Pidimme lapsiperheille ja avoimen varhaiskasvatuksen asiakkaille tarkoitetun työpajan Kotkan Katariinassa 25.9.2020. Työpajaa pitivät Valo-hankkeessa mukana olevat Tiina ja Tanja sekä minä, työharjoittelija Pilvi.  

Työpajassa oli kolme rastia, joissa jokaisessa oli eri tehtävä. Suunnittelin rastien paikat etukäteen Katariinan muumipuiston ilmakuvaa hyödyntäen. Rastien aiheet ja sisältö mietittiin avoimen varhaiskasvatuksen ammattilaisilta tulleiden toiveiden mukaan. Ensimmäisellä, Tiinan rastilla, käytiin avoimen varhaiskasvatuksen polkua läpi ja keskusteltiin sen eri vaiheista. Toisella rastilla minä keräsin palautetta suunnittelemistani lukujärjestyksistä ja kolmannella rastilla hankkeen projektipäällikkö Tanja keräsi palautetta ja mietteitä ulkoilusta avoimessa varhaiskasvatuksessa. Erityisesti tämän rastin avulla avoimen varhaiskasvatuksen ammattilaiset toivoivat saavansa lisää tietoa lapsiperheiden ajatuksista ulkoiluun liittyen. Tällä rastilla hyödynnettiin erilaisia väitteitä ulkoilusta sekä tekemääni tekemiskuva-ruudukkoa. Väitteistä perheen aikuinen valitsi itseään parhaiten kuvaavan väittämän ja perheen lapsi osoitti tekemiskuvasta itselleen mieluisimmat ulkopuuhat. Jokaisella rastilla oli myös varhaiskasvatuksen ammattilaisia, jotka osallistuivat keskusteluun sekä auttoivat lapsiperheiden huomioiden kirjaamisessa. Lisäksi lapset saivat jokaiselta rastilta valita itselleen tarran.  

Tekemiskuvat. Kuvat: Papu.net. Koonti: Pilvi Jankola.
Tiina ja Pilvi penkomassa tarvikelaatikoitaan. Kuva: Tanja Mäkelä

Muuta avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa ei työpajan aikana ollut tarjolla ja kaikkia perheitä oli aikaisemmissa avoimissa päivissä informoitu etukäteen tulevasta työpajasta. Sääennuste lupasi epävakaista jo muutenkin tuuliseen Katariinan puistoon, jonka vuoksi osallistujamäärä hieman harmillisesti jäi vähäiseksi. Todellisuudessa sää oli pilvisyydestä huolimatta mitä mainioin, eikä ukkosta tai sadetta näkynyt missään. Pohdimme, onkohan kävijämäärä avoimen varhaiskasvatuksen avoimissa päivissä vähentynyt yleisesti vai mahtoikohan esimerkiksi työpajan sijainti hieman hankalien kulkuyhteyksien päässä vaikuttaa vähäiseen osallistujamäärään? Onneksi kuitenkin ne muutamat perheet, jotka rastit kiersivät, antoivat äärimmäisen tärkeää palautetta. Laatu todella korvaa määrän tässä tapauksessa. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ottivat työpajaa varten työstetyt materiaalit mukaansa ja toivoman mukaan saavat niistä työkaluja itselleen työhönsä.  

Tanja rastillaan. Kuva: Pilvi Jankola.

Työpajan järjestäminen oli mielestäni todella mukavaa. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen työpaja, jonka pitämiseen osallistuin itse näin ”merkittävästi”. Olen toki ollut työpajoissa mukana työni kautta, mutta aina ennen vain osallistujana. Oli kiva osallistua itse työpajan suunnitteluun sekä toteuttaa oma rasti. Rastin pitäminenkin tuntui helpolta ja luonnolliselta, koska olin sen sisällön tuottanut ja toteuttanut itse, joten lukujärjestyksistä keskusteleminen oli helppoa. Opin tästä työpajasta mitä kaikkea etukäteisvalmisteluja työpajan pitäminen vaatii, mitä rastien pystyttämiseen tarvitaan paikan päällä sekä sen, mitä tulee ottaa huomioon työpajaa ulkona järjestettäessä. Työpajan onnistumiseen ja rastien pystyttämiseen vaikutti suuresti kokeneempien konkareiden perusteellinen varautuminen kaikkine mahdollisine tykötarpeineen :). 

Maisemat kohdillaan. Kuva: Pilvi Jankola.

Taas yhtä kokemusta rikkaampana, 

Pilvi