Korona-pandemia aiheuttaa muutoksia yhteiskuntaan ja työelämään. Xamkin avoin ammattikorkeakoulu haluaa tarjota tilaisuuden itsensä kehittämiseen ja osaamisen päivittämiseen vastaamaan muuttuvia työelämän tarpeita. Tämä opintojakso kuuluu syksyn 2020 maksuttomien opintojen valikoimaan. Valitse ilmoittautumislomakkeella valinta ”maksuton”. Tervetuloa opiskelemaanavoimeenammattikorkeakouluun!

Ajankohta: 14.9.-13.11.2020
Koulutuspaikka: Learn-verkko-oppimisympäristö
Laajuus: 3 opintopistettä
Paikkamäärä: 35
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Edeltävä osaaminen: Ei edellytetä
Opettaja: Eeva Koljonen

Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Kaikki AMK-tason tutkinnot Xamkissa
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaasti valittavat opinnot. Linkki Xamkin opetussuunnitelmiin tässä.
Ilmoittautuminen: 1.6.-1.9.2020
Hinta: Maksuton

HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua avoimen AMK:n toteutuksiin.

Tavoitteet:
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan tutkitun tiedon ja ruokasuositusten näkökulmasta. Lisäksi opitaan ravitsemuksellisesti täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan kasvisruokavaliossa käytettäviin proteiininlähteisin ja muihin kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin ja niiden valintaperusteisiin myös ilmastonäkökulmasta.

Sisältö:
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.

3 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 80 tunnin työmäärää.

Toteutus:
Aluksi opintojaksolla tutustutaan ravitsemissuositusten ja tutkitun tiedon lähtökohdista terveellisen ja turvallisen vegaani- ja kasviruuan koostamiseen. Tietoa voi soveltaa ammatissa toimiessa, mutta myös oman ja /tai asiakkaan ravitsemuksen parantamiseksi. Opintojaksolla tutustutaan kasviruokavaliossa käytettäviin proteiininlähteisiin ja uusiin elintarvikkeisiin.

Kaksi verkkotestiä, jotka arvioidaan hyväksytty/ hylätty, voi uusia tarvittaessa.
Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja pääosin haluamassaan järjestyksessä. Opintojaksoon sisältyy verkkokeskustelua, tehtäviä, lisäksi opintojaksolla on 1 op laajuinen kehittämistehtävä, jonka voi tehdä yksin, parityönä tai pienryhmässä ja tehtävän voi kytkeä omaan työhön.

Ravitsemussuositukset ja täysipainoinen kasvisruoka 1 op
Ruokavalion koostaminen ja elintarvikkeet kasvisruokavalioissa 1 op
Osaamista syventävä ja soveltava tehtävä 1 op

Opiskelumateriaali:
Kasviruokaa viisaasti. 2019. Duodecim. Voutilainen, Eeva; Soisalo, Raili; Elorinne, Anna-Liisa; Atula, Saara.
Muu materiaali on verkko-oppimisalustalla, kuten tallennetut verkkoluennot.

Arviointi:
Verkkotestit ja tehtävät hyväksytty/ hylätty, voi uusia
Verkkokeskustelu: hyväksytty/ hylätty
Case tehtävät: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute ja opettajan palaute

Arviointiasteikko:
Hyväksytty/hylätty/täydennettävä.

Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi

Mikäli et osallistu koulutuksen, tulee sinun perua paikkasi ennen koulutuksen alkua.

Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

Etsi lisää koulutuksia koulutuskalenterista

Koulutusten tiedot ja ilmoittautuminen

Koulutuskalenteriin

Courses in English

Look for courses in English and sign up in our English Training Calendar

Training Calendar

Tietoa opiskelukäytännöistä

Lue tarkemmin opiskelusta avoimessa ammattikorkeakoulussa

Lue lisää