Xamkin Tunne huominen –podcastissa otetaan selvää, miten oma ala löytyy ja miksi huomisesta ei tarvitse huolestua.

Podcastia juontaa Ilona ja ääneen pääsevät eri alojen asiantuntijat  – Xamkin opettajat, tutkijat sekä tietysti opiskelijat. He kertovat minkälaista opiskelu ammattikorkeakoulussa oikeasti on, miten vastuullisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat työelämään ja opiskeluihin sekä mitä valmistumisen jälkeen tapahtuu.

Käy kuuntelemassa podcastin 5 jaksoa!

 

Oman alan löytäminen ei ole aina itsestäänselvyys. Työelämän tulevaisuus herättää myös paljon kysymyksiä.

Mitä siitä kannattaa tietää ennen kuin päättää mitä opiskelee?

Kuuntele jaksot Spotifyssa

Jakso 1. Tulevaisuuden työelämätaidot

Mikä työelämässä muuttuu? Mitä siitä tulisi tietää, miten siihen voi valmistautua ja miten oma ala kannattaa valita? Vieraana säveltäjä, keksijä, yrittäjä ja kirjailija Perttu Pölönen.
Lisäksi Xamkin avoimen ammattikorkeakoulun polkuopiskelija Mari Laiho kertoo opinnoistaan.

Kuuntele jakso tästä:

Jakso 2. Työelämäyhteistyöt

Kaikissa koulutuksissa tehdään paljon yhteistyötä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa. Minkälaista yhteistyö on, miksi se on tärkeää oppimisen ja uran kannalta ja mitä yllättäviäkin oppia siitä voi saada? Vieraina Xamkin työelämäyhteistyölehtori Kirsi Rouhiainen ja palvelumuotoilun opiskelija Silva Virtanen.

Kuuntele jakso tästä:

Jakso 3. Opiskelijan jaksaminen

Opiskeleminen on iso ja merkityksellinen osa arkea, mutta elämässä on paljon muutakin – harrastukset, perhe, työ ja parisuhde. Miten opiskelijat jaksavat ja miten on hyvinvoinnin laita? Vieraina Xamkin opintopsykologi Mari Häkkilä, ensihoitaja Ville Kunnari ja tradenomi Viveka Tiitola.

Kuuntele jakso tästä:

Jakso 4. Vastuullisuus

Ympäristömuutos, kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat nykyään osa kaikkia elämänalueita. Miten yksittäinen ihminen voi vaikuttaa? Vieraina Xamkin ympäristöteknologian lehtori Liisa Routaharju ja opiskelija Ilkka Lohilahti sekä yhteisöpedagogi opiskelija Antti Lehtoranta.

Kuuntele jakso tästä:

Jakso 5. Valmistumisen jälkeen

Ihana opiskeluaika menee nopeammin kuin etukäteen ehkä luuletkaan. Mitä valmistumisen jälkeen? Yksi vaihtoehto on yrittäjyys.

Vieraina Xamkin muodin ja puvustuksen AMK-koulutuksesta valmistunut muotoilja ja yrittäjä Inca Paatela sekä Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun AMK-koulutuksesta valmistunut muotoilija, sisustussuunnittelijana toimiva Tiina Henttonen.

Kuuntele jakso tästä:

Opiskele tänään huomisen ammatti ja valmistu tekijäksi, jota työelämä tarvitsee

Onko aika hankkia ammatti – ensimmäinen tai uusi? Vaihtoehtoja Xamkissa on runsaasti, koulutusaloja on 8 ja amk-koulutuksia yli 40. Voit itse myös vaikuttaa siihen, miten opiskelet: päivällä, illalla, etänä, kampuksella tai verkossa.

Valitsitpa minkä alan tahansa, saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa. Opinnoissa saatu teoriatieto ja hyvä käytännön kokemus kantavat pitkälle. Mutta koska maailma muuttuu koko ajan, on tärkeää myös oppia mukautumaan tulevaisuuteen. Uusia ammatteja syntyy jatkuvasti.

Menestyt huomisen työelämässä olemalla utelias. Opettele myös kykyä viedä ideat ja innovaatiot käytäntöön asti. Uskalla ottaa uusia askeleita, epäonnistumisen uhallakin.  Ja kun vielä suhtaudut vastuullisesti muihin ihmisiin, maailmaan ja itseesi, olet vahvoilla työelämässä myös tulevaisuudessa.

Seuraavat hakuajat

Lisähaku elokuussa

 • Xamkissa järjestetään lisähaku 3.-6.8.2020
 • Lisähaussa voit hakea niitä paikkoja, joita on jäänyt vapaiksi kevään 2020 yhteishaussa
 • Opinnot alkavat jo tänä syksynä
 • Lisää tietoa koulutuksista ja vapaista paikoista löydät 15.7. alkaen lisähakusivulta

 

Syksyn 2020 yhteishaku

Miksi Xamk?

Xamkissa olet siellä, missä tapahtuu ja missä luodaan uutta. Rakennat tulevaisuuden työelämää yhdessä tämän päivän osaajien kanssa. Lue lisää!

 

Opetuksessa on todella hyvä, että asiat puhutaan ihmisen kielellä, ei jää mitään epäselvää. Lähdin hakemaan käytännönläheistä opetusta ja AMK-koulutus on vastannut erittäin hyvin odotuksia.

Henri Suutari, metsätalouden opiskelija

 

Polun kautta tutkintoon!

Polkuopinnot tarkoittavat valitun koulutuksen ensimmäisen vuoden opintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa. Polkuopintojen päätteeksi voit hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa.

Ilmoittautuminen Xamkin avoimen AMK:n syksyllä alkaviin polkuopintoihin 4.-10.8.2020.

Lue lisää polkuopinnoista

Työelämäyhteistyö, mitä se on?

Xamkin opiskelijat tekevät työelämän kanssa hyvin paljon erilaista yhteistyötä. Tehdään perinteisiä harjoitteluja, projekteja ja mitä erikoisempia yritysten toimeksiantoja.

Kokonainen opintojaksokin voi rakentua jonkun toimeksiantajan antamalle caselle, jossa pyritään ratkaisemaan joku yrityksen ongelma tai haaste. Toimeksiannot voivat kestää vaikka kuukausia, kuten esimerkiksi yhteistyö Suomen suurimman musiikkialan palkintojenjakotilaisuuden, Emman Gaalan kanssa.

Lukuisia xamkilaisia osallistui Emma Gaala opiskeluprojekteihin ja mukana oli monen eri alan edustajia – muotoiluista, matkailusta, liiketaloudesta ja IT-alalta. Opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat muun muassa someviestintää, puvustusta, yleisökilpailuja, mediapisteen Emma Gaalan tiedotustilaisuuteen, Xamkin alumnien VIP-tilaisuuden sekä hyvinvointiteknologiaa hyödyntävän hyvinvointihuoneen artisteille Emma Gaalaan.

Katso täältä tunnelmapaloja ja lue, miten Suomen arvostetuinta musiikkigaalaa tehtiin yhdessä opiskelijoiden kanssa!

Työskentely jatkui punaisen maton jälkeen varsinaisessa Gaalassa, ensin etkoilla ja sitten suorassa lähetyksessä. Kuva: Julius Konttinen

Opiskelijan jaksaminen ja hyvinvointi

Opintojen aikana voi tulla eteen erilaisia kysymyksiä liittyen itse opiskeluun, oppimiseen ja hyvinvointiin.

Tällaisia voivat olla erimerkiksi pohdinnat opinnoissa jaksamisesta, opiskelumotivaatiosta, opiskelutekniikoista, stressin käsittelystä, tavoitteiden asettamisesta tai aikatauluttamisesta. Näiden asioiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, ja on luonnollista pysähtyä miettimään niitä opintojen edetessä.

Omat sosiaaliset verkostot ovat hyvä pinta peilata asioita, mutta joskus saatat tarviota ulkopuolistakin keskustelukumppania. Tällöin voit ottaa yhteyttä opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijaan (kuraattori) tai opintopsykologiin. Lisäksi opiskeluhvinvoinnin palveluihin kuuluu harrastus- ja liikuntapalvelut, joka tukee opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinointia. Tasapaino oman elämän ja opintojen välillä on kaiken a ja o.

VIISI VINKKIÄ KORKEAKOULUOPISKELUUN

1. PÄIVITÄ OPISKELUIDENTITEETTISI 2020-LUVULLE

Aiemmat käsityksesi itsestäsi oppijana eivät välttämättä päde tänä päivänä. Tietosi ja taitosi ovat karttuneet, päivitä vahvuutesi.

2. HALLITSE AIKAASI JA PRIORISOI

Käytä kalenteria, tee selkeä ero opiskeluajan ja vapaa-ajan välillä, luovu jostain vanhasta, kun uutta eli opiskelut tulevat tilalle.

3. OPISKELE OPPIMISTA

Oppimaan voi oppia: tarkastele omia tekniikoitasi, internet on pullollaan oppimiseen liittyviä sivustoja, tutustu niihin.

4.VERKOSTOIDU

Hyödynnä opiskeluaikasi ja tutustu uusiin ihmisiin, muodostakaa opintopiirejä ja ammatillisia verkostoja.

5. KAIKKI EI VOI OLLA TÄYDELLISTÄ, RIITÄT KYLLÄ

Ota rohkeasti yhteyttä oman kampuksen toimijoihisi!

Terveisin Xamkin opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija Kirsi ja opintopsykologi Mari

Ensihoitajana Afrikassa

Suoritin kolmen kuukauden harjoittelujakson Kilimanjariolla, Afrikassa. Harjoittelujakso tarjosi ennen kokemattoman kulttuurillisen elämyksen niin sairaalan sisällä kuin sen ulkopuolellakin.

Kokemukset hoitotyöstä sekä elämästä avautuivat aivan uudella tavalla täysin vieraalla maaperällä. Harjoittelu antoi minulle unhotumattomia hetkiä, uusia ystävyyssuhteita ympäri maailmaa, ja kehitti kielitaidon aivan uudelle levelille.

Ainutlaatuinen, silmiä avaava kokemus, josta ei kannata kieltäytyä. Tämän siistimmäksi ei opiskelu voi enää mennä!

Lue Villen tarinoita xamkilainen-blogista.

Miten olla vastuullinen?

Miten juuri sinä voit olla vastuullinen?

Sähkönkulutus

 • Millaista sähköä sinä käytät ja miten?

Ravinto

 • Mitä tänään syötäisiin?

Kulkeminen

 • Entäpä, jos hyppäisitkin tänään vaihteeksi bussiin tai kulkisit koulu/työmatkasi pyörällä?

Vedenkulutus

 • Valutatko vettä turhaan?

Kierrätys

 • Lajitteletko jätteesi, vai sujahtavatko kaikki roskat samaan astiaan?

Sinäkin voit osallistua yhteisiin talkoisiin tekemällä parempia valintoja maapallomme hyväksi! Lue lisää tästä

Vastuullisuus Xamkissa

Xamkin vastuullisuuslupaukset ovat:

 1. Vastuullisuus on osa arkeamme.
 2. Pidämme huolta.
 3. Teemme työtä huomisen hyväksi

Kaikki Xamkin kampukset − Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna − ovat saaneet WWF Green Office -sertifikaatin.

Green Office -ympäristöohjelman avulla Xamk haluaa ohjata henkilöstöä ja opiskelijoita arkisiin ekotekoihin. Green Office ohjaa pienentämään hiilijalanjälkeä, käyttämään luonnonvaroja viisaasti sekä tukemaan luonnon monimuotoisuutta.

Xamkille on laadittu vuonna 2018 vastuullisuusohjelma, jonka mukainen ensimmäinen vastuullisuusraportti on julkaistu 8.11.2019. Tutustu Xamkin vatuullisuusraporttiin tästä.

Pienillä teoilla voimme aikaansaada suuriakin muutoksia maapallomme hyväksi!

Olisiko yrittäjyys sinun juttusi?

Xamkissa yrittäjyys- ja innovaatio-opintoja sisällytetään kaikkiin tutkintoihin

Yrittäjyysopinnot on mahdollista aloittaa ideasta innovaatioon -opintojaksolla. Tämän jälkeen voit jatkaa yrityksen perustamisesta ja markkinoinnista, tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen.

Sinulla on mahdollista tehdä henkilökohtainen yrittäjyys-opintosuunnitelma, jossa tavoitteellisesti opiskelet yrittäjyysopintoja, teet harjoitustöitä omaan yritykseesi sekä harjoittelet omassa yrityksessäsi. Innovaatio- ja yrittäjyysopinnot ovat pääsääntöisesti verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opintojen suorittamisen oman ohjelmasi mukaisesti.

Start up toimintaa, hackathoneja, innoleirejä ja bootcamppeja on niin suomen- kuin englanninkielelläkin. Opiskelijana voit myös osallistua yrittäjyyden kehittämiseen liittyviin TKI-hankkeisiin.

Xamkilaisten kädenjälki näkyi Asuntomessuilla

Yksi yritysyhteistyön kannalta merkittävä yhteistyö oli Kouvolassa kesällä 2019 järjestetyt Asuntomessut, jotka tarjosivat Xamkin opiskelijoille mahdollisuuden oppia uutta ja esitellä osaamistaan 114 000 messuvieraalle.

Messukohteissa ja messuihin liittyvissä projekteissa oli mukana yli 100 Xamkin opiskelijaa sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun, talotekniikan, energiatekniikan, vanhustyön, muodin ja puvustuksen sekä liiketalouden koulutuksista.

Xamkin alumni Tiina Henttonen on valmistunut Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun linjalta. Henttonen on nykyään menestyksekäs yrittäjä ja vaikuttaa Kouvolan seudulla sisustussuunnittelijana.

Henttosen yritys Suunnittelutoimisto Pilke teki Kouvolan Asuntomessujen monen kohteen sisustukset. Hän on myös työskennellyt yhdessä Xamkin nykyisten opiskelijoiden kanssa ja luonut ainutlaatuisen sisustuksen Kouvolan Virkkulankylään ja Paja-aukion rivitaloihin.

Lue lisää Tiinan tarinaa.