Koulutamme Xamkissa vastuullisia muutoksentekijöitä, ja Mikkelin kampuksella toimimme erityisen laaja-alaisesti. Opiskelijoita on noin 4600, tulevia insinöörejä, metsätalousinsinöörejä, restonomeja sekä hyvinvointialojen ja liiketalouden osaajia.

Tutkimus- ja kehitystoiminassa kehitämme Mikkelissä mitattuun tietoon perustuvia hyvinvointipalveluja. Teemme myös yhdenvertaisuuteen tähtäävää nuorisotutkimusta sekä ympäristöturvallisuuden ja kiertotalouden kehitystä.

Mikkelin kampus sijaitsee noin 10 minuutin kävelymatkan päässä torilta

Opiskele yhteisöpedagogiksi Mikkelissä

Katso video

Opiskele metsätaloutta Mikkelissä

Lue Markuksen haastattelu

Opiskele sairaanhoitajaksi Mikkelissä

Katso video

Millainen Mikkeli on opiskelukaupunkina?

Tradenomiopiskelijat kertovat miltä Mikkeli tuntuu opiskelijakaupunkina. Ajatuksiaan kertovat sekä syntyperäiset mikkeliläiset että tänne muuttaneet.

”Pienenä suurkaupunkina mainostettu Mikkeli tarjoaa opiskelijalle paljon erilaisia aktiviteettejä. Näin muualta Mikkeliin muuttaneina olemme viihtyneet kaupungissa erittäin hyvin. Ei ole ollut hetkeäkään, jolloin Mikkeliin tuleminen olisi ollut mielestämme virhe.

Tutustu Mikkeliin

Seuraavat hakuajat

Kevään yhteishaku

  • hakaika 13.-27.3.2024 (klo 15)
  • suomenkieliset amk- ja ylempi amk -koulutukset
  • valintojen tulokset ilmoitetaan viim. 4.7.
  • opinnot alkavat elokuussa 2024
  • katso amk-koulutukset
  • katso yamk-koulutukset 

Mikkeliin on helppo tulla, mutta vaikea lähteä!

Mikkeli sijaitsee kauniin Saimaan rannalla parin tunnin matkan päästä Helsingistä. Opiskelijoita Mikkelissä on reilu 6000. Kaikkiaan asukkaita Mikkelissä on noin 50 000. Xamkin kampus sijaitsee 10 minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, josta löytyvät Suomen kauneimmaksi rankattu tori, monipuoliset ostoskeskukset sekä viihtyisä kävelykatu.

Mikkeli tarjoaa opiskelun vastapainoksi runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Kaunis luonto ympäröi kaupunkia, puhtaat vesistöt ja metsät tarjoavat tilaa hengittää ja rentoutua. Harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja opiskelijaelämä vilkasta. Meininki Mikkelissä on rentoa – täällä on helppoa asua ja elää!

”Muutto Etelä-Savon sydämeen oli nuorelle lappilaiselle jännittävä kokemus, mutta kaikin puolin itsensä takaisin lunastava. Hyvä ja kannustava ilmapiiri, savolainen rentous ja asenne sekä kasa uusia luotettavia ystäviä ovat tehneet Mikkelistä ja sen kampuksesta kodin.”
Tomi Kiemunki, yhteisöpedagogi (AMK)

Matkustaminen

Mikkeliin pääsee kätevästi linja-autolla tai junalla. Esimerkiksi junamatka Helsinkiin kestää alle 2,5 tuntia. Lisätietoa www.matkahuolto.fi, www.onnibus.fi sekä www.vr.fi.

Asu vaikka kampuksella

Mikkelissä välimatkat ovat niin lyhyitä, että voit asua käytännössä samalla kertaa sekä aivan kampuksen tuntumassa (tai jopa itse kampuksella), kivenheiton päässä keskustasta että Saimaan rannalla.

Asuminen ja eläminen Mikkelissä on edullisempaa kuin monissa isoissa kaupungeissa. Lähimmät opiskelija-asunnot sijaitsevat kampuksilla. Mikkelin seudun opiskelija-asunnot Oy:llä on tarjolla yli 1100 asuntoa opiskelijoille.

MOASilta myös opiskelujaan aloittavan on mahdollista saada asunnokseen yksiö, kun taas esim. Helsingissä opintoja aloittaville tarjotaan lähinnä soluja ja yksiöt on varattu lopputöitään tekeville.

Myös väliaikaista asumista on tarjolla:

  • Huoneistohotelli  Marja
  • Paikallisten hotellien tarjouksia Xamkin opiskelijoille löytyy Lux-intranetistä, arki ja vapaa-aika sivulta.

Mikkelin kampus

Mikkelin kampuksella on tarjolla runsaasti erilaisia AMK-koulutuksia, josta osa englanninkielistä.  Lisäksi on ylempään AMK-tutkintoon johtavia koulutuksia. Tutkinto-opiskelijoita kampuksella on noin 4080. Tutkintokoulutusten lisäksi on paljon vaihtoehtoja avoimessa AMK:ssa ja täydennyskoulutuksessa.

Kampuksella on paljon palveluja opiskelun ja työskentelyn tueksi. Ravintoloita ja kahviloita on useita ja liikkumaan pääsee sekä sisällä että ulkona. Kampuksella voi myös asua, sillä osa Mikkelin opiskelija-asunnoista sijaitsee kampuksella.

Kampuksen lisäksi Xamkilla on toimintaa Kalevankankaalla, jossa on monitoimihalli Saimaa Stadiumi. Stadiumilla sijaitsevat Active Life Lab ja ravintola Stadiumi.

LAAJAA TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTYÖTÄ

Kampuksella tehdään myös laajaa ja vaikuttavaa tutkimus- ja kehittämistyötä. Erityisen vahvaa TKI-osaamista Mikkelissä on mitattuun tietoon perustuvien hyvinvointipalvelujen kehittämisessä.  Teemme myös yhdenvertaisuuteen tähtäävää nuorisotutkimusta sekä ympäristöturvallisuuden ja kiertotalouden kehitystä.

Siirry TKI-toiminnan sivuille ja lue lisää!

Kampuksen palveluja

  • opintotoimisto ja hakijapalvelut
  • opiskelijahyvinvoinnin palvelut
  • kansainvälistymispalvelut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta Kaakko
  • Kampuskirjasto ja lehtilukusali
  • opiskelijaravintola Kasarmina (KELA-tuettu lounas)
  • kahvila-ravintola DeXi (KELA-tuettu lounas)
  • Ravintola Talli
  • Kahvila Alfa
  • kuntosali, ulkopelikenttä, frisbeegolfrata, ulkopingispöytä
  • Keilakampus-keilahalli (opiskelijahinnat)
  • Moasin opiskelija-asuntoja
  • Mediatuotantopalvelut (Darcmedia)
  • Disec Oy (terveydenhuollon tiedonhallintapalvelut)

Tutustu Mikkelin opiskelija-asuntojen sijaintiin kartalla (avautuu uuteen ikkunaan)

Saimaa Stadiumin palvelut

Mikkelin kampuksen liikunta- ja harrastepalvelut

Tutustu Mikkelin kampuksen liikunta- ja harrastepalveluihin. Liikuntakalenterista löydät ryhmäliikuntatunnit ja pelivuorot.

Kampuksen ravintolat ja kahvilat

Kampuksella on useita ravintoloita ja kahviloita

Tutustu ravintoloihin

Järjestä tilaisuus Mikkelin kampuksella

Mikkelin kampuksella voit järjestää suuria tapahtumia tai pieniä tilaisuuksia.

Tutustu tiloihin

Kirjasto

Kampuskirjasto on avoin kaikille asiakkaille. Kirjastossa voi myös asioida omatoimisesti, perinteisten aukiolo- ja palveluaikojen ulkopuolella.

Tutustu kirjastoon

Osoitteet, ajo-ohjeet ja kartat

Kampuksen käyntiosoite Patteristonkatu 3, Mikkeli. Vieraspysäköinti/osoite navigaattoriin: Ratsurinkuja
Saimaan Stadiumin käyntiosoite: Raviradantie 22 B, Mikkeli

Täältä löydät Mikkelin kampuksen yhteystiedot ja kartat
Mikkelin kampus silloin joskus

Mikkelin kampuksen historiaa

Mikkelin kampus sijaitsee vanhalla kasarmialueella, jonka historia ulottuu aina 1880-luvulle. Silloin alueelle rakennettiin joukko arkkitehti August Bomanin suunnittelemia puisia kasarmirakennuksia. Niihin muutti autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan kuudes tarkk’ampujapataljoona.

Vuonna 1902 kenraalikuvernööri Bobrikoff lakkautti ns. vanhan väen. Mikkelissäkin suomalaiset sotilaat vaihtuivat venäläisiin. Samalla alkoi punatiilirakentamisen kausi, joka jatkui Suomen itsenäistymiseen asti. Tuolta ajalta on peräisin esimerkiksi hallintopalvelukeskuksen, Kampuskirjaston ja Ravintola Tallin rakennukset.

Koristeelliselle punatiilirakentamiselle oli syynsä; tiilet olivat halpoja, samoin muuraustyö. Venäläisten rakentamisen huippukausi ajoittui 1. maailmansodan aattoon vuosiin 1911-1914. Kasarmialueelle venäläiset rakensivat kaksi 2-kerroksista sotilaskasarmia (nykyinen Xinno) sekä yksikerroksisen punatiilisen sairaalan (nyk. opiskelijaravintola Kasarmina).

Lisäksi venäläiset rakensivat kolme punatiilistä tallia tykistön hevosia varten. Suomalaiset eivät olleet suuria tallitiloja tarvinneet, koska tarkk’ampujat olivat olleet jalkamiehiä ja vain upseerit olivat liikkuneet ratsain. Ravintola Tallin rakennus oli toinen kahdesta ns. kylmästä tallista. Niissä on vain korkealla olevat matalat ikkunat. Rakennuksissa ei ollut lämmityslaitteita. Ne olivat tykistön ja huollon työhevosia varten.

Sen sijaan kolmas, upseerien hevosille varattu talli oli lämmitetty ja siinä on myös matalalla olevia ikkunoita. Tämä talli tunnettiin myöhemmin Marskin tallina. 1940-luvun alkuvuosina siinä majaili Mannerheimin hevonen Käthy. Nyt rakennus on ympäristötekniikan laboratorio.

Sotilaat Mikkelin kampuksella

Kasarmialue siviilikäytössä

Itsenäisen Suomen aikaan kasarmialuetta ovat asuttaneet mm. polkupyöräpataljoona 3, saksalaisen yhteysupseerina toimineen kenraalin esikunta, Päämajan ja Suur-Saimaan suojeluskuntapiirien huoltojoukot sekä legendaarinen jalkaväkirykmentti 7, joka myöhemmin muuttui 6. prikaatiksi ja lopulta Savon prikaatiksi.

Aikaa myöten paikka ei enää vastannut sotilaiden tarpeita. Savon prikaati alkoi siirtyä Karkialammen uudelle kasarmialueelle 1958. Viimeisenä armeijan yksikkönä poistui soittokunta 1980. Nyt muistoina sotilaista ovat vain 1982 vanhaan kasarmirakennukseen avattu Jalkaväkimuseo, Upseeriklubi sekä armeijan vaatehuoltoa palveleva iso teollisuusrakennus, jossa sijaitsee myös Mikkelin Keilahalli ja kampuksen kuntosali.

Ensimmäisenä siviililaitoksena alueelle muutti Mikkelin teknillinen koulu vuonna 1967. Teknillistä koulua seurasivat valtion virastot ja laitokset sekä lopulta 1990-luvulla Mikkelin ammattikorkeakoulu ja sen toimintaa jatkava Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

MIKKELIN-KAMPUS

MIKKELIN-KAMPUS-3

MIKKELIN-KAMPUS-2