Tervetuloa Xamkin kirjaston asiakkaaksi!

Tällä sivulla esittelemme kirjaston palveluja. Kirjaston kantavana ajatuksena on omatoimisuus, avoimuus ja yhteisöllisyys. Jotta kirjaston käyttö olisi sujuvaa, pyydämme sinua noudattamaan palveluihin liittyviä yhteisiä sääntöjä ja ohjeita. Kirjaston käyttösääntöä täsmentää tämän sivun palvelukuvaus.

Lähetä viesti kirjastolle

Anna palautetta tai kysy palveluistamme

Ilmoittaudu asiakkaaksi 

Lähetä aineistonhankintaehdotus

Huom. Xamkin kirjastojen kaukopalvelu on kiinni 27.6.- 2.8.2020

Lähetä kaukolainapyyntö – henkilöasiakkaat

Lähetä kaukolainapyyntö – kirjastot

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat kampuskirjastostasi. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, kun noudat kortin. Kirjastokortiksi voit valita Xamkin kirjastokortin tai sinulla jo olevan toisen kirjaston kortin tai viivakoodillisen opiskelijakortin.

Voit lähettää asiakastietosi etukäteen kirjastokorttia varten (valitse Kirjaston asiakastietolomake).

Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja vastaat sillä lainatusta aineistosta.

Ilmoitathan henkilö- ja yhteystietojesi muutokset viipymättä kirjastoon. Ilmoita myös, jos kirjastokorttisi katoaa!

Käsittelemme kirjastossa asiakastietojasi aina rekisteriselosteiden mukaisesti.

Aineistot

Kirjaston tarjoamat aineistot löydät Kaakkurista.

Kaakkuri sisältää Xamkin kirjastoihin hankittujen aineistojen (kirjat, lehdet ja muu aineisto) sijainti- ja saatavuustiedot sekä yhteydet e-aineistoihin (e-kirjat, e-lehdet jne.) ja tietokantoihin.

Kaakkurissa voit tehdä tiedonhakuja, uusia lainoja, tallentaa aineistoja suosikiksi, tallentaa hakuja ja asettaa uutuusvahdin Xamkin kirjaston aineistoihin.

Xamkilaisena pääset käyttämään e-aineistoja myös kotoa kirjautumalla Kaakkuriin verkkotunnuksillasi. Ennen kuin käytät e-aineistoja, tutustu e-aineistojen käyttöoikeuksiin.

Lainaus

Voit lainata aineistoja lainausautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Laina-aika on 28 päivää.

Et voi lainata kirjaston aineistoja, jos sinulla on myöhästymis- tai muita maksuja 5 euroa tai enemmän, sinulla on myöhässä olevaa palauttamatonta aineistoa tai olet vahingoittanut tai kadottanut aineistoa. Voit jälleen lainata, kun maksat maksut, palautat myöhässä olevan aineiston tai korvaat aineiston.

Uusinta

Voit uusia lainasi Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Uusintojen enimmäismäärä on 10 kertaa Xamkin opiskelijoille ja Xamkin ulkopuolisille asiakkaille. Xamkin henkilöstön lainat uusitaan enintään 50 kertaa.

Jos lainojen uusiminen Kaakkurissa ei onnistu esim. tietoliikenne- tai järjestelmähäiriöiden vuoksi, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Et voi uusia lainojasi, jos uusintojen enimmäismäärä ylittyy, aineistoon kohdistuu varaus tai sinulla on maksuja 5 euroa tai enemmän.

Palautus

Voit palauttaa lainasi palautusautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Xamkin kirjastoon riippumatta siitä, mistä Xamkin kirjastosta olet ne lainannut.

 

Kun kirjasto on kiinni, pudota palautuksesi kirjaston sisäänkäynnin viereiseen palautusluukkuun tai –laatikkoon.

Palautusluukkuun tai –laatikkoon pudottamiesi lainojen tiedot poistuvat lainatiedoistasi kirjaston asiakaspalveluaikana.

 

Varaus

Voit tehdä varauksen Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Varaukset tulevat noudettaviksi kirjastoihin asiakkaan henkilökohtaisen varaustunnisteen perusteella. Varaustunniste muodostuu kolmesta neljän numeron sarjasta. Varaushyllyyn varaukset järjestetään numerojärjesteykseen asiakkaan varaustunnuksen neljän viimeisen numeron mukaan. Henkilökohtaisen varaustunnisteesi voit tarkistaa omista tiedoistasi Kaakkurista.

Voit varata minkä tahansa Xamkin kampuskirjaston aineistoja. Valitse varauksen noutopaikaksi oma kampuskirjastosi tai jokin muu Xamkin kampuskirjastoista. Hyllyssä saatavana olevien varausten toimitusaika on 1-5 arkipäivää.

Saat ilmoituksen varauksen saapumisesta sähköpostiisi. Saapuneen aineistovarauksen löydät kirjaston varattujen aineistojen hyllystä/vaunusta tai saat sen asiakaspalvelusta, ja sitä pidetään sinulle varattuna 5 arkipäivää. Huomaathan, että noutamattomasta varauksesta menee 0,50 euron maksu. 

Ilmoitukset

Saat ilmoituksia sähköpostiisi pian erääntyvistä lainoista, jo erääntyneistä lainoista (kolme muistutusta) sekä saapuneista varauksista.

Jos lähetät kirjastolle viestin Xinfon lomakkeella, vastaamme sinulle sähköpostitse.

 

Olet vastuussa lainojen palauttamisesta ja myöhästymismaksuista siinäkin tapauksessa, että et ole saanut ilmoitusta sähköpostiisi lainojesi erääntymisestä.

Omatoimiaika

Voit käyttää kirjastoa myös silloin, kun kirjaston asiakaspalvelussa ei ole henkilökuntaa. Omatoimiaikana kirjaston tiloja valvotaan teknisesti.

Omatoimiaikana kirjastossa voit lainata, palauttaa, noutaa varauksia, käyttää tietokoneita, lukea lehtiä ja työskennellä.

Käytettävissäsi ovat kirjat, lehdet, e-aineistot, työskentelytilat (ks. kirjastokohtaiset tilatiedot verkkosivuilla), lainaus-palautusautomaatit, tietokoneet ja monitoimilaitteet (Xamkin opiskelijoille ja henkilöstölle).

Pääset kirjastoon omatoimiaikana kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Kirjaston pääoven vierestä löydät lukija, johon luetaan kirjastokortin numero ja näppäillään PIN-koodi. PIN-koodin saat kirjastoon asiakkaaksi rekisteröitymisen yhteydessä. Kirjaudu sisään aina omalla kortillasi, vaikka tulisit kirjastoon ryhmässä.

 

Maksut

 

Myöhästymismaksu

 

0,30 euroa/kappale/päivä (alv 0%).

Jos palautat tai uusit lainan viimeistään toisena eräpäivän jälkeisenä päivänä, sinulta ei peritä myöhästymismaksua. Tämän jälkeen sinulta peritään myöhästymismaksut kaikilta myöhästymispäiviltä.

 

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaus

 

Ohjevähittäishinta tai saman tai uudemman painoksen hankinta
Varaus Maksuton
Noutamaton varaus 1.1.2020 alkaen 0,5 €
Kadonneen tai vahingoittuneen kirjastokortin uusiminen 5 euroa (alv 0%)
Kaukopalvelu kotimaassa Maksuton Xamkin opiskelijoille, henkilöstölle ja hankkeille
  10 euroa (alv 0%) Xamkin ulkopuolisille asiakkaille
  Maksuton kirjastoille
Kaukopalvelu ulkomailta ja ulkomaille 50 euroa (alv 0 %)
Asiantuntijatyö ja tiedonhankintataitojen opetus 55 euroa/tunti (alv 0%)
Xamkin ulkopuoliset asiakkaat 68,20 euroa/tunti (sis. alv 24%).

 

Voit maksaa maksusi kortilla* kirjaston asiakaspalvelussa tai Kaakkurin kautta verkkomaksuna. Verkkomaksamisesta saat lisää tietoa Kaakkurissa.

Myöhästymismaksut tulee maksaa kertymistä seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Mikäli maksuja ei ole maksettu tähän mennessä, asetetaan asiakas lainauskieltoon.

Palauttamattomista lainoista ja myöhästymismaksuista lähetetään lasku postitse viikko viimeisen muistutuksen jälkeen. Laskun lähettämisen jälkeen aineistoja ei oteta enää vastaan ja laskutetut asiakkaat asetetaan lainauskieltoon. Lainakiellon voi purkaa esittämällä kirjastolle kuitin maksetusta laskusta. Jos laskua ei makseta, siirtyy se perintätoimiston hoidettavaksi.

*Kampuskirjastot ottavat 1.1.2019 alkaen vastaan maksuja vain kortilla (Visa Electron, pankki-/luottokortit) ja käteisellä maksaminen ei enää onnistu.

 

Koulutus

Xamkin opiskelijana sinut perehdytetään kirjaston palveluihin ja aineistoihin, ja sinulle opetetaan tiedonhankintaa opintojen eri vaiheissa. Sinua neuvotaan tiedonhaussa tarvittaessa myös henkilökohtaisesti.

Xamkin henkilökunnalle tarjotaan opetusta tukevaa koulutusta mm. e-aineistojen käytöstä. Koulutus räätälöidään tarpeittesi mukaan.

Tutustu kirjaston verkko-oppaisiin! Oppaat soveltuvat itseopiskeluun ja ne tukevat eri oppimisväylien opiskelijoiden ja henkilökunnan työskentelyä.
libguides.xamk.fi -sivulta löydät tiedonhankinnan oppaan, koulutusalakohtaiset oppaat, e-kirjaoppaan sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen ja julkaisemisen oppaan.
Sivulta löydät myös tiedonhakua ohjaavien ja kouluttavien tietoasiantuntijoiden yhteystiedot.

Kaukopalvelu

Tee kaukopalvelupyyntö, jos tarvitset kirjan tai artikkelin, joka ei kuulu Xamkin kirjastojen tai kampuspaikkakuntasi kirjastojen aineistoihin. Täytä jokaisesta kirjasta tai artikkelista erillinen kaukolainapyyntö -lomake.

Tilaamme sinulle kaukolainoja sekä koti- että ulkomaisista kirjastoista. Laina-ajat vaihtelevat lähettäjäkirjaston mukaan ja lainaan saattaa sisältyä rajoituksia, esim. kaukolaina saattaa olla luettavissa vain kampuskirjaston tiloissa. Kaukolainojen tiedot eivät näy Kaakkurissa. Kaukolainat uusitaan puolestasi, ja saat ilmoituksen sähköpostiisi, jos uusinta ei enää onnistu ja sinun on palautettava kaukolaina.

Kaukolainapyyntö henkilöasiakkaille

Kirjastot voivat tilata lainoja Xamkin kirjastosta tekemällä kaukolainapyynnön lomakkeella tai lähettämällä sähköpostiviestin kyseiseen kampuskirjastoon. Kaukopalvelun hinnan voit tarkistaa maksuista.

Kaukolainapyyntö kirjastoille

Tietosuojailmoitukset

Kirjaston www-etusivu

Kaakkuri

Etsi aineistoja, tallenna suosikit, uusi lainat, varaa aineistoja, käytä tietokantoja

Kirjaston palvelut

Kirjastokortti, aineistot, lainaus, uusinta, palautus, varaus, ilmoitukset, omatoimiaika, maksut, koulutus, kaukopalvelu

Jaa sivu