Future Challenges in Hospitality | Saimaan ruoka- ja matkailufoorumi

29.-30.10.2020
Linkit puheenvuorojen tallenteisiin ja materiaaleihin alla

 

 

Kiitos kaikille puhujille, yhteistyökumppaneille ja osallistujille! Kaikille avoimen ja maksuttoman Saimaan matkailun kehittämisen webinaarin järjestivät yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, Etelä-Savon maakuntaliitto ja Savonlinnan matkailutoimijat.

Tilaisuutta osarahoitettiin myös Eteläsavolaisen matkailun osaamisloikka ja Älykäs ja kansainvälinen Etelä-Savo – Mikroista kasvua (MikroX), -hankkeista, joita rahoittavat mm. Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta ja Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

OHJELMA

TORSTAI 29.10.2020

9.00-9.15 Tilaisuuden avaus ja tervetuliaissanat, Sari Kaasinen, projektipäällikkö, Saimaa-ilmiö 2026

tallenne ei jaettavaa materiaalia

9.15-10.00 Työn tulevaisuus – näkymiä työn murrokseen, Arto O. Salonen, apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto

tallenne materiaali

10.00-10.15 Tauko
10.15-10.45 (Työ)hyvinvointia ja merkityksellistä työtä, Tuulevi Aschan, projektipäällikkö, henkilöstövalmentaja, työnohjaaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

tallenne materiaali

10.45-11.15 Hyvinvointia luonnosta digitaalisesti, Sami Kämppi, yrittäjä, OiOi Collective Oy

tallenne materiaali

11.15-12.00 Tauko
12.00-12.30 Ruokamatkailun kehittämisen yhteinen suunta ja työkalut, Kristiina Havas, projektipäällikkö, Hungry for Finland – ruokamatkailun tuotteistaminen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

tallenne materiaali

12.30-13.00 Virtuaalinen teehuone, Anna Grotenfelt-Paunonen, yrittäjä ja teesommelier, TeaHouse of Wehmais

tallenne materiaali

13.00-13.30 Virtuaalimatka Saimaalla & matkakokemuksia, Mari Pennanen, yrittäjä, SaimaaLife

tallenne ei jaettavaa materiaalia

13.30-13.45 Tauko
13.45-14.15 Saimaa saavutettavaksi ilman omaa autoa ja venettä – selvityksen tuloksia, Kaisa Merilahti, kestävän matkailun asiantuntija, Ramboll Finland Oy 

tallenne materiaali

14.15-14.30 Saimaan matkailustrategia, Anu Talka, kehittämispäällikkö, Etelä-Karjalan liitto

tallenne materiaali

14.30-15.30 Työpaja 1. Miten Saimaalle ja Saimaalla matkaillaan tulevaisuudessa? + työryhmien tulosten purku
14.30-15.30 Työpaja 2. Ruokapalvelujen ja niiden viestinnän kehittäminen Saimaan alueen ikääntyville +työryhmien tulosten purku

 

PERJANTAI 30.10.2020

9.00-9.15 Päivän avaussanat, Anu Haapala, tutkimusjohtaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

tallenne ei jaettavaa materiaalia

 

9.15-10.00 Triggering behavioral change among tourists to reduce food waste, Sara Dolnicar, Professor | Tourism | UQ Business School, ARC Laureate Fellow, The University of Queensland, Brisbane (Australia)

tallenne materiaali

10.00-10.30 Uusia ja innovatiivisia tuotteita kotimaisesta kalasta, Paavo Vallas, CEO, Särkifood Oy

ei jaettavaa materiaalia

10.30-10.45 Tauko
10.45-11.30 Tiedolla johtaminen – Visit Finlandin puheenvuoro, Katarina Wakonen, Manager, Research, Global Insight, Visit Finland

tallenne materiaali

11.30-12.30 Työpaja 1. Tiedolla johtaminen: tietotarpeet (millaista tietoa tarvitaan) + työpajan tulosten purku
11.30-12.30 Työpaja 2. Tiedolla johtaminen: tiedon jakaminen (parhaat tavat tiedon jakamiseen) + työryhmien tulosten purku
11.30-12.30 Työpaja 3. Ruokamatkailun kehittäminen Saimaan seudulla + työryhmien tulosten purku
12.30-13.15 Tauko
13.15-13.45 Matkailun vaikuttavuus Saimaalla, Pasi Nurkka, toimitusjohtaja, TAK Oy

tallenne materiaali

13.45-14.15 Vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuudet matkailuyrityksille, Veera Bianca, yrittäjä, matkabloggaaja

tallenne materiaali

14.15-14.30 Tauko
14.30-15.30 Tunnelman johtaminen muutoksessa, Marjo Rantanen, tietokirjailija, lisenssivalmentaja, vuoden puhuja 2019

ei tallennetta, materiaali

15.30-15.45 Kiitokset ja tilaisuuden päätös

 

ILMOITTAUTUMINEN

Työpajoihin ilmoittautuminen on päättynyt. Webinaariin voi ilmoittautua 27.10.2020 saakka alla olevasta linkistä.

ILMOITTAUDU

LISÄTIETOJA

Lisätietoja tilaisuudesta antaa Teija Skyttä, teija.skytta@xamk.fi, 050 568 8897

OTA YHTEYTTÄ

Saimaan ruoka- ja matkailufoorumin työpajat 29.–30.10.2020

 

Webinaarin työpajoihin osallistutaan etänä Teams-sovelluksen kautta. Vaikka webinaariin voi osallistua päätteeltä, kannettavalta tietokoneelta, pädiltä ja puhelimella, työpajoihin voi osallistua vain päätteeltä (tietokone/kannettava). Parhaiten osallistuminen onnistuu, jos koneeseesi on asennettu Teams-sovellus. Osallistujat ohjeistetaan webinaarissa osallistumaan työpajoihin .

Osallistuminen työpajatyöskentelyyn pädiltä ja/tai puhelimella ei teknisesti onnistu.

Torstai 29.10. klo 14.30–15.15

Työpaja 1: Miten Saimaalle ja Saimaalla matkaillaan tulevaisuudessa?

Mitä matkailijat Saimaalta hakevat ja mitä he täällä tekevät? Mistä matkailijat tulevaisuudessa saapuvat Saimaalle ja miten he tänne matkaavat? Entä sitten kun matkailija on perillä kohteessa Saimaa, miten hän liikkuu alueella paikasta toiseen vai liikkuuko hän, haluaako hän edes liikkua? Millä hän päivänsä Saimaalla täyttää? Tuleeko hän Saimaalle uudelleen ja miksi tulisi?

Menetelmiä: vetovoimatekijöiden ja niihin pohjautuvien palveluiden, asiakassegmenttien ja liikkumispalveluiden ideointi

Vetäjinä: Heli Gynther, Etelä-Savon maakuntaliitto, Anu Talka, Lake Saimaa

 

Työpaja 2: Ruokapalvelujen ja niiden viestinnän kehittäminen Saimaan alueen ikääntyville

Miten tarjoamme Saimaan alueen haja-asutusalueilla ja mökkirannoissa asuville ikääntyville ihmisille hyvän ja nautittavan syömisen mahdollisuuden? Millaisia palveluja tarvittaisiin? Miten tulevaisuuden matkailutrendit, monipaikkainen asuminen ja ikääntyvien perustarpeena hyvinvointia tukeva syöminen voisi yhdistää innovatiivisesti? Ikääntyvistä (65v-100v) osa ehkä vielä osin mukana työelämässä, vaikka pääosin eläkkeellä, asuu osan aikaa Saimaan alueella, osa asujista sellaisia, joilla toimintakyvyssä jo rajoituksia.

Menetelmiä: palvelun ideointi, käyttäjäpersoona(t), arvolupausmalli

Vetäjänä: Riitta Tuikkanen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

 

Perjantai 30.10. klo 11.30-12.15

Työpaja 1: Tiedolla johtaminen (tietotarpeet)

Mikä olisi sellaista matkailualuettamme (Etelä-Savo, Saimaa) koskevaa tietoa, joka auttaisi organisaatiotasi ennakoinnissa, toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa? Missä muodossa tieto olisi hyödyllisintä? Tieto voi olla laadullista (esim. asiakaspalautteet) tai määrällistä (esim. matkailijoiden liikkumisesta alueella).

Menetelmiä: yksilö-, pienryhmä- ja ryhmätyöskentelyä

Vetäjänä: Eeva Koivula, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Työpaja 2: Tiedolla johtaminen (tiedon jakaminen)

Parhaat tavat tiedon jakamiseen ja hyödyntämiseen. Mistä lähteistä tietoa alueen (Etelä-Savo, Saimaa) matkailutietoa tulisi saada? Miten tieto saataisiin parhaiten hyödyttämään alueen matkailua? Kehittämisehdotuksia?

Menetelmiä: yksilö-, pienryhmä- ja ryhmätyöskentelyä

Vetäjänä: Jenni Mikkonen, Itä-Suomen yliopisto

 

Työpaja 3: Ruokamatkailun kehittäminen Saimaan seudulla

Mitkä ovat Etelä-Savon ja koko Saimaan seudun ruokamatkailun vahvuudet tällä hetkellä ja mitkä voisivat olla tulevaisuuden vahvuuksina? Miten voisimme suunnata kohti näitä tulevaisuuden mahdollisuuksia, ja onko matkalla esteitä tai hidasteita? Mitä tulisi tehdä koulutuksessa, kehittämisessä ja tutkimuksessa?

Menetelmiä: yksilö-, pienryhmä- ja ryhmätyöskentelyä

Vetäjinä: Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Hanna-Maija Väisänen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti