Aikamatka menneeseen: Lönnrottia, karhunpeijaisia ja Vihreän kullan kulttuuritietä

Mäntyharjun Miekankosken kahvilassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen perjantaina 27.5. klo 14.00. Tapahtumassa pääset Lönnrotin jalanjäljille ja muinaisiin karhunpeijaispitoihin sekä kuulemaan uudistetusta Vihreän kullan kulttuuritiestä.Kansanperinteen tallentaja Elias Lönnrotin syntymästä on kulunut 220 vuotta ja Miekankosken kahvilan terassilla pysähdytään hetkiseksi Lönnrotin ensimmäiseen runonkeruumatkaan vuonna 1828. Kyseisellä matkalla Lönnrot pysähtyi myös Mäntyharjussa.

Päiväkahvit huipentuvat yhteen Suomen vanhimmista juhlarituaaleista, karhunpeijaisiin, joiden kuvauksia on tallennettu myös Mäntyharjusta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon. Karhunpeijaisohjelmassa kuullaan metsän kuninkaan, karhun, pyytämisestä ja uusille apajille saattelemisesta loitsujen, musiikin ja tarinoiden vuoropuheluna. Tapahtumaa juontaa kulttuurintutkija Laura Hokkanen. Suomen Kansan Vanhojen Runojen sovittamisesta kitaralle vastaa muusikko Jaakko Pitkänen ja runonlausunnasta lausuntataiteilija Lea Suopelto.

 

Tapahtumassa lanseerataan myös päivälleen 20 vuotta sitten perustetun Vihreän kullan kulttuuritien päivitetty reitti

Vihreän kullan kulttuuritie on Etelä-Savon ainoa virallinen matkailutie, joka kulkee Mäntyharjun, Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle. Reitti on ollut päivityksen alla käynnissä olevan kehittämishankkeen myötä. Uudistettu reitti tuo esille Suomen metsäisimmän alueen, Etelä-Savon, nähtävyyksiä, tarinoita ja maisemia sekä laajemmin suomalaista metsäsuhdetta eri vuosisadoilla. Uudistetulla reitillä matkailija voi ajaessaan kuunnella ilmaista audio-opastusta omasta älypuhelimestaan. Opastus tuo tietoa metsähistoriasta sekä eteläsavolaisista metsätarinoista.

 

Tapahtuma on maksuton ja kestää noin tunnin. Tapahtuman järjestää Mäntyharjun kulttuuripalvelut yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Suomen Metsämuseo Luston kanssa. Tapahtuma järjestetään osana Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanketta. Lue lisää hankkeesta: www.xamk.fi/vihreankullankulttuuritie

 

Lisätietoja:

Jade Hirvonen, Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö
jade.hirvonen@xamk.fi
040 167 6918

 

Tapahtumasivun yläkuva: Savonlinnan kaupunki