Xamk Pienyrityskeskus on vuosien varrella vauhdittanut ja valmentanut luovien alojen yrityksiä ja naisyrittäjiä. Time4Help räätälöi valmennusta naisyrittäjien itse kokoamille pienryhmille.

Ristiina tunnetaan Fennoskandian suurimpiin kuuluvista Astuvansalmen kalliomaalauksista. Tunnetuin maalausten hahmoista on metsästäväksi tulkittu, keihästä pitelevää naishahmo. Ristiinalainen taiteilija Anne Mäkeläinen inspiroitui hahmosta jo 1990-luvun alussa ja kehitti Astuvansalmen Amatsoni -brändin, joka yhdistää poikkitaiteellisen esityksen, taideteoksia ja korutaidetta.

Yksinyrittäjänä puurtaessaan hän löysi tukea Xamk Pienyrityskeskuksen luovien alojen kv. hankkeista, joita veti Kaija Villman ja joissa valmensi Pekka Krook. Kun Villman aloitti Time4Help-hankkeen, Mäkeläinen innostui kokoamaan tutuista matkailualan naisyrittäjistä oman pienryhmän valmennukseen. Parhaillaan Mäkeläinen valmistelee Astuvansalmen Amatsoni -tilataideteosta, joka aiotaan paljastaa loppuvuonna 2020 Ristiinan Rantatorilla.

”On kuluttavaa ja vaikeaa hakea taideprojekteihin koko ajan rahoitusta. Sparraus ja henkinen tuki ovat siksi hirmu tärkeitä jaksamisen takia. Kaija ja Pekka ovat olleet tärkeitä tukijoita, niinpä keräsin oman Time4Help-ryhmän, jotta saisimme ryhmäydyttyä ja mietittyä, olisiko meillä eväitä luoda elämystuotteita yhdessä.”

Kallioniemi ammentaa historiasta

Astuvansalmen maisemissa vietti aikanaan kesiään myös professori Emil Setälä yhdessä kirjailija-kääntäjävaimonsa Helmi Krohnin kanssa. Setälä muistetaan muun muassa siitä, että hän kirjoitti suomen kielen ensimmäisen kieliopin 15-vuotiaana. Otto ja Irina Ravantti ovat kehittäneet matkailupalveluja Kallioniemessä jo neljä kesää. Setälöiden vuonna 1896 Kallioniemeen valmistunut huvila tarjoaa nykyään lähiruokaa ja rannasta löytyy palveluja myös veneilijöille ja risteilyasiakkaille. Kesän 2020 uutuus oli pieneen hirsirakennukseen avattu infopiste, Kalliotaidekeskus Astuva.

Aiemmin yksinyrittäjänä toiminut Irina Ravantti innostui mukaan Time4Help-verkostoon huomattuaan, että jos tukeutuu aina samaan tukiverkostoon, voi jäädä uusia näkökulmia oivaltamatta.

”Ajattelin kyllä, että jos tapaamiset ovat turhaa lätinää, en jää. Tiesin ennestään vain Annen työt, muiden rooliin matkailun kehittäjinä tutustuin vasta tässä. Pekka Krook tunnisti omasta kokemuksestaan, mitä olin aiemmin käynyt yrittäjänä läpi, joten hänen kanssaan voitiin asettaa tavoitteita, jotka vievät henkilökohtaisella tasolla eteenpäin.”

Time4Help oli henkilökohtaisesti äärimmäisen tärkeä siinä kohdassa

Mäkeläisen ja Ravanttien yhteistyö poiki lopulta Kallioniemen huvilaan taidenäyttelyn ja korutaidetta myyntiin Kalliotaidekeskus Astuvaan. Kun Ravantit järjestivät loppukesästä illallisen kelluvassa ravintolassa Astuvansalmen kalliomaalauksilla, vieraita tervehti maalauksilta Mäkeläisen luotsaama Astuvansalmen Amatsoni -esitys.

”Tällaista yhteistyötä Annen kanssa ei kyllä olisi ollut ilman Time4Help-ryhmää. Valmennuksessa oli aikaa tutustua, puhua avoimesti ja siitä syntyi luottamusta, jonka varaan voi rakentaa uutta”, Irina kuvaa.

Astuvansalmen amatsonit löysivät tiensä Kallioniemeen

Irina Ravantti ottaa Kallioniemen huvilaan tulevat vieraat vastaan vaatteissa, joka ovat kopio Helmi Krohnin aikanaan siellä käyttämistä. Hänelle on sydämen asia, ettei kukaan lähde Kallioniemestä kuulematta Helmin ja Emilin elämästä siellä tai siitä, miten tärkeä rooli Kallioniemellä on ollut Suomen itsenäistymisen aikoihin.

”Kallioniemi on ollut suomalaisen yhteiskunnan, runouden, kirjallisuuden, musiikin ja kulttuurin kehto monella tapaa. Esimerkiksi Suomen itsenäisyysjulistuksen kirjoitti Emil Setälä täällä Kallioniemessä. Kerron eri asiakasryhmille hieman eri asioita ja esimerkiksi koululaisille korostan luonnon kunnioittamisen merkitystä. Emil Setälä sai aikanaan Tanskasta oman vaakunan, jossa luki, että suurten asioiden eteen pitää tehdä kaikkensa, vaikka lopputulos on epävarma. Se on hyvä motto.”

Koronakevät toi epävarmuuden myös Ravanteille. Lopulta he päättivät, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa uusien palveluiden kehittämistä.

Kalliomaalaukset toivat ihmiset kesällä Kallioniemeen

”Nyt on ensimmäinen syksy, ettei kurkkua kurista ja ensi kesälle jäi edes pieni pesämuna. Haluaisimme kehittää jatkossa myös majoitusta ja laajentaa risteilytarjontaa.”

Toivottavasti kalliomaalausten merkitys matkailulle ymmärretään

Verkostoissa vahvistuu kehittämään uutta

Time4Help koostui kuudesta kokoontumisesta, joiden aikana käytiin tutustumassa kunkin yritykseen. Tutuiksi tulivat Valkea talo Otavassa, Kaidan Kihon huvilat ja viimeistä tapaamista vietettiin Kallioniemessä. Time4Help-ryhmät myös tunnustelevat, josko yrityksiltä löytyisi yhteisiä ideoita jatkohankkeisiin.

”Yritimme kyllä löytää paljon yhteistä ja suunnitella konkreettisia asioita ja uskon, että ajan kanssa ne voivat kypsyä.”

Tukekaa paikallisia pienyrityksiä

Time4Help-ryhmä syntyy, kun 5-6 naisyrittäjää päättää lähteä yhdessä kehittämään palveluitaan ja itseään. Mukaan pääsevät 45+ -naiset, jotka ovat yrittäjiä tai muussa työssä.

”Ryhmät voivat kokoontua siellä missä olette joko etänä tai tavaten tilanteen mukaan. Tarvitaan vain yhteinen, tarpeellinen aihe ja halu yhdessä tekemiseen ja jakamiseen. Yhteinen tavoite voi olla vaikkapa halu toimia ja tuottaa palveluita yhdessä verkostona. Tai jokaisella voi olla oma vaikka hyvinvointiin ja omaan työuraan liittyvä tavoite. Kun teema on valittu, tarpeidenne mukaan räätälöidään sisältö ja toteutus ja lyödään lukkoon noin viiden tapaamisen ajankohdat ja asiantuntija ohjaamaan työpajoja”, hankkeen projektipäällikkö Kaija Villman sanoo.

Hän on vuosien varrella nähnyt, miten yhdessä kehittämällä ja porukalla pohtimalla asiat jalostuvat niin, että niiden päälle voi rakentaa uutta.

”Myös omien työelämässä sovellettavien taitojen, kuten palvelumuotoilun ymmärtäminen, voi avata uusia näkökulmia yrittäjyyteen ja työhön. Joten minuun kannattaa olla yhteyksiä, niin tehdään teidän porukallenne sopiva kokonaisuus, josta on aitoa hyötyä.”

Teksti, kuvat ja videoklipit: Päivi Kapiainen-Heiskanen