Ajankohta: 24.2 – 25.5.2022
Koulutuspaikka: Xamk, Kouvolan kampus, Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola, Paja
Lähiopetus: torstaisin klo 15.00 -19.15, paitsi 3.3.2022 viikolla 9 (hiihtoloma), jolloin ei ole lähiopetusta, Huom! viimeisellä viikolla tunnit keskiviikkona
Laajuus: 5 op
Paikkamäärä: 20
Kohderyhmä: Puukonteosta kiinnostuneet. Sopii myös vasta-alkajille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta puukonteosta.
Edeltävä osaaminen: Ei edellytetä
Opettaja: Timo Hagman
Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Biotuotemuotoilija (AMK)
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaasti valittavat opinnot
Ilmoittautuminen päättyy: 13.2.2022
Hinta: 12 €/op tai lukukausimaksu 175 €. Lisätietoja maksuista täällä.
Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Mikäli olet valinnut lukukausimaksun 175 euroa, mutta valitsemiesi yksittäisten opintojaksojen yhteenlasketut maksut jäisivät alle 175 euron, erotusta ei palauteta.
HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua Xamkin avoimen AMK:n opintoihin
Tavoitteet:
Opintojakson suoritettuasi sinä:
Osaat valita työturvalliset ja oikeat menetelmät puukon valmistukseen
Sisältö:
Puukontekokurssilla voi valmistaa kolme eri puukkoa. Orijärven puukko, jonka malli juontaa 1920–1940 luvuilta. Puukonterä tehdään takomalla/hiomalla. Puukonpäässä ei ole ala- eikä ylähelaa. Terä istutetaan puukonpäähän tarkasti poraamalla ja hiomalla opettajan ohjeiden mukaan. Puukolle tehdään kasviparkatusta nahasta käsin ompelemalla tuppi. Puukkokurssi sopii myös vasta-alkajille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta puukonteosta.
Toteutus:
- Opintojaksolla opettaja pitää luentoja ja demostraatioita viikoittain 2 tuntia. Sitten edetä omaan tahtiin ja opettaja ohjaa ja opastaa.
- Lisäksi on itsenäistä työskentelyä
- Oppimista tapahtuu myös ryhmäkeskustelujen muodossa.
Opiskelumateriaali:
Opettajan antama materiaali
Lisätietoja:
Fiskarsin puukot on helppo tunnistaa, sillä yleensä kaikkiin on stanssattu terän juureen FISKARS. Vanhimmissa puukoissa terään on leimattu sanat, Bessemer Stål ja vuosisadan loppupuolen puukkoihin Best Cast Steel. Vanhoissa Fiskarsin puukoissa tapaa usein upeita kaiverrustöitä puukon päässä. Aiheina ovat tavallisesti viiniköynnös ja lehtikiehkurat. Fiskars valmisti myös tavallisia käyttöpuukkoja, mutta niiden koristelut olivat vaatimattomimpia ja tupeissa ei juuri ollut koristeita.
Fiskarsin ns. Orijärveläinen puukko on myös kuuluisa työkalu, sillä 50-60 luvun lähes kaikissa silloisten kansakoulujen puutyöluokissa oli työkalukaapeissa puukkoina tämä hyvä veistopuukko.
Puukkomalli syntyi, kun Fiskarsin Orijärven kaivos alkoi tuottaa louhimastaan malmista terästä. Puukon tunnistaa helposti terään stanssatusta Fiskars leimasta, mutta näiden puukkojen tupet ovat nykyisin harvinaisia, sillä puukot toimitettiin ilman tuppea. Puukon teroitus on myös erikoinen, sillä teroitus lähtee suoraan hamarasta, jatkuen suorana viisteenä terän suuhun asti.
Suomen Puukkoseuran numeroidut järjestöpuukot ovat samaa mallia.
KOKEMÄEN PUUKKO Kokemäki puukko on yksinkertainen ja siro puukkomalli ilman heloja. Yksi sen tyypillisimmistä ominaisuuksista on kahvan pää, joka on usein, mutta ei aina, hieman viistetty molemmilta puolilta. Mustan tai ruskean värinen tuppi on yhtä yksinkertainen ja tyylikäs ilman liiallisia koristeita. Tyypillinen tupen koristelu koostuu yksinkertaisista painetuista viivoista, jotka seuraavat viimeisen ja tupen suun reunoja, ja viimeisille ”olkapäille” on piirretty vinoviivat. Terä tehtiin usein vanhasta viilasta ja ruoto jätettiin lyhyemmäksi kuin kahva. Eino Kaupin artikkelissa 1962 kerrotaan, että Kokemäki puukkoa kutsuttiin myös nimellä ”Satakunta puukko” ja että sitä valmistettiin kolmea eri kokoa.Kokemäen puukon syntymähistoriasta ei tiedetä paljoa. Sitä valmistettiin ainakin jo 1900-luvun alussa – mahdollisesti jo 1800-luvun aikana – ja sen valmistus jatkui Kokemäellä aina 1980-luvulle asti. Vesa Toivosen artikkelin (Puukkoposti 1/2007), jota varten hän haastatteli paikallista keräilijää Seppo Marjasta, mukaan Kokemäen puukon tärkein ja ainoa ammattimainen valmistaja oli Aksel(i) Ekman (1883 – 1950), alunperin suutarimestari
TASKUPUUKKO Taskupuukko on nimensä mukaisesti taskussa kannettava lyhyt teräinen puukko. Terän pituus on 4-6 cm. Terä ja kantaja on suojattu muovi- tai puulestalla ja puukkoa säilytetään nahkasta ommellussa tupessa. Taskupuukon mallin voi jokainen suunnitella itse.
Arviointi:
- Arviossa painotetaan oikeita työmenetelmiä, viimeistelyä ja työturvallisuutta.
- Jatkuva arviointi työn kuluessa.
Arviointiasteikko: Hyväksytty / hylätty
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Ari Hynynen (etunimi.sukunimi@xamk.fi)
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi tai leena.parviainen@xamk.fi
Ilmoittautumisen voi perua maksutta sähköpostitse (avoinamk@xamk.fi) 30 vuorokautta ennen koulutuksen alkua. Mikäli koulutus on jo alkanut eikä perumista ole tehty määräaikaan mennessä, joudumme perimään koulutuksen hinnan kokonaisuudessaan.
Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoima korkeakoulu.