TULEVAISUUSTÄRSKYT
Visioita vesiviisauteen / etätoteutus 16.11.2020
Tilaisuuden materiaalit:
Suomalaisyrityksistä maailman vesivastuullisimmat – globaaleista vesihaasteista vesivastuusitoumukseen, tutkija Kirsi Usva, Luonnonvarakeskus
Etelä-Savon vesivarat ja veden laatu, vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus
Veden merkitys liha- ja ruokatalon toiminnassa, laatupäällikkö Marita Leskinen, HKScan Finland Mikkeli
Vesiteknologialla ratkaisuja vastuulliseen vesijalanjälkeen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, professori, erotustekniikan osastonjohtaja Mari Kallioinen, LUT-yliopisto, School of Engineering Science
Tilaisuuden taltiointi on katsottavissa tästä https://link.otavia.fi/vesiviisaus
Etelä-Savon ruoka-ala nyt ja lähitulevaisuudessa / etätoteutus 15.9.2020
Tilaisuuden materiaalit:
Millaisen kuvan tilastot antavat Etelä-Savon ruoka-alasta, projektipäällikkö Riitta Kaipainen, KURVI-hanke, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Etelä-Savon Luomukatsaus, tutkija Pirjo Kivijärvi, KURVI-hanke, Luonnonvarakeskus
Etelä-Savon ruokaketjun kehitys- ja tulevaisuusnäkymät:
Ruoka-alan yritystoiminta, johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus
Alkutuotanto, toiminnanjohtaja Vesa Kallio, MTK-Etelä-Savo
Ruokapalvelut, keittiömestari, yrittäjä Teemu Kaijanen, Vaiha Oy
Visioita vastuullisuuteen / Mikkeli 13.11.2019
Tilaisuuden materiaalit:
Vastuullisuus haastaa ruokaketjun toimijoita, professori emerita Sirpa Kurppa, Luonnonvarakeskus
Vastuullisuustulkintoja Jäppilästä, luomuviljelijä ja -karjankasvattaja, toimitusjohtaja Esko Rissanen, Hyvätuuli Highland Oy
Mistä kaupan vastuullisuus on tehty, K-kauppias Esa Kettunen, Savonlinna
Mikä kuluttajista on vastuullista?, markkinatutkimuspäällikkö Milla Alanärä, Foodwest oy, lue lisää
Ruokaketjun vastuullisuus 2.0 -paneeli: Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Panelisteina Sirpa Kurppa, Esko Rissanen, Esa Kettunen, Milla Alanärä
Visioita viljelyyn, jalostukseen ja kauppaan / Mikkeli 22.3.2019
Avaussanat, toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo, ProAgria Etelä-Savo
Ruoantuotanto kannattavaksi – selvityshenkilön havaintoja, vuorineuvos Reijo Karhinen
Näkökulmia tulevaisuuden ruoantuotantoon, professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Leipätrendit ja suomalaisten kuluttajien odotukset leipomotoimialalle, toimitusjohtaja Markus Hellström, Fazer Leipomot Oy
Suomesta maailman kekseliäin ruokamaa, kenttäjohtaja Arttu Laine, SOK
Paneeli: Onko suomalaisella ruokaketjulla tulevaisuutta?
Keskustelijoina toiminnanjohtaja Kirsi Mutka-Paintola, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Savo, professori Juha Helenius, toimitusjohtaja Markus Hellström, kenttäjohtaja Arttu Laine, maatalousyrittäjä Elina Vauhkonen, Kalliolan Luomu, maatalousyrittäjä Katriina Klinckowström, Karviaisten tila sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen, Mikkelin kaupunki.
Yhteenvetoa tulevaisuuden toimista, johtava tutkija Pasi Rikkonen, Luonnonvarakeskus
Videotallenne tilaisuuden esityksistä
ALUETILAISUUDET
Trendi- ja markkinatietoa ja tuotekehitysideioita elintarvikeyrityksille Luomubuumi – lisää luomutuotteita -työpaja / Mikkeli 15.10.2019
Ohjelma:
Tervetuloa työpajaan! Luomubuumi-hankkeen ja osallistujien esittely, Riitta Kaipainen, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti ja Maarit Mäki, Luonnonvarakeskus
Markkina-aukkoja luomutuotteille päivittäistavarakaupossa, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu
Löytyykö luomun markkina-aukkoihin vastauksia, ideoita ja vientimahdollisuuksia ulkomailta, osa 1 esityksestä. Jakelukanavat ja vientitarinoita, osa 2, Jukka-Pekka Inkinen, MarketWise-hanke, Fennopromo Oy
Kahvitauko ja tutustumista tuotenäyttelyyn
Yrityksen puheenvuoro: Kuinka tulimme nykyisiin tuotteisiin ja mitä jatkossa, Taina Laitinen, Vavesaari Oy
Ideointia uusiksi tuotteiksi sekä konsepteiksi ja keskustelua tuotekehitystarpeista, fasilitaattorina Riikka Salokannel
Tilaisuuden järjestivät Luomubuumi – lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella –hanke ja Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta innovatiivisuutta – KURVI -hanke.
Mitä Etelä-Savo kuljettaa ja miten / Mikkeli 24.9.2019
Tilaisuudessa pidetyt esitykset:
Maaseutu kuljetusympäristönä – palapelin muutokset ja mahdollisuudet, Heli Siirilä, Vaasan yliopisto
Etelä-Savo kuljettaa, Ilkka Liljander, Etelä-Savon hankinta-asiamies, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Esimerkkejä kotiin vietävien palvelujen kuljetusten optimoinnista, Jarno Väisänen, Procomp Solutions Oy
Kuljetusten kokonaisoptimointi, Mikko Kovanen
Mikkelin kaupungin ruokakuljetusten vaatimukset keittiön näkökulmasta ja ruokapalveluiden yhtiöittämisen vaikutukset kuljetuksiin, Mia Hassinen, Mikkelin kaupunki
Vastuulliset kuljetuspalveluhankinnat ja direktiivi puhtaiden ja energiatehokkaiden ajoneuvojen edistämisestä, Taneli Varis, Motiva
Kuljetusteemasta lisätietoa
Ruoka-ala kasvuun Etelä-Savossa – yhteistyötä, kehittämistä, rahoitusta / Mikkeli 15.5.2019
Tilaisuudessa pidetyt esitykset:
Ruokasektorin koordinaatiohanke – lähiruoka ja luomu, Heidi Valtari, Turun yliopiston Brahea keskus ja Marja-Riitta Kottila, ProLuomu ja luonnontuotteet – valtakunnallisesti ja maakunnallisesti
Luonnontuotealan kehitystyö ja -tarpeet, Juha Rutanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
KURVI-hanke-esittely, Taina Harmoinen, Xamk
Elintarvikealan yritysten kehittäminen maaseuturahoituksella, Jukka Kotro, Etelä-Savon ELY-keskus
Yritysten kehitystyö: mistä saatu apua ja mitä tarvitaan?
– Teron-Tuoretori, Tero Puikkonen
– Arctic-Natural-Products-Oy, Heidi Gustafsson
Superhyvää-hyvinvointituotteet-voimakkaassa-kasvussa, Eeva-Liisa Häkli, Foodwest Oy
Luomubuumi, Riitta Kaipainen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Ruokaviraston pk-neuvonta ja vientihanke, Jenni Stenius, Ruokavirasto
Hunajahanke ja muita ruoka-alan hankkeita
DEMO-TILAISUUDET ja demo-videot
LEEVI-TUOTEKEHITYSTILAN ESITTELYVIDEO
Katso demo-video tästä
MAAPERÄSKANNAUKSEN ESITTELY
Katso demo-video tästä
HÖYRY JA KUUMAVESIKÄSITTELYN TESTAUS RIKKAKASVIEN TORJUNNASSA
Katso demo-video tästä j
KAALIEN TUHOLAISTORJUNNAN TEHOSTAMINEN KUKKIVILLA KAISTOILLA SEKÄ HOUKUTUS- JA KUMPPANIKASVEILLA -WEBINAARI / 4.2.2021
Ohjelma
Kukkivien kaistojen kokeet Etelä-Savossa, Pirjo Kivijärvi, Luonnonvarakeskus
Tilakokeiden tuloksia, Sari Himanen, Luonnonvarakeskus
Viljelijäpuheenvuoro: kukkivien kaistojen käytännön toteutus, Antti Vauhkonen, Kalliolan luomu
Houkutus- ja kumppanuuskasvit kaalikärpästen hallinnassa, Anne Nissinen, Luonnonvarakeskus
Tilaisuuden esitykset
Kukkivat kaistat avomaavihannestuotannossa -video
Webinaarin tallenne
LUOMUSTA KILPAILUVALTTI -WEBINAARI / 25.11.2020
Ohjelma
Tervetuloa, projektipäällikkö Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, KURVI – Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta –hanke
Miten viestiä asiakkaille luomun käytöstä luotettavasti? Ovatko ravintola-asiakkaat kiinnostuneita luomusta? Luomua ravintola -palvelun esittely, projektipäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria, Savon koulutuskuntayhtymä
Luomua ravintola -palvelun edut yrittäjälle, ravintolayrittäjä Juha Ollila, Härmän Rati
Kysymyksiä ja keskustelua
Videotallenne tilaisuudesta
KAISTASEKAVILJELY JA TRAKTORIN AUTOMATIIKKA -ESITTELYTILAISUUS / Juva 31.10.2019
Ohjelma
Virittäydytään tilaisuuteen, Pirjo Kivijärvi, tutkija, Luonnonvarakeskus
Sekaviljely – vanha juttu vai pussillinen uusia? Sari Himanen, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Traktori- ja työkoneautomaatio – sekaviljelyä helposti? Juha Backman, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Kaffepaussi, suolaista ja makeaa
Koe ja näe
• Tutustu traktorisimulaattorin avulla automaation tuomiin hyötyihin, apukuskina Juha
• Uppoudu sekaviljelyn muotoihin ja toteutukseen videoin ja kuvin, oppaina Sari ja Pirjo
Tilaisuuden järjestivät: KURVI-hanke (www.xamk.fi/kurvi) ja SUREVEG-hanke (www.luke.fi/sureveg)
ASIAKKAIDEN VERKKOKÄYTTÄYTYMINEN JA SEN HYÖDYNTÄMINEN YRITYKSEN VIESTINNÄSSÄ / Mikkeli 4.4.2019
Asiakkaiden verkkokäyttäytyminen, tutkimuspäällikkö Johanna Heinonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Videotallenne Johanna Heinonen luennosta
DIGITAALINEN MARKKINOINTI JA SEN HYÖDYNTÄMINEN / Pieksämäki 3.4.2019
Tuoreet eväät digitaaliseen markkinointiin, tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto
- digitaalisen markkinointipaketin suunnittelun pienelle- ja keskisuurelle yritykselle
- digitaalisen markkinoinnin, erityisesti sosiaalinen median, hyödyntäminen liiketoiminnassa
Videotallenne Juho Pesosen luennosta
LIIKETOIMINTA JA DIGITAALISUUS / Savonlinna torstai 28.3. 2019
Mistä liiketoimintainnovaatiot syntyvät? Yrittäjän erilaiset tavat miettiä ja toteuttaa liiketoiminnan kehittämisen seuraavaa askelta, tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto
Videotallenne Juho Pesosen luennosta