Tältä sivulta löydät tietoa avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelusta

 

Avoin ammattikorkeakoulu on hyvä vaihtoehto, jos

 • haluat kehittää itseäsi uusilla osaamisalueilla, lisätä ammattitaitoasi tai opiskella harrastusluonteisesti
 • etsit edullista vaihtoehtoa korkeakoulutasoiseen täydennyskoulutukseen
 • olet vailla opiskelupaikkaa ja kaipaat hyödyllistä tekemistä välivuodeksi
 • suunnittelet tutkinto-opiskelua ammattikorkeakoulussa tai haet vaihtoehtoista väylää tutkinto-opiskelijaksi polkuopintojen kautta
 • haluat valmentua tuleviin valintakokeisiin tai opintoihin
 • harkitset opintovapaalle siirtymistä
 • mietit kokonaan uutta ammattia

 

TILAA
LAHJAKORTTI

Mitä avoimessa opiskellaan?

Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskellaan samoja opintoja, joita Xamkin tutkinto-opiskelijatkin opiskelevat. Siksi ne voidaan hyväksilukea sinulle myöhemmin, jos tulet meille tutkinto-opiskelijaksi. Opintojen taso on joko alempi tai ylempi ammattikorkeakoulu ja ne hyväksiluetaan vastaavan tason tutkintoon.

 

Avoimen AMK:n kautta tutkinto-opiskelijaksi

Jos opiskelet haluamasi alan ensimmäisen vuoden opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa (esim. polkuopiskelijana), voit sen jälkeen hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa.

Ilmoittautuminen ja maksut

Peruminen

Opiskelu avoimessa AMK:ssa

Ohjeistusta opiskeluun

Tietoa opiskelijan verkkopalveluista

Sähköpostin kääntäminen

Opintojen rahoittaminen

Opintorekisterin ote

Avoimen AMK:n sanastoa

Ilmoittautuminen ja maksut

ILMOITTAUTUMINEN

Avoimen AMK:n koulutuksiin ilmoittaudutaan Xamkin koulutuskalenterissa. Englanninkieliset koulutukset löytyvät englanninkielisestä koulutuskalenterista: Training calendar. Koulutuskalentereissa on koko avoimen AMK:n tarjonta sekä koulutusten sisällöt sähköisine ilmoittautumislomakkeineen. Ilmoittautuminen opintoihin päättyy 2-4 viikkoa ennen koulutusten alkua. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautuminen on sitova.

KOULUTUSKALENTERIIN TRAINING CALENDAR

 

Mikäli koulutuspaikat ovat täynnä, voit lisätä itsesi jonotuslistalle. Jos paikkoja vapautuu, saat ilmoituksen sähköpostilla. Sähköpostissa on linkki paikkavaraukseen, johon on reagoitava 24 tunnin kuluessa. Paikkoja voi vapautua nopeastikin, joten seuraa sähköpostiasi heti jonotuslistalle ilmoittautumisestasi lähtien.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutoksiin.

 

KUTSU KOULUTUKSEEN

Koulutus toteutuu, mikäli sille tulee ilmoittautumisaikaan mennessä riittävä määrä opiskelijoita. Koulutuksen alkamisesta / peruuntumisesta ilmoitetaan aina sähköpostilla (ei kirjepostilla). Kutsu koulutukseen lähetetään n. viikkoa ennen koulutuksen alkamista. Kutsuviesti sisältää tietoa mm. opettajista, Xamkin verkkojärjestelmistä sekä ohjeet opintojakson Learn-toteutukselle kirjautumiseksi.

 

MAKSUT

Maksuperusteena on joko 12 € / opintopiste tai lukukausimaksu. Valinta tehdään ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen opintoihin on sitovaa.

 • Yksittäisten opintojaksojen hinnoitteluperuste on 12 € / opintopiste. Valitse ilmoittautumislomakkeella ’Vain tämä koulutus’, jos valitset tämän vaihtoehdon.
 • Lukukausimaksulla 175 € voit valita avoimen AMK:n opintoja rajoittamattoman määrän. Jos valitset esim. kolme 5 opintopisteen laajuista koulutusta, tulee lukukausimaksu edullisemmaksi kuin se, että maksat opintojaksot yksittäisenä. Valitse ilmoittautumislomakkeella kohta ’Lukukausimaksu’. Valitse kaikissa ilmoittautumisten lomakkeissa lukukausimaksu, sinulta laskutetaan lukukausimaksu vain kerran lukukaudessa.
 • Lukukausimaksu oikeuttaa joko kevät- tai syyslukukauden opintoihin (1.1.-31.7. välillä alkavat koulutukset / 1.8.-31.12. välillä alkavat koulutukset). Lukukausimaksu on tarkoitettu polkuopiskelijoille ja muille, jotka opiskelevat paljon vuoden aikana. HUOM! Mikäli olet valinnut lukukausimaksun 175 euroa, mutta valitsemiesi yksittäisten opintojaksojen yhteenlasketut maksut jäisivät alle 175 euron, erotusta ei palauteta.
 • Opintojaksolla voidaan periä lisäksi esim. materiaalimaksuja tai testimaksuja (passikoulutukset).
 • Avoimen AMK:n opinnot ovat maksuttomia 2. asteen oppilaitosten tutkinto-opiskelijoille [lukio, ammattiopisto (perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto), kansanopisto], sekä seniorieläkeläisille. Mahdolliset testimaksut (anniskelu- ja hygieniapassi) tai tarvikemaksut peritään kuitenkin kaikilta. Myös 2. asteen ammatillista tutkintoa opiskeleville tarkoitetut jatkoväyläopinnot ovat maksuttomia.
 • Jos sinulla on Xamkin lahjakortti, voit maksaa sillä opintomaksuja. Koulutukseen ilmoittauduttaessa voi maksutavaksi valita lahjakortin, jolloin järjestelmä pyytää euromäärän ja koodin. Lahjakortteja voi tilata lahjakorttien tilauslomakkeella.
 • Pidätetään oikeus maksujen muutokseen mm. ammattikorkeakouluja koskevan lain muuttuessa.
 • Ammattikorkeakoulu voi harkinnan mukaan evätä opiskeluoikeuden avoimen AMK:n opinnoissa henkilöltä, jolla on ilmoittautumisajankohtana aiempia maksamattomia opintomaksuja.

Täydennyskoulutusten hinta poikkeaa avoimen AMK:n hinnoittelusta, tarkista hinta ko. koulutuksen tiedoista.

LASKUTUS

Lasku lähetetään sähköpostiisi koulutuksen alkamisen jälkeen (huomioi, että viesti voi päätyä roskapostiin). Mikäli laskun maksaja on yritys, ilmoita mahdolliset verkkolaskutustiedot ilmoittautumisen yhteydessä.

Peruminen

 

Ilmoittautuminen avoimen AMK:n opintoihin on sitova.

Voit perua ilmoittautumisesi yksittäiselle opintojaksolle maksutta 2 viikkoa ennen opintojen alkua.

Jos et ole perunut opiskelupaikkaasi, peritään sinulta maksu kokonaisuudessaan. Huom! Maksu peritään myös silloin, jos keskeytät opintosi tai et suorita opintoja lainkaan. Koulutus katsotaan alkaneeksi ensimmäisenä lähiopetuspäivänä, tai jos kyseessä on verkko-opinnot (tai koulutus alkaa verkossa ennen varsinaista lähiopetuspäivää), päivämäärä, jolloin verkko-opintojaksolle pääsee kirjautumaan.

Polkuopiskelupaikan maksuton perumisoikeus päättyy muutama päivä viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Päivämäärän, jolloin polkuopiskelupaikkansa voi vielä perua maksutta, löydät joko koulutuskalenterista kyseisen koulutuksen esitteestä tai kutsukirjeestä, jonka lähetämme sähköpostilla ennen koulutuksen alkua.

Peruutukset yksittäisille opintojaksoille tai polkuopintoihin tulee tehdä laittamalla sähköpostia osoitteeseen avoinamk(at)xamk.fi

Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa

Avoimen AMK:n opintoja on tarjolla eri muodoissa:

 • Yksittäisiä koulutuksia, laajuudet 2-10 opintopistettä
 • Polkuopinnot, laajuudet 15-60 opintopistettä
 • Korkeakouludiplomit, laajuus 60 opintopistettä
 • Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon päivittäminen ammattikorkeakoulututkinnoksi. Tutkinto-opinnot aloitetaan suorittamalla puolet tarvittavista täydentävistä opinnoista avoimessa AMK:ssa.
 • Toinen AMK-tutkinto – jos sinulla on jo AMK-tutkinto, mutta haluat toisen tutkinnon samalta alalta (esim. Sosionomi (AMK):n lastentarhaopettajapätevyys tai oikeustradenomi (AMK) -tutkinto). Tutkinto-opinnot voit aloittaa suorittamalla puolet tarvittavista täydentävistä opinnoista avoimessa AMK:ssa.

 

Miten avoimessa opiskellaan?

Opiskelu vastaa tutkinto-opiskelun tavoitteita ja vaatimuksia. Tarjoamme opintoja kokonaan verkko-opintoina, monimuotona (lähiopetuspäiviä esim. 2-3 krt / kk) ja päiväopintoina (lähiopetus arkisin klo 8-18 välillä). Opintoihin voi sisältyä virtuaalisia oppitunteja verkossa tai omaehtoista verkko-opiskelua opettajan ohjauksella.  Eteneminen opinnoissa on yleensä tiivistä, opintojakson kulku on määritelty etukäteen ja oppimistehtävien palautuspäivistä on sovittu.

Mikä on opintopiste?

Opintojen laajuutta kuvataan opintopisteillä. Opintopiste kertoo opiskelijan työmäärän, yksi opintopiste on 27 tuntia opiskelijan työtä. Tavallisimmin yksittäisen opintojakson laajuus on viisi opintopistettä, jolloin työmääräksi muodostuu 135 tuntia, eli n. 17 työpäivää. Tuntimäärä on teoreettinen ja vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon opiskelija panostaa opintojakson tekemiseen.

Ohjeistusta opiskeluun

VERKKO-OPISKELU

Verkko-opiskelu tarkoittaa opettajan ohjaamaa opiskelua verkko-oppimisympäristössä. Opintoihin ei sisälly lähiopetusta kampuksella.

Verkko-opiskeluun voi sisältyä opintojaksosta riippuen

 • reaaliaikaisia luentoja verkossa, esim. AC:n tai Skypen välityksellä -> tarvitset kuulokkeet
 • verkko-oppimisympäristöön tallennettuja luentoja, joita voit katsoa itsellesi sopivana aikana
 • kirjallisia oppimistehtäviä, joissa on edeltä sovitut palautuspäivät
 • keskusteluita yksin tai ryhmässä
 • ryhmätöitä pareittain tai ryhmässä
 • verkkotentti

Opiskelijana sinulla itselläsi on vastuu siitä, että tutustut oppimisympäristöön ja materiaaleihin, osallistut keskusteluihin ja teet sovitut tehtävät ajallaan. Ryhmässä olet omalta osaltasi vastuussa koko ryhmän työskentelystä ja sinulta edellytetään sitoutumista ryhmän toimintaan.

Verkko-opiskelu ei ole helppo tapa kerätä opintopisteitä vaan vaatii yhtä paljon työtä kuin perinteinenkin opiskelu.

Opiskellessasi verkossa suunnittele ajankäyttösi ja varaa opiskeluun aikaa.

 

VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ

Xamkin opintojaksoilla käytetään oppimisympäristöinä Learnia: https://learn.xamk.fi/ tai Moodlea https://moodle.xamk.fi/. Saatuasi paikan opintojaksolta saat kutsuviestissä sähköpostiisi ohjeet opintojaksolle kirjautumiseksi. Oppimisympäristöstä löydät monenlaista tukea opiskelusi avuksi, esimerkiksi linkin Xamkin kirjaston palveluihin ja tukeen. eTuutorit auttavat verkko-opiskeluympäristön haltuunotossa ja he päivystävät erityisesti lukukausien ensimmäisten jaksojen aikana.

OPISKELUKIRJOITTAMINEN

Ammattikorkeakouluopintoihin sisältyy monenlaisia kirjallisia tehtäviä, joissa vaaditaan oikeinkirjoituksen, asiatyylin ja tekstilajin muotoseikojen hallintaa. Opinnoissa vastaan tulevia tekstilajeja ovat mm. tenttivastaus, luentopäiväkirja, referaatti, essee, tutkimussuunnitelma, raportti, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte.

Ota käyttöösi valmiit oppimistehtävien mallipohjat, jotka löytyvät Studentista täältä. Samalta sivulta löytyvät myös mm. opiskelukirjoittamisen opas, lähdemerkintäohje ja Xamkin ilmeen mukainen PowerPoint-pohja.

Opiskelukirjoittamisessa on tärkeää, että tuotat tekstin itse, toisten tekstien kopiointi on Xamkin eettisten ohjeiden vastaista. Käytössämme on Urkund-järjestelmä, jonka avulla voidaan tarkistaa, onko oppimistehtävissä osia, jotka ovat kopioituja.

 

OPISKELIJANUMERO JA RYHMÄTUNNUS
Kaikki Xamkissa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai tutkinto-opinnoissa opiskelevat saavat opiskelijarekisteriin opiskelijanumeron. Opiskelijanumeroa saatat tarvita esimerkiksi opintojaksotehtäviä palauttaessasi. Löydät opiskelijanumerosi Pepistä.
Kun kirjaudut Peppiin, tulee ensimmäisenä näkyviin laatikko, joka on otsikoitu Opiskeluoikeuden tiedot. Laatikossa on ensimmäisenä nimesi, nimen perässä oleva 7-numeroinen luku on opiskelijanumerosi.

Avoimen AMK:n opiskelijoilla ei ole varsinaista ryhmätunnusta. Mikäli sinulta kysytään ryhmätunnusta esimerkiksi tehtävien raportointipohjalla, voit merkitä ryhmätunnukseksi Avoin AMK.


TENTIT

Opintojaksoon voi kuulua tentti, joko kampuksella suoritettava tai verkkotentti. ​​​​​Hylätty opintojakso ja opintojakson osa voidaan uusia korkeintaan kaksi kertaa. Opintojakson uusinta on suoritettava vuoden kuluessa opintojakson päättymisestä lukien. Poikkeuksena ovat sellaiset opinnot, joissa toteutusta ei ole joka vuosi. Mikäli opiskelija ei uusintayrityksistä huolimatta saa opintojaksoa hyväksytysti suoritettua, hänen on osallistuttava koko opintojakson opetukseen uudelleen.

OPISKELUN EETTISET OHJEET

Eettiset ohjeet ovat tärkeä osa ammattikorkeakoulun opiskelun ohjausjärjestelmää, ja niiden tarkoituksena on edistää omalta osaltaan opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia Xamkissa. Eettisissä ohjeissa on määritelty Xamkin arvot, sekä opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet. Ohjeista löytyy myös menettelykäytänteet tapauksissa, joissa opiskelijan on toiminut vilpillisesti tai syyllistynyt epäasialliseen käytökseen. Xamkissa on käytössä plagioinnin vastainen palvelu Urkund, jonka avulla voidaan tarkistaa, onko opinnäytteissä ja muissa oppimistehtävissä osia, jotka ovat kopioituja.

Koulun sähköpostin kääntäminen omaan sähköpostiin

Mikäli haluat kääntää koulun sähköpostiin tulevat viestit omaan sähköpostiisi, voit tehdä sen koulun sähköpostin asetuksien kautta. Sähköpostiin kirjauduttuasi valitse rataskuvakkeesta Asetukset > Sähköposti > vas. reunasta Tilit > Edelleenlähetys > Aloita edelleenlähetys > syötä sähköposti, johon haluat viestin ohjautuvat > Tallenna. Huomaa, että sähköpostiin kirjaudutaan tunnuksella, joka on muotoa käyttäjätunnus@edu.xamk.fi, eli esim. amoma001@edu.xamk.fi.

Opintojen rahoittaminen

Palkansaajat ja yrittäjät voivat saada tukea opintoihinsa Työllisyysrahastosta.

Mikäli olet työtön työnhakija, ole yhteydessä TE-palveluihin ja kysy olisiko sinun mahdollista opiskella työttömyysetuudella. Lisätietoja TE-palveluiden sivulta tästä. Lyhytkestoisesta (alle 6 kk) opiskelusta työttömyysetuudella voit lukea täältä.

Opintosuoritusrekisterin ote

Opintosuoritukset kirjataan opintojakson päätyttyä Xamkin käytössä olevaan opiskelijarekisteriin Peppiin. Pääset kirjautumaan Peppiin omilla opiskelijan käyttäjätunnuksilla Studentin (opiskelijoiden intranet) kautta. Kun opintojakso on päättynyt ja olet saanut arvosanan Peppiin, voit tilata itsellesi opintorekisterinotteen. Huomioithan, että opettajalla on yksi kuukausi aikaa antaa arvosana opintojakson päättymisen jälkeen.

Voit myös tulostaa opintosuoritusotteen itse Pepistä. Opiskelijarekisteri Peppiin pääset kirjautumaan Xamkin käyttäjätunnuksella ja salasanalla, mikäli opinto-oikeutesi on vielä voimassa. Ohjeen opintosuoritusotteen tulostamiseen löydät Studentista. Linkin Peppiin löydät Studentin etusivulta Työkalut-valikosta.

 

TILAA OPINTOSUORITUSOTE

 

Opintojaksojen suoritusmerkintöjen siirtyminen ammattikorkeakoulujen välillä

Tämä ohje koskee sinua, jos olet tutkinto-opiskelijana toisessa ammattikorkeakoulussa. Opintojaksojen suoritusotteita toimitetaan kahdella eri tavalla, sähköisesti Puro-palvelun kautta tai postitse riippuen siitä, missä ammattikorkeakoulussa opiskelet. Campus Online -verkkosivuilta löydät tarkat ohjeet suoritusmerkintöjen siirtymisestä Campus Online -opinnoissa.

PURO-PALVELUUN

Avoimen AMK:n sanastoa

Jatkoväylä ja jatkoväylähaku – Jatkoväyläopinnot tarkoittavat soveltuvia ammattikorkeakoulutason opintoja ammatillisessa 2. asteen oppilaitoksessa tutkintoa opiskeleville. Jos olet opiskellut riittävän määrän jatkoväyläopintoja ammatillisen tutkinnon rinnalla, voit 2. asteen ammatillisen tutkinnon suoritettuasi hakea jatkoväylähaussa Xamkiin soveltuvan alan tutkinto-opiskelijaksi. Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelu on ilmaista 2. asteen tutkinto-opiskelijoille.

Korkeakouludiplomi – Korkeakouludiplomit ovat ammattikorkeakoulututkintojen osista muodostettuja koulutuskokonaisuuksia. Opintoihin voi ilmoittautua kuka tahansa, eikä koulutuksiin ole pohjakoulutus- tai työkokemusvaatimuksia.

Yhteistyösopimuksella tuotetut opinnot, esim. CampusOnline – Korkeakoulujen yhteistyösopimuksin tuotetut opinnot on tarkoitettu muiden kuin oman korkeakoulun tutkinto-opiskelijoille. Esimerkiksi CampusOnlinen verkkosivun kautta korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat voivat valita maksutta opintojaksoja toisen korkeakolun tarjonnasta. CampusOnline-tarjonta on suosittua ja opintojaksot täyttyvät nopeasti.

Polkuopinnot – Polkuopinnot tarkoittavat alan ensimmäisen vuoden opintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa. Jos olet suorittanut  riittävän määrän polkuopintoja, voit hakea saman alan tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa.

Avoimen  väylän haku – Jos opiskelet riittävän opintopistemäärän alan polkuopintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa, voit hakea tutkinto-opiskelijan paikkaa avoimen väylän haun kautta.

Erillistoteutus – Erillistoteutus tarkoittaa opintojaksoa, jonka kaikki osallistujat ovat avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Integroitu opetus – Monet avoimen AMK:n tarjonnassa olevista koulutuksista ovat osa tutkinto-opiskelijoiden opintotarjontaa. Integroidussa toteutuksessa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat osallistuvat tutkinto-opiskelijoiden opintojaksolle.

Jaa opiskelukokemuksesi somessa tai blogissa!

Ylpeästi AMK!

Kuulemme mielellämme opiskelijoidemme opiskelukokemuksia avoimessa AMK:ssa ja täydennyskoulutuksessa opiskelusta. Jaa kokemuksesi somessa tai kirjoita blogi! Tältä sivulta löydät vinkkejä sometukseen tai blogikirjoituksen kirjoittamiseen.

tutustu vinkkeihin

Ollaan yhteydessä!

Yhteystiedot

Avoimen amk:n ja täydennyskoulutuksen yhteystiedot.

Siirry yhteystietoihin

Tykkää meistä Facebookissa!

Facebookissa mainostamme ajankohtaista koulutustarjontaa ja kerromme avoimen AMK:n kuulumisia.

Facebookiin

Tilaa avoimen AMK:n uutiskirje tai alakohtaisia uutisia

Opintotarjontaa ja ajankohtaisia kuulumisia sähköpostiisi 1-2 kertaa vuodessa!

Tilaa tästä
Jaa sivu