Ajankohta: 17.5.-31.8.2021
Koulutuspaikka: Xamkin Learn-verkko-oppimisympäristö
Laajuus: 5 opintopistettä
Paikkamäärä: 100
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Edeltävä osaaminen: Opiskelijalla tulee olla perustiedot ruoka- ja ravitsemispalvelujen toiminnasta.
Opettajat: Eeva Koljonen
Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaasti valittavat opinnot
Ilmoittautuminen alkaa / päättyy: 5.10.2020 / 18.1.2021
Hinta: 60 euroa
HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua Avoimen AMK:n toteutuksiin
Tavoitteet:
Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien ilmastokestävien ruokapalveluiden edistäjänä ja osaa valita sopivia keinoja hiilijalanjäljen vähentämiseksi ruokapalveluprosesseissa kuten ruokapalveluiden ja ruokalistojen suunnittelu, elintarvikehankinnat, laitteiden käyttö, valmistus, kuljetus ja tarjoilu. Opiskelija ymmärtää ruokahävikin käsitteet, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja keinot ruokahävikin hallintaan. Opiskelija hallitsee turvallisen ja terveellisen kasviruokailun suunnittelun ja toteuttamiseen ja kasviproteiinilähteiden käyttöä. Opiskelija osaa viestiä asiakkaille ilmastokestävistä ruokapalveluista.
Opiskelijalla tulee olla perustiedot ruoka- ja ravitsemispalvelujen toiminnasta.
Sisältö:
- Millaisia keinoja ja välineitä ruokapalveluissa on ilmastokestävien ruokapalvelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen asiakaslähtöisesti?
- Miten ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä arvioidaan, tai miten sitä voidaan laskea?
- Mitä on ruokahävikki, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja miten hävikkiä voidaan hallita?
- Miten toteutetaan kasvispainotteisia ruokapalveluja terveellisesti ja turvallisesti?
- Miten uusia proteiinin lähteitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja miten ne sopivat erityisruokavalioihin?
- Miten ilmastokestävistä ruokapalveluista viestitään?
5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin työmäärää.
Toteutus:
Opintojakson aloitusinfoluento kuunneltavissa opintojakson verkko-oppimisympäristössä.
Opintojaksoon kuuluu case-tehtäviä, jotka voi tehdä työpaikalle, hankkeeseen tai kuvitteelliseen toimintaympäristöön joko yksin tai pienryhmässä. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin.
- Orientaatio ilmastokestävyyteen 1 op
- Ilmastokestävyys ruokapalveluissa 1 op
- Ruokahävikki ja sen hallinta 1 op
- Terveellinen ja turvallinen kasvisruoka 1 op
- Case-tehtävä 1 op
Opiskelumateriaali:
Learnissa löytyvät opintojakson materiaali, e-kirjoja linkitettyinä, nauhoitettuja luentoja, oppimistehtävät ja verkkotestit.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Verkkotehtäviä
- Verkkotenttejä
Arviointi:
Hyväksytty/hylätty
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi, p. 040 8266 050/ Maria del Mar Marquez
Ilmoittautumisen voi perua maksutta 14 vuorokautta ennen koulutuksen alkua. Mikäli perumista ei ole tehty määräaikaan mennessä, joudumme perimään ko. koulutuksen hinnan.
Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.