Ympäristöturvallisuus ja vesiteknologia

Xamkin ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmän kehitystyön tavoitteita ja painopisteitä ovat puhtaat teknologiset ratkaisut bio-, vesi- ja kiertotaloudessa sekä älykkäät monitorointimenetelmät ja ympäristöturvallisuuteen ja -terveyteen liittyvien riskien hallinta sekä yhdyskuntien ja teollisuuden ympäristön tilan monitorointi.

Tutkimus- ja kehittämistyön strategisia kärkiä ovat muun muassa luonnonvesien ja rakennetun ympäristön vesien, kuten pinta-, hule- ja jätevesien monitorointi sekä ravinnevirtojen käsittelyn tehostaminen. Xamk kehittää ja pilotoi yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa uusia mittaus- ja mallinnusmenetelmiä ja ratkaisuja vesi- ja kiertotaloudessa. Tavoitteena on ilmastonmuutosten vaikutusten monitorointi, riskien torjunta ja ennakointi sekä alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen osaamisen kasvattaminen.

Kuitu- ja prosessitekniikka sekä puurakentaminen

Tutkimme ja kehitämme ympäristö- ja energiatehokkaita prosessikonsepteja metsäbiomassan ja puukuidun käsittelyyn ja jatkojalostukseen. Uutena kehityskohteenamme on selluloosan modifiointi muun muassa paineellisissa kemiallisissa prosesseissa sekä tekstiilikiertotalouden pilotointi- ja teollinen tutkimus.

Metsätaloudessa ja puurakentamisessa TKI-toimintamme osaamiskärkiä ovat kestävä ja tehokas metsänhoito ja puunkorjuu sekä yksityismetsätalouden liiketoimintaosaaminen. Puurakentamisen osaaminen kattaa puun kilpailukyvyn kehittämisen erilaisilla modifiointitekniikoilla sekä teollisen puurakentamisen kehittämisen.

Kestävät energiajärjestelmät

Kestävät energiajärjestelmät -osaamiskärki on uusi strateginen tutkimusavauksemme, jolla vastataan meneillään olevan energiamurroksen tarpeisiin alueellisesti ja kansallisesti. Soveltava tutkimuksemme tulee kohdentumaan erityisesti sektori-integraatioon, jossa puhtaan energian tuotannolla ja energian varastointiratkaisuilla on iso rooli.

Tuemme laajasti yhteistyökumppaneidemme työtä energiatehokkuuden parantamisessa, uusien puhtaaseen energiaan perustuvien ratkaisujen kehittämisessä sekä energiayhteisöjen toimintamallien laatimisessa. Soveltavan tutkimuksen ja koulutuksen käyttöön tarkoitetun kansainvälisen tason TKI-ympäristömme ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden 2025 aikana.

Bio- ja kiertotalous

Bio- ja kiertotalouden tutkimus- ja kehitystyömme keskiössä ovat biohiilen korkeamman jalostusasteen tuotteet toimialasta riippumatta, rakentamisen materiaalitehokkuus ja kiertotalous sekä poistotekstiilien käsittely ja hyödynnettävyys. Digitaalisuus nivoutuu hankkeisiimme luontevasti.

Tavoitteenamme on edistää vihreää siirtymää auttamalla kumppaneitamme kehittämään toimintaansa ja ratkaisujaan kestävimmiksi. Tämän työn kulmakivinä ovat monialaiset asiantuntijamme, huipputason tutkimusympäristömme sekä laaja kansallinen ja kansainvälinen yhteistyöverkosto.

BioSampo – Energia-alan koulutusta ja soveltavaa tutkimusta

Kymilabs – Päästömittaus, CE-merkintä- ja betonintestauspalvelut