Päiväopiskelu

 • aloituspaikkoja 21
 • opiskelupaikka Kouvola
 • opintojen kesto 4 vuotta
 • seuraava hakuaika 4.-18.9.2019

Muotoilija osaa tulkita tyyli- ja muotimaailman sosiaalisia viestejä

Haluaisitko muotisuunnittelijaksi, puvustajaksi, pukusuunnittelijaksi, muotitoimittajaksi, stylistiksi tai muotoilijaksi?

Vaatteet viestivät meistä muille. Valmistuttuasi osaat suunnitella ja toteuttaa vaatteita ja mallistoja ja voit tietoisesti viestiä niillä haluamiasi asioita. Osaat soveltaa ja tulkita tyyli- ja muotimaailman sosiaalisia viestejä ja trendejä visuaaliselta, esteettiseltä ja toiminnalliselta kannalta.

Hallitset muotoilun suunnittelumenetelmät ja -välineet, tunnet materiaalit ja hallitset vaatteiden valmistuksen. Kykenet tarvittaessa ohjaamaan prosessia yrittäjämäisin ottein.

Esiintymisasujen suunnittelussa sinulla on kokonaisvaltainen näkemys esittävän taiteen kentästä ja valmiudet toimia suunnittelijana sekä kotimaisissa, että kansainvälisissä tuotannoissa. Ymmärrät työnteon prosessina ideasta käsikirjoituksen kautta valmiiseen tuotokseen, joka voi olla yksittäinen esiintymisasu, musiikkivideo, mainos, tanssiteos, teatteriesitys, tv-ohjelma tai elokuva.

Osaat työskennellä tiimeissä sekä saman että eri alojen ammattilaisten kanssa. Osaat viestiä työstäsi myös alasi ulkopuolelle.

Päiväopinnot

Tutustu opintojen sisältöön opinto-oppaassa

Lue lisää

Valintaperusteet

Tutustu valintaperusteisiin, valintakokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa

Lue lisää

Muotoilijan opinnot

Muotoilua opitaan tekemällä. Oppiminen perustuu opiskelijan omaan aktiiviseen toimintaan.

Luentotyyppistä opetusta on vähän. Sen sijaan kaikki opintojaksot sisältävät erilaisia oppimistehtäviä ja yhden isomman, osaamistavoitteet kokoavan harjoitustyön. Esimerkiksi malliston suunnittelu ja toteutus sekä malliston esittely muotinäytöksessä. Lisäksi omat projektit opitaan dokumentoimaan ja analysoimaan.

Muotoilua opitaan yhteistyössä opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa. Yhtä tärkeätä kuin oma tekeminen on muiden tekemisen seuraaminen ja arviointi. Opettajat ohjaavat ja opastavat sinua alan perusteisiin. Lisäksi he kannustavat sinua oman näkemyksesi ja luovuutesi löytämisessä ja kehittämisessä. Vaatteiden valmistuksen, koneiden ja laitteiden sekä ohjelmistojen käytön perusteet opit lähiopetustunneilla ja jatkat harjoittelua itsenäisesti.

Opintoihin kuuluu myös runsaasti projekteja, joissa luot verkostot oman alasi toimijoihin.

Näiden projektien toimeksiannot tulevat oikeilta yrityksiltä. Samoin opiskelijat toteuttavat omia tapahtumia, esimerkiksi muotinäytöksiä.

 

Lisäksi muodin ja puvustuksen opiskelijat ovat menestyksekkäästi osallistuneet kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin ja muotinäytöksiin.

Muodin ja puvustuksen opiskelijat ovat esimerkiksi olleet Frankfurt Style Awards -kilpailuissa kolme eri kertaa finaalissa, tuloksena yksi voitto ja yksi kolmas sija. Myös Pietarissa järjestettävässä Etno Moda -kilpailussa opiskelijat ovat sijoittuneet hienosti.

Muodin ja puvustuksen projekteista esimerkkeinä ovat elokuvat Tuntematon sotilas ja Valmentaja sekä tv-sarjoista Karppi. Niissä opiskelijat ovat olleet puvustusharjoittelijoina.

Kouvolan kampuksella on uudenaikaiset tietokoneluokat sekä työ- ja materiaaliapajat. Pajarakennus antaa opiskelijoille mahdollisuuden valmistaa suunnitelmistaan prototyyppejä ja valmiita tuotteita. Vaatetuksen pajalla on tarvittavat koneet ja laitteet, mahdollisuus painaa ja värjätä kankaita sekä muokata materiaalit halutun laisiksi. Pajalla on käytössä kaavoitusohjelma ja sublimaatiotulostin tekokuitujen kuviointiin sekä laserleikkuri materiaalien muokkaamiseen.

Xamkin opiskelijana sinulla on hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä monin eri tavoin. Voit lähteä ulkomaille opiskeluvaihtoon tai harjoitteluun. Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa ja itsevarmuutta. Xamkilla on laaja partneriverkosto, yhteensä yli 300 noin 40 maassa.

Muodin ja puvustuksen koulutus on tehnyt yhteistyötä Pietarin yliopistojen kanssa jo useita vuosia. Vuosittain on toteutettu yhteinen oppimistehtävä, jonka tuloksia on esitelty sekä Venäjällä että Suomessa.

Muodin ja puvustuksen opiskelijat suuntaavat vaihtoon Eurooppaan ja Kaukoitään, Ruotsiin, Italiaan, Britanniaan, Espanjaan, Slovakiaan. Viime vuosienuusi suosikkikohde on Etelä-Korea.

Lue lisää kansainvälistymisestä.

Opintojen toteutus

Päiväopiskelu on päätoimista, ja lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti arkipäivisin. Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin ja tentteihin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen.

Opiskelu vaatii runsaasti omaa itsenäistä työskentelyä pajatiloissa iltaisin ja viikonloppuisin.

Opintojen rakenne

Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Kaikille yhteisissä ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Täydentävissä opinnoissa voit valita sinua kiinnostavia opintoja omalta alaltasi tai muilta aloilta.

Harjoittelua koulutuksessa on 30 opintopistettä (op) eli yhteensä noin 21 viikkoa. Opinnäytetyö on 15 op.

Ydinosaaminen on yhteensä 135 opintopistettä ja se koostuu seuraavista opinnoista:

 • esitystekniikka
 • valokuvaus ja kuvankäsittely
 • viestintätaidot
 • ammatillinen kasvu
 • materiaalit: väri, muoto ja rakenne sekä materiaalituntemus ja laatuosaaminen
 • taideopinnot: piirustus ja maalaus, kolmiulotteinen sommittelu sekä taiteen ja muotoilun historia
 • digitaalinen visualisointi: CAD-ohjelmat, graafisen suunnittelun ohjelmat ja digitaalinen media sekä ammattienglanti
 • menetelmät: kankaan kuviointi, trendeistä vaatetussuunnitteluun, luonnoksesta vaatteeksi sekä tutkimusmenetelmien perusteita omaan alaan sovellettuna
 • johtaminen ja yrittäjyys
 • opinnäytetyö
 • harjoittelu

Täydentävä osaaminen on 105 opintopistettä ja sen opintojaksoja ovat:

 • muoti ajassa
  • johdatus stailaajan ja puvustajan työhön
  • pukeutumisen ja muodin historia
  • malliston suunnittelu
 • henkilö, rooli ja tyyli
  • kaavasuunnittelu, rakenteet ja pinta
  • malliston toteutus ja dokumentointi
 • elämys ja tapahtuma
  • muoti ja tyyli
  • tapahtuman suunnittelu
  • vaatteet elämyksenä
 • produktiot
  • pukusuunnittelu ja karakterisointi
  • tuotantoprojektit
 • harjoittelu

Muodin ja puvustuksen ammattilainen työelämässä

Valmistuttuasi muotoilijaksi voit työskennellä moninaisissa tehtävissä muodin ja puvustuksen alalla.

Muodin puolella voit toimia vaate- tai muotisuunnittelijana, stailaajana, muotinäytösten tai tapahtumien järjestäjänä, muotitoimittajana tai muotikuvien stailaajana.

Puvustamisen alueella puolestaan puku- tai esiintymisasusuunnittelijana, puvustajana, puvustonhoitajana. Voit puvustaa teatteriesityksiä, televisio-ohjelmia, elokuvia ja näytelmiä tai suunnitella esiintymisasuja artisteille.

Koulutus antaa valmiudet toimia myös ohjaus- ja opetustehtävissä. Itsenäisenä yrittäjänä toimiminen on yksi hyvä vaihtoehto. Oman yrityksen perustaminen jo opiskeluaikana on mahdollista ja sitä tuetaan Xamkissa laajoin yrittäjäopinnoin.

Muodin ja puvustuksen alalta valmistunut on ensisijaisesti elämysten tuottaja.

Elämys voi syntyä asiakkaalle yksilöllisen tuotteen tilaamisen, valmistusprosessin tai käytön aikana. Elämys voi olla valmis nähtävä teatteriesitys, musiikkivideo tai konsertti, se voi olla stailauspalvelua vaatetusalan yrityksessä, muotinäytös tai luettava artikkeli.

Tulevaisuuden haasteet vaatetusalalla liittyvät materiaalituotantoon ja materiaalien kierrättämiseen. Muodin ja puvustuksen ammattilaisen tärkein tehtävä on pysyä ajan tasalla kehityksessä ja informoida ja ohjata asiakkaita valinnoissaan.

Ammatissa on tunnettava kuluttajien tarpeet sekä muotivirtaukset, joiden seuraaminen on tarpeen. Osallistuminen mm. kansainvälisille messuille ja seminaareihin on osa työtä.

 

Onko sinun unelma-ammattisi

 • muotisuunnittelija?
 • puvustaja?
 • pukusuunnittelija?
 • muotitoimittaja?
 • vaate- tai kangaskaupan sisäänostaja?
 • stylisti?
 • yrittäjä tai?
 • muotoilija?

Esimerkiksi vaatesuunnittelijan työstä saat lisätietoa TE-palveluiden Ammattinetistä.

Tajunnavirralla Frankfurtiin

Sitten tajunnanvirta lähti lentämään. Deadlineen oli aikaa kaksi viikkoa, niin en ehtinyt hirveästi stressaamaan suunnittelua. Tein vielä viimeisenä päivänä juttuja siihen. – – Valmistin kisa-asun kesän aikana koululla. Hienoa, että koulu pystyy tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden opiskelijoille.

Raili Auraskari, muodin ja puvustuksen opiskelija, joka menestyi Frankfurt Style Awards -kilpailussa vuonna 2016 kilpailukategoriassa ”Bronx vs. Boulevard.”

Lue lisää kilpailusta ja Railin opinnoista Xamkilainen-blogista

5 hyvää syytä opiskella muotoilijaksi muodin ja puvustuksen koulutuksessa

 1. Hullutkin ideat hyväksytään.
 2. Paljon mielenkiintoisia projekteja.
 3. Tällä alalla pääset luomaan ja voit tehdä inspiraatioistasi todellisuutta.
 4. Muoti ja puvustus on laaja koulutus – sinusta voi tulla puvustaja, stylisti, muotisuunnittelija tai vaikka muotijournalisti.
 5. Eihän tuolla ulkona kukaan kulje ilman vaatteita, joku nekin kaikki on suunnitellut.

Muotiin ja puvustukseen kannattaa hakea luovien tyyppien, joilla on halu tehdä jotain omaa ja jotka tykkäävät tehdä asioita käsillään. Opiskelu on hyvin vapaata ja voit suunnitella itse omat aikataulusi . Meillä on paljon kiinnostavia projekteja, kilpailuja ja tapahtumia, joihin osallistumisesta jokainen voi päättää itse.

Tutustu Xamkiin

Kouvolan kampus

Tutustu kampukseen

Millaista on opiskelu Xamkissa?

Lue lisää

Opiskelijat äänessä

Xamkilainen-blogi

Lue lisää

Kaikki AMK-tutkinnot

Katso tästä

Polkuopinnoilla kohti tutkintoa

Avoin amk

Kysy lisää koulutuksesta

opiskelijapalveluneuvoja Saija Niskapohja
puh. 044 702 8256
saija.niskapohja@xamk.fi

Kysy lisää hakemisesta

hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
puh. 044 702 8891 tai 040 585 6610

Jaa sivu