tämän takia halunnut edes ajatella muita vaihtoehtoja.

Perheellisenä minun täytyy myös ottaa huomioon perheen nuorison opiskelut ja toiveet. En kuitenkaan kokenut, että olisin jäänyt mistään paitsi, ala oli minulle oikea valinta ja Xamkissa koulutuksen vahvuudet ja kurssit olivat minulle mieleiset.

Valintakokeessa motivaatio kohdallaan

Lähdin hyvin epävarmana valintakokeisiin, sillä luonnontieteet eivät ole olleet vahvuuksiani koskaan. Siitä oli jo parikymmentä vuotta, kun olin käyttänyt heikkoa matikkapäätäni.

Itse kokeesta en juurikaan muista mitään. Ajattelin, että minua ei ainakaan valita, sillä en uskonut matikan tehtävien menneen kovin hyvin. Panostin kuitenkin motivaatiokirjoitukseen, eli siihen osioon, jossa haluttiin tietää, miksi hain opiskelemaan alaa. Veikkaan, että tämä oli vakuuttanut valitsijat ja auttanut minut läpi pääsykokeesta.

Oppiminen on kiinnostavaa!

Entisistä opinnoista oli kulunut jo pitkä aika, joten en oikein osannut arvioida miten ja kuinka paljon minun tuli opiskella eri kursseja. Kun sain ensimmäisistä kokeista arvosanaksi kolmosen, sisuunnuin, että nyt pitää lisätä itsenäistä opiskelua.

Sitähän se suurimmaksi osaksi on ammattikorkeakoulussa, otetaan vastuuta omista opinnoista ja hoidetaan iso määrä opinnoista ihan siellä kotona. Kursseilla saadaan hyvät taustamateriaalit ja ohjaukset opettajilta ja ne toimivat varmana pohjana oppimiselle. On itsestään kiinni, miten haluaa tai jaksaa hyödyntää tätä pohjaa ja mitkä ovat omat tavoitteet opiskelussa.

Itse oppiminen oli kiinnostavaa. Nautin erityisesti siitä, että sain keskustella ja kysellä luokassa eri aiheista ja imeä itseeni kaikkea sitä tietoa ja osaamista, mitä oli tarjolla. Tämän takia päiväopinnot olivat minulle ehdottomasti paras vaihtoehto.

Ympäristöalalla on vetoa

Voisin suositella ympäristöteknologian insinöörikoulutusta ihan kaikille. Meitä oli vuonna 2018 tammikuussa aloittaneiden luokassa hyvin eri ikäisiä ja erityyppisiä oppilaita. Kaikilla oli omat vahvuutensa ja kiinnostuksensa. Mielestäni kaikki sopivat hyvin alalle ja varmaan ajautuvat sitten loppujen lopuksi juuri itselleen sopiviin työtehtäviin.

Juuri nyt EU ja Suomi ohjaavat vahvasti kehittämään ns. vihreitä ratkaisuja esimerkiksi erilaisten ympäristöhankkeiden kautta.

Tällä hetkellä ympäristöaloilla on vetoa, sillä tähän vaikuttavat vahvasti EU:n ja Suomen tavoitteet lieventää ympäristössämme tapahtuvia haitallisia muutoksia kuten ilmaston lämpeneminen, ympäristömme saastuminen ja muita ihmisen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Juuri nyt EU ja Suomi ohjaavat vahvasti kehittämään ns. vihreitä ratkaisuja esimerkiksi erilaisten ympäristöhankkeiden kautta.

Näin olen itsekin juuri työllistynyt EU:n rahoittamaan ympäristöhankkeeseen täällä Mikkelissä. Toimin tällä hetkellä unelma-ammatissani eli kiertotalousasiantuntijana Mikkelin kehitysyhtiö Mikseissä, joka kehittää ja ideoi jatkuvasti uutta kaupunkimme hyväksi. On mahtavaa päästä sellaiseen työyhteisöön mukaan, joka on yhtä innostunut ja kiinnostunut kaikesta niin kuin minäkin olen.

Johanna Järvinen, ympäristöteknologia, insinööri (AMK)