Ajankohta: Opiskelija pääsee aloittamaan opinnot noin yhden (1) viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Arvioitu suoritusaika on noin 2-3 kk.
Koulutuspaikka: Verkko-opinnot
Laajuus: 5 op
Paikkamäärä: –
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Edeltävä osaaminen: –
Opettaja: Eeva Koljonen
Jatkoväylä-opiskelija: Tätä opintojaksoa suositellaan restonomi (AMK) -jatkoväyläopintoihin.
Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Kaikki AMK-tason tutkinnot
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaavalinnaiset opinnot
Ilmoittautuminen päättyy: 2.10.2022
Hinta: Maksuton
Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua avoimen AMK:n opintoihin.
Tavoitteet:
- Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola).
- Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden.
- Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.
Sisältö:
- Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
- Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
- Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
- Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
- Viestintä ja turvallisuus
Toteutus:
- Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
- Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
- Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.
Toteutuksen osat:
- Orientaatio opintoihin
- Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op
- Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot (vilja-allergia) 1 op
- Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
- Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
- Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
- Syventävä case tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta
5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin työmäärää. Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa.
Opiskelumateriaali:
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Arviointi:
- Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarviointia
- Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen tehtävä
- Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.
Arviointiasteikko: 1-5
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi, p. 040 631 9828/Tiina Valjakka
Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit! Mikäli et voi osallistua, muista perua ilmoittautumisesi mahdollisimman pian.
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen laatuauditoima korkeakoulu.