Tervetuloa Xamkin kirjaston asiakkaaksi!

Tällä sivulla esittelemme kirjaston palveluja. Kirjaston kantavana ajatuksena on omatoimisuus, avoimuus ja yhteisöllisyys. Jotta kirjaston käyttö olisi sujuvaa, pyydämme sinua noudattamaan palveluihin liittyviä yhteisiä sääntöjä ja ohjeita. Kirjaston käyttösääntöä täsmentää tämän sivun palvelukuvaus.

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat kampuskirjastostasi. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, kun noudat kortin. Kirjastokortiksi voit valita Xamkin kirjastokortin tai sinulla jo olevan toisen kirjaston kortin tai viivakoodillisen opiskelijakortin.

Voit lähettää asiakastietosi etukäteen kirjastokorttia varten.

Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja vastaat sillä lainatusta aineistosta.

Ilmoitathan henkilö- ja yhteystietojesi muutokset viipymättä kirjastoon. Ilmoita myös, jos kirjastokorttisi katoaa!

Käsittelemme kirjastossa asiakastietojasi aina rekisteriselosteiden mukaisesti.

Aineistot

Kirjaston tarjoamat aineistot löydät Kaakkurista.

Kaakkuri sisältää Xamkin kirjastoihin hankittujen aineistojen (kirjat, lehdet ja muu aineisto) sijainti- ja saatavuustiedot sekä yhteydet e-aineistoihin (e-kirjat, e-lehdet jne.) ja tietokantoihin.

Kaakkurissa voit tehdä tiedonhakuja, uusia lainoja, tallentaa aineistoja suosikiksi, tallentaa hakuja ja asettaa uutuusseurannan Xamkin kirjaston aineistoihin.

Xamkilaisena pääset käyttämään e-aineistoja myös kotoa kirjautumalla Kaakkuriin verkkotunnuksillasi. Ennen kuin käytät e-aineistoja, tutustu e-aineistojen käyttöoikeuksiin.

Lainaus

Voit lainata aineistoja lainausautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Laina-aika on Xamkin opiskelijoille ja ulkopuolisille asiakkaille 14 päivää ja Xamkin henkilöstölle 28 päivää.

Et voi lainata kirjaston aineistoja, jos sinulla on myöhästymis- tai muita maksuja 5 euroa tai yli, tai sinulla on palauttamatonta aineistoa, jos olet vahingoittanut tai kadottanut aineistoa. Voit jälleen lainata, kun maksat maksut, palautat myöhässä olevan aineiston tai korvaat aineiston.

Uusinta

Voit uusia lainasi Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Uusintojen enimmäismäärä on 20 kertaa Xamkin opiskelijoille ja Xamkin ulkopuolisille asiakkaille. Xamkin henkilöstö voi uusia lainansa enintään 50 kertaa.

Jos lainojen uusiminen Kaakkurissa ei onnistu esim. tietoliikenne- tai järjestelmähäiriöiden vuoksi, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Et voi uusia lainojasi, jos uusintojen enimmäismäärä ylittyy, aineistoon kohdistuu varaus tai sinulla on maksuja 5 euroa tai enemmän.

Palautus

Voit palauttaa lainasi palautusautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Xamkin kirjastoon riippumatta siitä, mistä Xamkin kirjastosta olet ne lainannut.

Automaatilla et voi palauttaa toisen Xamkin kampuskirjaston aineistoja tai aineistoja, joihin kohdistuu varauksia. Jos automaattipalautuksesi ei onnistu, pudota lainasi palautuslaatikkoon.

 

Kun kirjasto on kiinni, pudota palautuksesi kirjaston sisäänkäynnin viereiseen palautusluukkuun tai –laatikkoon.

Palautusluukkuun tai –laatikkoon pudottamiesi lainojen tiedot poistuvat lainatiedoistasi kirjaston asiakaspalveluaikana.

 

Varaus

Voit tehdä varauksen Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Tehdessäsi itse Kaakkurissa varausta kirjaston aineistoon, sinun tulee rastittamalla hyväksyä se, että varauksesi voidaan laittaa noudettavaksi nimelläsi kaikille avoimesta varausten noutohyllystä. Mikäli et halua varaustasi avoimeen noutohyllyyn, varaus tulee tehdä asiakaspalvelussa ja noutaa asiakaspalvelusta.

Voit varata minkä tahansa Xamkin kampuskirjaston aineistoja. Valitse varauksen noutopaikaksi oma kampuskirjastosi tai jokin muu Xamkin kampuskirjastoista. Saatavana olevien hyllyvarausten toimitusaika on 1-5 arkipäivää.

Saat ilmoituksen varauksen saapumisesta sähköpostiisi. Saapuneen aineistovarauksen löydät kirjaston varattujen aineistojen hyllystä/vaunusta tai saat sen asiakaspalvelusta, ja sitä pidetään sinulle varattuna 5 arkipäivää.

Ilmoitukset

Saat ilmoituksia sähköpostiisi pian erääntyvistä lainoista, jo erääntyneistä lainoista (kaksi muistutusta) sekä saapuneista varauksista.

Jos lähetät kirjastolle viestin lomakkeella, vastaamme sinulle sähköpostitse.

 

Olet vastuussa lainojen palauttamisesta ja myöhästymismaksuista siinäkin tapauksessa, että et ole saanut ilmoitusta sähköpostiisi lainojesi erääntymisestä.

Omatoimiaika

Voit käyttää kirjastoa myös silloin, kun kirjaston asiakaspalvelussa ei ole henkilökuntaa. Omatoimiaikana kirjaston tiloja valvotaan teknisesti.

Omatoimiaikana kirjastossa voit lainata, palauttaa, noutaa varauksia, käyttää tietokoneita, lukea lehtiä ja työskennellä.

Käytettävissäsi ovat kirjat, lehdet, e-aineistot, työskentelytilat (ks. kirjastokohtaiset tilatiedot verkkosivuilla), lainaus-palautusautomaatit, tietokoneet ja monitoimilaitteet (Xamkin opiskelijoille ja henkilöstölle).

Pääset kirjastoon omatoimiaikana, kun olet tallentanut nelinumeroisen PIN-koodin Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa ja kirjaudut kirjaston pääoven lukijaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Kirjaudu sisään aina omalla kortillasi, vaikka tulisit kirjastoon ryhmässä.

 

Maksut

Myöhästymismaksu

 

0,30 euroa/kappale/päivä (alv 0%).

Jos palautat tai uusit lainan viimeistään toisena eräpäivän jälkeisenä päivänä, sinulta ei peritä myöhästymismaksua. Tämän jälkeen sinulta peritään myöhästymismaksut kaikilta myöhästymispäiviltä.

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaus

 

Ohjevähittäishinta tai saman tai uudemman painoksen hankinta
Varaus Maksuton
Kadonneen tai vahingoittuneen kirjastokortin uusiminen 5 euroa (alv 0%)
Kaukopalvelu kotimaassa Maksuton Xamkin opiskelijoille, henkilöstölle ja hankkeille
  10 euroa (alv 0%) Xamkin ulkopuolisille asiakkaille
  Maksuton kirjastoille
Kaukopalvelu ulkomailta ja ulkomaille 50 euroa (alv 0 %)
Asiantuntijatyö ja tiedonhankintataitojen opetus 55 euroa/tunti (alv 0%)
Xamkin ulkopuoliset asiakkaat 68,20 euroa/tunti (sis. alv 24%).

 

Voit maksaa maksusi kortilla* kirjaston asiakaspalvelussa tai Kaakkurin kautta verkkomaksuna. Verkkomaksamisesta saat lisää tietoa Kaakkurissa.

Palauttamattomista lainoista ja myöhästymismaksuista lähetetään lasku postitse. Jos laskua ei makseta, siirtyy se perintätoimiston hoidettavaksi.

*Kampuskirjastot ottavat 1.1.2019 alkaen vastaan maksuja vain kortilla (Visa Electron, pankki-/luottokortit) ja käteisellä maksaminen ei enää onnistu.

Koulutus

Xamkin opiskelijana sinut perehdytetään kirjaston palveluihin ja aineistoihin, ja sinulle opetetaan tiedonhankintaa opintojen eri vaiheissa. Sinua neuvotaan tiedonhaussa tarvittaessa myös henkilökohtaisesti.

Xamkin henkilökunnalle tarjotaan opetusta tukevaa koulutusta mm. e-aineistojen käytöstä. Koulutus räätälöidään tarpeittesi mukaan.

Tutustu kirjaston oppaisiin! Oppaat soveltuvat itseopiskeluun ja ne tukevat eri oppimisväylien opiskelijoiden ja henkilökunnan työskentelyä.
libguides.xamk.fi -sivulta löydät tiedonhankinnan oppaan, koulutusalakohtaiset oppaat, e-kirjaoppaan sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen ja julkaisemisen oppaan.
Sivulta löydät myös tiedonhakua ohjaavien ja kouluttavien tietoasiantuntijoiden yhteystiedot.

Kaukopalvelu

Tee kaukopalvelupyyntö, jos tarvitset kirjan tai artikkelin, joka ei kuulu Xamkin kirjastojen tai kampuspaikkakuntasi kirjastojen aineistoihin. Täytä jokaisesta kirjasta tai artikkelista erillinen kaukolainapyyntö -lomake.

Tilaamme sinulle kaukolainoja sekä koti- että ulkomaisista kirjastoista. Laina-ajat vaihtelevat lähettäjäkirjaston mukaan ja lainaan saattaa sisältyä rajoituksia, esim. kaukolaina saattaa olla luettavissa vain kampuskirjaston tiloissa. Kaukolainojen tiedot eivät näy Kaakkurissa. Kaukolainat uusitaan puolestasi, ja saat ilmoituksen sähköpostiisi, jos uusinta ei enää onnistu ja sinun on palautettava kaukolaina.

Kaukolainapyyntö henkilöasiakkaille

Kirjastot voivat tilata lainoja Xamkin kirjastosta tekemällä kaukolainapyynnön lomakkeella tai lähettämällä sähköpostiviestin kyseiseen kampuskirjastoon. Kaukopalvelun hinnan voit tarkistaa maksuista.

Kaukolainapyyntö kirjastoille

Tietosuojailmoitukset

Kirjaston www-etusivu

Kaakkuri

Etsi aineistoja, tallenna suosikit, uusi lainat, varaa aineistoja, käytä tietokantoja

Kirjaston palvelut

Kirjastokortti, aineistot, lainaus, uusinta, palautus, varaus, ilmoitukset, omatoimiaika, maksut, koulutus, kaukopalvelu

Jaa sivu