Exam on sähköinen tenttijärjestelmä, jossa opiskelija voi käydä tekemässä tentin, jonka suorituksesta on sopinut opettajan kanssa etukäteen ja jonka opettaja on julkaissut Exam-järjestelmään. Myös Exam-tenttivierailu käytössä kaikilla Xamkin kampuksilla.

Exam-tenttijärjestelmä

Mikä on Exam- tenttijärjestelmä?

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on käytössä sähköinen tenttijärjestelmä Exam. Exam on tenttijärjestelmä, jossa opiskelija voi käydä tekemässä tentin tai kypsyysnäytteen, jonka suorituksesta on sopinut opettajan kanssa etukäteen ja jonka opettaja on julkaissut Exam-järjestelmään. Tenttejä voi suorittaa Xamkin kaikilla kampuksilla kampusten Exam-tenttiakvaarioissa. Tenttitiloissa on kuvan ja äänen tallentava valvontajärjestelmä.

Sähköinen tenttiminen lisää opiskelun joustavuutta. Opiskelijalle se antaa mahdollisuuden käydä tekemässä tentin haluamanaan ajankohtana ja haluamallaan kampuksella.

Tenttitilat kampuksilla

Exam-tenttitilat löytyvät Xamkin kaikilta neljältä kampukselta. Tenttitilojen aukioloajat vaihtelevat kampuksittain ja ne noudattavat pääosin kampusten ulko-ovien aukioloaikoja. Myös viralliset arkipyhät ja tiedossa olevat poikkeukset on ohjelmoitu tenttijärjestelmään. Varatessasi tenttiaikaa, varmista valitsemasi tilan aukioloaika ja huomaa erityisesti poikkeukset aukioloissa.

Xamkin Exam-järjestelmään kirjaudutaan osoitteessa https://exam.xamk.fi

Xamkin opiskelijoiden ohjeet Exam-tenttiin Lux-intranetissa

Xamkin opettajien ohjeet Lux-intranetissa

 

 

 

Xamkin Exam-tenttitilojen sijainnit

 • Kouvolan kampus
  Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola
  kampusinfo puh. 050 434 3728
  Sijainti: Tenttiakvaario 248A (päärakennus, 2. krs)
 • Kotkan kampus
  Pääskysentie 1, 48220 Kotka
  kampusinfo puh. 044 702 8414
  Sijainti: Tenttiakvaario A4035 (A-rakennus, 4.krs)
 • Mikkelin kampus
  Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli
  kampusinfo puh. 040 647 4456
  Sijainti: D206 (D-rakennus, 2.krs)
 • Savonlinnan kampus
  Savonniemenkatu 6, 57100 Savonlinna
  kampusinfo puh. 040 594 3961
  Sijainti: SA438 (A-rakennus, 4.krs)

Exam-tuki ja neuvonta Xinfossa

Tarkemmat tiedot saapumiseen kampuksille ja kampuskartat

Tenttivierailu

Mikä on Exam-tenttivierailu?

Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa.

Tenttitilassa on reaaliaikainen ja tallentava kameravalvonta. Kun varaat tenttiajan Xamkin tenttitilasta, hyväksyt sähköisen tenttimisen käyttösäännöt sekä valvontakäytänteet. Tenttivierailussa kameravalvonnan tallenteet luovutetaan tarvittaessa kotikorkeakoulullesi.

Tentteihin ei ole mahdollisuuksia järjestää yksilöllisiä lisä- tai erityisjärjestelyjä. Yksilöllisten järjestelyiden toteuttamisesta vastaa tenttivierailijan kotikorkeakoulu. Tutustu tarvittaessa kotikorkeakoulusi ohjeisiin selvittääksesi, miten ja mitä yksilöllisiä järjestelyitä sinulla on mahdollisuus saada sähköiseen tenttiin.

Mahdolliset tenttimisajat ja poikkeukset näet varauskalenterista.

Lue alla olevat ohjeet. Tenttivierailuun liiittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä oman korkeakoulusi EXAM-tukeen.

Katso lisätietoa tenttivierailusta e-exam-sivuilta: https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/

 

 

 

Ajankohtaista

Poikkeusaukioloajat
Exam-huoltokatkot joka kuukauden toinen torstai  klo 8-12. Tenttivierailu suljettu joka kuukauden ensimmäinen arkikeskiviikko klo 8-10 (huoltokatko).
Huoltokatkot on merkitty järjestelmään.

Tenttivierailu Xamkin opiskelijoille muissa korkeakouluissa

Xamkin opiskelijat voivat suorittaa sähköisiä tenttejä niiden korkeakoulujen Exam-tenttitiloissa, joissa tenttivierailu on käytössä. Jos haluat tehdä tentin toisessa korkeakoulussa:

 1. Tarkista voitko tehdä tentin toisessa korkeakoulussa: Tenttivierailussa mukana olevat korkeakoulut.
 2. Tarkista, että kohdekorkeakoulun tenttikoneilla on tentissä tarvittavat ohjelmistot ja välineet käytössä (Huom! erityisesti lääkelaskutenttijät: erillisiä laskimia ei yleensä ole tenttivierailutiloissa käytettävissä, mutta Windows-laskin voi olla). Tutustu kohdekorkeakoulun omiin ohjeisiin ja sääntöihin sähköisestä tenttimisestä. Käytännöt vaihtelevat eri korkeakoulujen kesken.
 3. Varaa tenttiaika toiseen korkeakouluun Xamkin Exam-järjestelmän kautta Xamk-tunnuksillasi: https://exam.xamk.fi.

Katso tarkempi ohje tenttiajan varaamiseen

Tenttivierailu Xamkin tenttitilassa muiden korkeakoulujen opiskelijoille

Voit suorittaa tentin Xamkin tenttivierailutilassa, jos oma korkeakoulusi on liittynyt Exam-tenttivierailupalveluun. Ennen tenttivarausta tutustu Xamkin ohjeisiin ja sääntöihin sähköisestä tenttimisestä ja varmista, että tenttikoneilla on tentissä tarvittavat ohjelmistot käytössä. Tenttiin ilmoittaudutaan oman kotiorganisaation Exam-järjestelmän kautta kotikorkeakoulun tunnuksilla. Varauksen voi tehdä korkeintaan 30 päivän päähän.

Tenttiakvaariossa on ääntä ja kuvaa tallentava kameravalvonta. Ilmoittautuessa tenttiin, annat samalla luvan kameravalvontaan.

Ohje tenttiajan varaamiseen

 

Tenttivierailupaikat

Tenttivierailu on mahdollista Xamkin kaikilla kampuksilla: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä  ja Savonlinnassa. Tenttiminen on mahdollista arkipäivisin (ma-pe). Tarkemmat aukioloajat selviävät tenttiajanvarausta tehtäessä. Pääsääntöisesti tentit alkavat aina 15 min yli tasatunnin (9:15-14:15 välillä). Tenttivierailuun tarkoitettuja koneita on rajoitetusti. Kampukselle tai tenttitiloihin ei tarvita erillisiä kulkuavaimia.

 • Kotkan kampus
  Exam-tila A4035 osoitteessa Pääskysentie 1, Kotka. Sisään kannattaa tulla pääovien (A-ovi) kautta ja siirtyä 4. kerrokseen. Kyrilllinen näppäimistö käytettävissä venäjän tenttejä varten.
 • Kouvolan kampus
  Exam-tila 248A osoitteessa Paraatikenttä 7, Kouvola. Kampukselle kannattaa tulla Kuuselankadun puolelta ja sisään kampukselle päärakennuksen pääsisäänkäynnistä (Info) ja siirtyä 2. kerrokseen. Kyrilllinen näppäimistö käytettävissä venäjän tenttejä varten.
 • Mikkelin kampus
  Exam-tila D206 osoitteessa Patteristonkatu 3, Mikkeli. Sisään kannattaa tulla D-rakennuksen (D1/Info) pääovista ja nousta heti tuulikaapissa oikealla olevia portaita pitkin 2. kerrokseen. Tila D206 on heti aulassa vasemmalla. Esteetön reitti: Hissillä 2. kerrokseen pääsee D-rakennuksen (info) aulan kautta.  Kyrilllinen näppäimistö käytettävissä venäjän tenttejä varten.
 • Savonlinnan kampus
  Exam-tila SA438 osoitteessa Savonniemenkatu 6, Savonlinna. Sisään kannattaa tulla A-rakennuksen (Info) pääovien kautta, ja siirtyä 4. kerrokseen.

Katso tarkemmat tiedot saapumiseen kampuksille, pysäköintipaikat ja kampuskartat Xamkin yhteystiedot ja kartat -sivuilta.

 

 

Ohjelmat ja välineet tenttitiloissa

 • Pääsy ainoastaan Exam-järjestelmään
 • Pdf- ja kuvatiedostojen avausmahdollisuus
 • Windows-laskin
 • Notepad/Wordpad
 • Microsoft Office: Word, Excel, Powerpoint (ilman oikolukua)
 • Tilassa muutamia kuulosuojaimia käytettävissä
 • Lääkelaskijoille erillisiä laskimia, suttupapereita sekä kyniä käytettävissä.
 • Kotkan, Kouvolan ja Mikkelin tenttitiloissa kyrilliset näppäimistöt

 

 

Erityisjärjestelyt

Tenttivierailutilanteissa ei ole mahdollisuuksia järjestää tentteihin yksilöllisiä lisä- tai erityisjärjestelyjä. Ole näissä tilanteissa yhteydessä oman korkeakoulusi vastaaviin henkilöihin.

 

 

Tentin suorittaminen Xamkin tenttiakvaariossa

 • Tenttiakvaarion tiloissa on reaaliaikainen, ääntä ja kuvaa tallentava kameravalvonta. Ilmoittautuessasi tenttiin, annat samalla myös luvan kameravalvontaan. Tallenteita tarkistetaan tarvittaessa jälkikäteen. Tenttivierailussa kameravalvonnan tallenteet luovutetaan tarvittaessa kotikorkeakoulullesi. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen sähköisen tenttipalvelun tietosuojaseloste sekä kameravalvonnan seloste ovat saatavilla Xamkin verkkosivuilla: https://www.xamk.fi/xamk/tietosuojailmoitus/
 • Tenttiakvaarioon saatetaan tehdä myös satunnaisia tarkastuksia henkilökunnan puolesta, joten varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
 • Kaikki henkilökohtaiset tavarat jätetään tenttitilassa tai tilan ulkopuolella olevaan säilytyslokeroon. Tenttikoneelle saat tuoda vain henkilöllisyystodistuksen ja säilytyslokerikon avaimen.

 

 • Tenttikoneelle ei saa ottaa mukaan syömistä eikä juomista.
 • Tenttitilassa täytyy noudattaa ehdotonta hiljaisuutta! Tilassa ei saa keskustella muiden kanssa eikä vilkuilla toisten koneita.
 • Tenttitilasta ei saa poistua kesken tentin eikä tenttitilassa saa liikkua koneen ääreltä tentin aikana.
 • Säilytyslokerikko on tyhjennettävä tenttitilasta poistumisen yhteydessä.
 • Tenttitilaisuuden aikana ei ole saatavissa teknistä tukea. Jos tentti jumittuu tai katkeaa yllättäen, noudata tenttitilassa olevia ohjeita ja ilmoita ongelmistasi opettajalle sekä Xamkin Exam-tukeen: https://xinfo.xamk.fi.
 • Mikäli tenttijän todetaan rikkoneen tässä mainittuja ohjeita, voidaan tenttisuoritus hylätä.

Tenttikoneelle kirjautuminen ja tentin suorittaminen

 1. Jos kone on pimeänä tai kiinni, heilauta hiirtä tai käynnistä kone virtapainikkeesta
 2. Tenttikoneelle kirjautumiseen et tarvitse tunnuksia. Kirjaudu tenttikoneelle valitsemalla Guest ja painamalla Sign in.
 3. Avaa Mozilla Firefox/ Exam ja valitse HAKA –organisaatiovalikosta oma korkeakoulusi ja kirjaudu Examiin oman korkeakoulusi tunnuksilla.
 4. Odota kunnes tenttisi avautuu ja siirry suorittamaan tenttiä. Kun olet valmis, sulje selain ja kirjaudu ulos tietokoneelta. Voit myös sammuttaa koneen.

 

 

 

Ongelmatilanteissa

Tentin aikana ei ole teknistä tukea saatavilla. Mikäli tentin aikana esiintyvä ongelma ei ratkea luokassa olevien ohjeiden mukaisesti, niin toimi seuraavasti:
Tenttiin liittyvissä ongelmissa ole yhteydessä oman korkeakoulusi Exam-tukeen / tentaattoriin. Xamkin tenttikoneeseen tai kirjautumiseen liittyvissä ongelmissa ole yhteydessä Xamkin Exam-tukeen.

Exam-järjestelmän saavutettavuusseloste

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun EXAM-järjestelmän saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua EXAM ja se on laadittu 25.6.2020.

Saavutettavuusseloste koskee EXAM-järjestelmää eikä sen sisältöjä, esimerkiksi yksittäisen tentin liitteitä.

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni voi käyttää digitaalisia palveluita helposti ja yhdenvertaisesti. Saavutettava palvelu on teknisesti saavutettava, palvelun käyttöliittymä on selkeä ja sisältö on ymmärrettävää. Saavutettavuusvaatimukset perustuvat lakiin digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, joka pohjautuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin.

EXAM-järjestelmän saavutettavuusarviointi on tehty itse. Saavutettavuusarviointia toteutetaan jatkuvasti EXAM-järjestelmää kehitettäessä.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

EXAM-järjestelmä täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

EXAM-järjestelmän kehityksessä on sitouduttu digipalvelun saavutettavuuden parantamiseen ja digipalvelulain WCAG 2.1 A- ja AA-tason -kriteerien täyttämiseen. Havaittujen saavutettavuuspuutteiden korjaukset toteutetaan tulevissa EXAM-versiopäivityksissä mahdollisuuksien mukaan. Järjestelmän saavutettavuutta parantaa erityisesti vuonna 2021 toteutettava sovelluskehyksen päivittäminen Angular7:ään.

Ei saavutettava sisältö (WCAG 2.1 -kriteerien mukaan)

Havaittava: Tekstin ja taustan värinen kontrasti riittämätön

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Joissakin painikkeissa on liian heikko tekstin ja taustan värinen kontrasti.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 1.4.3 Kontrasti (minimi)

Havaittava: Painikkeen tilaa visualisoiva korostus on riittämätön.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Näppäimistöllä navigoitaessa valitun toiminnon fokus ei erotu riittävästi. Painikkeiden eri tilojen tunnistamiseen tarvittava visuaalinen informaatio on riittämätön: reunavärin kontrasti ja korostus on liian huomaamaton.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti

Havaittava: Kuvilta (painikkeilta) puuttuu tekstikuvauksia

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Kuvilta (painikkeilta) puuttuu tekstikuvauksia.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

Havaittava: Otsikko puuttuu ja lihavointia käytetty korostamiseen.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Sivuston otsikoita ei ole käytetty oikein. Lihavointia on käytetty korostamiseen.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Hallittava: Mekanismi sellaisten sisällön lohkojen ohittamiseen, jotka toistuvat useilla verkkosivuilla, puuttuu.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Sivustolta puuttuu mekanismi sellaisten sisällön lohkojen ohittamiseen, jotka toistuvat useilla verkkosivuilla.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 2.4.1 Ohita lohkot

Hallittava: Sivuston kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä näppäimistön kautta.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Sivuston kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä näppäimistön kautta. Mm. roolin (opiskelija/tentaattori) valitseminen kirjautumisen jälkeen tai liitetiedoston valitseminen tenttiin vastatessa ei onnistu näppäimistöltä. Tenttiajan varaaminen kalenterin kautta ei onnistu näppäimistöllä; tämä ongelma poistuu kalenterin tulevan päivityksen myötä.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 2.1.1 Näppäimistö

Hallittava: Kohdistus ei korostu riittävästi.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Käyttäjä ei helposti näe, missä verkkosivun elementissä näppäimistön fokus kulloinkin on.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 2.4.7 Näkyvä kohdistus

Ymmärrettävä: Sivun kielimääritys puuttuu

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Sivun kielimääritys puuttuu.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 3.1.1 Sivun kieli

Ymmärrettävä: Lomakkeesta puuttuu submit-painike.

 • Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet
  • Lomakkeesta puuttuu submit-painike.
 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
  • 3.2.2 Syöte

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella. (Lomakkeen kielivaihtoehdot: suomi / englanti.)


Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000