Tammikuussa alkoi Työnhaun performanssi –hankkeen Työstämö-valmennus. Saimme pienen mutta sitäkin mahtavamman porukan koolle tähän luovaan työnhakuvalmennukseen. Ryhmä tapasi kaksi kertaa viikossa erilaisia harjoitteita tehden. Teatteripedagogi Elina vastasi soveltavan teatterin sisällöistä torstaisin, yhteisöpedagogi Annin tulevaisuusohjaukseen painottuvista sisällöistä perjantaisin. Ryhmän jäsenet tutustuivat toisiinsa, luottamus rakentui, uskallus lisääntyi.

Ehdimme tavata 9 viikon ajan, kunnes koronatilanne katkaisi hyvin toimineet ja innostavat ryhmätapaamisemme. Yhteydenpito jatkuu ja ryhmälle annetaan erilaisia tehtäviä etänä. Toivottavasti pääsemme jatkamaan tapaamisia pian, sillä melko huimia juttuja jäi kesken – ryhmä alkoi työstää esitystä, josta vaikutti tulevan monia taiteenlajeja yhdistävä sikermä ulkopuolisten odotuksista ja identiteetin käsittelystä luonnonkauneuteen ja rentoutumiseen!

 

 

Mitä tehtiin tähän asti

Tapaamisissa tehtiin lukuisia erilaisia kehollisia harjoitteita. Opeteltiin kohtaamista, luottamusta ja läsnäoloa. Harjoiteltiin kehollista ilmaisua, esimerkiksi liikuttiin ylpeästi, häpeillen tai riemastuneena, annettiin käden tai jalan ohjata tanssia. Nyt eristäytymisen aikoina tajuaa, kuinka ihmisen läsnäolon tuntee, myös ilman kosketusta. Pohdittiin myös vahvuuksia ja osaamista, kerrattiin aiempia kokemuksia ja hahmoteltiin tulevaa. Suunnitelmat eivät vielä ehkä alkaneet konkretisoitua, mutta ajatukset lähtivät itämään. Mitä tulevaisuus voisi tuoda, miksi minä voisin tulla tulevaisuudessa?

Osaksi valmennusta oli suunniteltu kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä sisältöjä. Työstämö-ryhmä aloitti kuntoilun ohjaajan kanssa. Liikkumisen edistäminen tukee jaksamista ja sekä mielen että kehon hyvinvointia, ja siihen ryhmä saa asiantuntijan tukea ja kannustusta. Säännöllinen kuntoilu on mukavampaa aloittaa oman ohjaajan johdolla ja pienessä tutussa ryhmässä. Kävimme myös yhdessä Kymi Sinfoniettan konsertissa. Elämyksellinen ja informatiivinen Valloittava valkokangas –konsertti mahdollisti sekä klassisen musiikin hyvää tekevät vaikutukset (esimerkiksi aivoterveyteen!) että tuttujen kappaleiden kuulemisen tuottaman mielihyvän.


 

Valmennusryhmä ehti vierailla vahvasti naisvaltaisen alan työpaikalla, eräässä asumispalveluiden yksikössä. Siellä kuultiin työnteon arjesta ja työntekijöiden motivaatioiden lähteistä. Raskaalta vaikuttava työ oli tekijöilleen erityisen palkitsevaa. Koettu työn merkityksellisyys on erittäin tärkeä työssä viihtymisen ja motivaation kannalta.
Kaksi sukupuolittuneiden rooliodotusten vastaisilla aloilla työskentelevää henkilöä vieraili luonamme Teatterilla ja kertoi kokemuksistaan. Vähemmistönä olevan sukupuolen edustaja saattaa yhä kohdata ennakkoluuloja ja joutua todistelemaan kykyjään ja osaamistaan muita kovemmin. Oma rohkeus, itsetuntemus ja ennen kaikkea asenne kuitenkin ratkaisevat paljon suhtautumisessa muiden kapeakatseisuuteen!

Ehdimme juuri ennen rajoitustoimenpiteitä käydä leirillä Anjalan nuorisokeskuksella. Leiri oli tärkeä lujittamaan ryhmähenkeä ja sitouttamaan sekä yhteiseen tekemiseen että oman kasvun edistämiseen. Ryhmä työsti sisältöä performanssiin yhdessä ja erikseen. Lisäksi ohjelmassa oli hyvinvointia edistävinä aktiviteetteina kehonhuolto sekä rogaining lähimaastossa. Anjalan viehättävä, historiallinen ja vehreä ympäristö Kymijoen varrella on itsessään erittäin rauhoittava. Saunamökillä seurasimme uutisista koronatilannetta ja vastatoimien silminnähtävää eskaloitumista erinäisten tapahtumien peruutusilmoitusten myötä…emme olleet huolissamme, mutta tämäkin jää muistoihin kokemuksena historiallisen tilanteen todistamisesta yhdessä ryhmän kanssa.


 

Poikkeustilan toimenpiteet

Päätimme heti leirin jälkeen laittaa tapaamiset tauolle ja aloimme suunnitella uusia sisältöjä poikkeustilan ajalle. Kehollisia menetelmiä hyödyntävä hanke luonnollisesti edellyttäisi ihmisten kohtaamista parhaisiin tuloksiin pääsemiseksi, mutta luovilla ratkaisuilla pystymme tarjoamaan myös vaihtoehtoisia ratkaisuita.

Etäohjauksen aikana ryhmälle annetaan kirjoitustehtäviä eri teemoista. Aiheet liittyvät hankkeen sisältöihin työnhausta ja työhaastatteluista sekä omista unelmista. Näkökulmissa huomioidaan kehollisuus – miltä kokemukset ja muistot tuntuvat? Kirjoittaminen auttaa käsittelemään omia kokemuksia ja purkamaan muistojen aiheuttamia tunnetaakkoja. Kokemusten ulos kirjaaminen sanallisesti auttaa rauhoittamaan mielen kaaosta.

Liikkumisen tukemiseksi käyttöön otettiin sovellus, jonka kautta kunto-ohjaaja voi antaa ohjausta ja seurata ryhmän liikkumista. Pyrimme kannustamaan ulkoiluun ja arkiseen liikkumiseen. Lähimetsien merkitys korostuu entisestään.
Tavoitteena on toteuttaa aiemmin suunnitellut sisällöt myöhemmin – myös performanssi! Nyt valmennus vain vähän muuntui, piteni ja jopa täydentyi. Kalenterissa oli esimerkiksi voimauttavan valokuvauksen sessio ja video-CV:n opettelu ammattilaisen johdolla sekä Pieni Merenneito –musikaali Helsingin kaupunginiteatterissa.

Toivottavasti pääsemme jatkamaan valmennusta fyysisestikin pian, eikä toiminnallinen katkos haittaa.

Hyviä vointeja ja luovia ratkaisuja tähän historialliseen aikakauteen!

 

Kuva Javon Swaby / Pexels

 

Jutun pääkuva cm_dasilva / Pixabay

 

Kirjoittanut Laura Lehtinen