Miltä musiikki näyttää?

Miten sinä kuvailisit musiikkia tai mitä värejä käyttäisit? Osallistu kilpailuun, jossa voit vapaasti hyödyntää taidemuotoasi. Haluamme kuulla ideasi!

Nyt pääset hyödyntämään lahjojasi kuvittajana, graafikkona, kuvataitelijana, pukusuunnittelijana, tanssijana tai ehkäpä olet kiinnostunut videoiden tekemisestä?

Kaikille avoimessa musiikin visualisoimisen kilpailussa tehtävänä on visualisoida Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, niin että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Kilpailuun voi osallistua visualisoimalla yhden, kaksi tai kaikki kolme osaa. Kukin osa arvioidaan erillisenä kilpailutyönä. Visualisoinnissa voi hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos on voitava esittää videomuotoisena (mp4).

Kilpailutyön ei tarvitse olla loppuun asti hiottu – tärkeintä on, että näemme työstäsi idean ja sen, mitä haluat sillä saavuttaa. Jatkoon päässyt saa tuekseen mentorit ja näin ollen myös pääset kehittämään työtäsi/teostasi.

Kilpailun idea ja ohjeet

Kuvassa tanssija Outi Huczkowski. Kuva: Petteri Hyvönen

Termi Synestesia viittaa yhden aistiärsykkeen tuottamaan toiseen tai useampaan samanaikaiseen aistimukseen eli kuunneltu musiikki voi tuottaa visuaalisen elämyksen. Haemme musiikin inspiroimaa tarinallisuutta ja dramaturgiaa. Kilpailun lähtökohtana on musiikki; minkälaisia mielikuvia, värejä, muotoja tai tarinoita se herättää. Musiikki on abstrakti taidemuoto ja kilpailijoiden tehtävänä on pukea se näkyväksi. Tällä tavoin musiikin inspiroimana on tehty konserttivisualisointeja Suomessa vielä verrattain vähän.

Visualisoinnit heijastetaan konserttisalin lavan takaosaan ja sivuseinille, projisointeja voidaan tehdä myös esineisiin tai ihmisiin. Kyseessä ei saa olla aikaisemmin esitetty teos, vaan haussa on kokonaan uusi teos. Tekijöillä tulee olla kaikki oikeudet omiin sekä mahdollisien kolmansien osapuolten materiaaleihin, ja ne on kilpailutyötä luovuttaessa annettava edelleen täysin oikeuksin tilaajan (Mikkelin Musiikkijuhlat) käyttöön.

Sibeliuksen 3. Sinfoniassa on seuraavat osat:

  1. Allegro moderato
  2. Andantino con moto, quasi allegretto
  3. Moderato – Allegro ma non tanto

Visualisoitavan osan voi valita vapaasti. Kilpailuteoksen voi halutessaan lähettää myös useampaan osaan, mutta jokainen arvioidaan kuitenkin erikseen. Kilpailu on avoin kaikille niin Suomessa kuin Venäjällä. Kilpailuun voi osallistua yksi henkilö tai ryhmä.

Visualisoinnin pohjalla voi käyttää mitä tahansa suoratoistopalveluista löytyvää levytystä sinfoniasta. On kuitenkin huomattava, että tekijänoikeussyistä tätä visualisointia saa käyttää vain synestesiakilpailun sisällä. Lopullinen visualisointi muotoutuu harjoitus- ja livetilanteessa oikean sinfoniaorkesterin kanssa. Kilpailuteoksen on oltava joustava, ja osallistujien hyväksyttävä teoksen muokkaaminen esimerkiksi tempojen suhteen. Lopullinen esitettävä teos valmistetaan yhteistyössä tilaajan ja teknisen asiantuntijakumppanin (OiOi) kanssa.

Kilpailutyöt lähetetään 31.3.2020 klo 16 mennessä esim. mp4-tiedostona
tai linkkinä työhön festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Tämän C3E-hankkeen kilpailun tilaajana toimii Mikkelin Musiikkijuhlat ja yhteistyökumppanina OiOi. C3E eli Contents for Cross-Cultural Events -hankkeessa Xamk tekee laajaa verkostoyhteistyötä festivaalien ja kulttuuritoimijoiden kanssa Pietarin ja Kaakkois-Suomen alueella. Kilpailun tuomaristo koostuu suomalaisvenäläisestä asiantuntijaraadista.

Palkinto ja voittajat

Voittajateokset esitetään livekonsertissa Mikkelin XXIX Musiikkijuhlien päätöskonsertissa Finnish Fantasia 12.7.2020 klo 19 konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa Mikkelissä. Sinfoniaorkesteri Vivoa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka visualisoi suomalaisen luonnon teemoilla synestesiakilpailun teknisestä toteutuksesta vastaava OiOi. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän kilpailun voittajatöillä. Finnish Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

Kilpailun paras työ palkitaan 1000 eurolla. Tekijöiden nimet painetaan Musiikkijuhlien Juhlakirjaan, ja nimet näkyvät myös konsertin lopputeksteissä.

Kilpailutyöt luovutetaan tilaajan käyttöön veloituksetta, eikä Finnish Fantasia -konsertista makseta tekijänoikeuskorvauksia kilpailutöiden tekijöille. Kilpailun konsertissa toteuttavat voittajat saavat mentorointia ja jatkokehitysapua OiOilta teknistaiteelliseen toteutukseen. C3E-maksaa tarvittavat hotelliyöpymiset, matkustuksen ja ruokailut prosessin aikana.

Kilpailussa palkituille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan töitä Mikkelin Musiikkijuhlien ja OiOi:n tulevissa visualisoinneissa (Russian Fantasia vuonna 2021), sekä MusicFairyTalesin musiikkisaduissa.

Mikkelin Musiikkijuhlat pidättää oikeuden olla valitsematta esitettäviä teoksia, jos katsoo etteivät ne vastaa taiteellisia tavoitteita. Tässäkin tapauksessa paras teos kuitenkin palkitaan.

 

 

Yhteistyökumppanit

OiOi Collective Oy

Do-gooders, Katja Tukiainen & OiOi Yhteistyössä Granlund & Unicef, Tokoin ranta, Lux Helsinki 2020. Kuva: Heini Haapaniemi

OiOi on mikkeliläinen yritys, joka tekee fyysisiin tiloihin digitaalisia vuorovaikutteisia ja immersiivisiä palveluita. OiOi muuttaa fyysiset tilat vuorovaikutteiseksi digitaalisilla menetelmillä ja luo niihin elämyksellisiä ja merkityksellisiä sisältöjä. OiOin kädenjäljestä voi nauttia Helsinki-Vantaan T3-terminaalin Aukiolla, useissa museoissa mm. Muumi-museo, Musiikkimuseo FAME, Muisti – Sodan ja rauhan keskus, tai vaikkapa Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osaston Borealis-rakennuksen virtuaalimetsässä.
OiOin perustivat Antti Kaukinen ja Sami Kämppi, jotka toimivat Synestesiakilpailun mentoreina.

C3E-hanke

C3E Contents for Cross-Cultural Events -projektissa Xamk tekee laajaa verkostoyhteistyötä festivaalien ja kulttuuritoimijoiden kanssa Pietarin ja Kaakkois-Suomen alueella. Venäläiskumppanit ovat Institute for Cultural Programs, ICP sekä Pietarin valtiollinen teknologian ja designin yliopisto, SPbSUITD. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014-2020 ohjelma.

Xamkin ydinosaamista ovat palvelumuotoiluprosessit ja yhteiskehittäminen, joita Venäjälle hankkeen puitteissa viedään. Mukana Xamkin Kouvolan kampuksen luovilta aloilta ovat pelisuunnittelu, biotuotemuotoilu, palvelumuotoilu, muoti- ja puvustus sekä kansainvälinen liiketalous.

Vuonna 2019 järjestetyissä Luovan liiketalouden ja kulttuurin C3E-hackathoneissa oli mukana n. 110 opiskelijaa ja 50 asiantuntijaa. Jatkokehitysprosessit etenevät kevään 2020 aikana. Työn alla on mm. mobiilimajoitusratkaisu Kotkan meripäiville, virtuaalivaate Gatchinan valotaidefestivaalille, pelillisyyttä ja interaktiivisia seiniä hyödyntävä yleisötyön hanke Kouvolan teatterille yhteistyössä mikkeliläisen OiOi:n kanssa sekä puzzle map –ratkaisu Viipurin vanhaan kaupunkiin.

C3E-hanke järjestää lisäksi ammattilaisten jatkokoulutusta, kansainvälisiä kesäkouluja sekä kilpailuja. C3E-muotoilukilpailun voittaja Asuntomessut Kouvolan ja Visit Finlandin Port Sevkabelin perhepäivään Pietariin keväällä 2019 oli Jori Valajärven suunnittelema, taiteltava origamitalo.

C3E-projektipäällikkönä työskentelee Heini Haapaniemi, joka vastaa lisätietopyyntöihin (yhteystiedot alla).

Kuva:

Yläkuva: Getty Images

Lisätiedot ja kysymykset:

Teemu Laasanen, Festivaalijohtaja, Mikkelin Musiikkijuhlat, festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Sami Kämppi, Toimitusjohtaja, OiOi, sami.kamppi@oioi.fi

Heini Haapaniemi, C3E-Projektipäällikkö, Xamk heini.haapaniemi@xamk.fi

www.xamk.fi/c3e

www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi

www.oioi.fi

www.musicfairytales.fi