Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke on päättynyt. Vuosina 2020–2021 toteutetun hankkeen tavoitteena on ollut lisätä maaseudun ruokapalveluyritysten osaamista ilmasto -ja ympäristöystävälliseen toimintaan.

Hankkeen tavoitteiden mukaisesti, hankkeen aikana on tuotettu ja jaettu tietoa toimijoiden osaamisen lisäämiseksi.  Tuotettua materiaalia ovat mm.  teemalliset työpajat sekä tehdyt pelialustat ruokahävikkiin, erityisruokavalioihin sekä kasvisruokaan liittyen. Kahvitauon tietovartit antavat lyhyen katsauksen erityisruokavalioihin ja infograafit ovat avuksi mm. uusien ja kausityöntekijöiden ohjeistamisessa. Tuotettu Hävikkikeittiökävely-sovellus auttaa keittiötoiminnan hävikin hallinnassa.

Tämän hankkeen sivuilta löytyvät kaikki tuotettu materiaali ja on ruokapalvelualan ammattilaisten, niin nykyisten kuin tulevienkin, käytettävissä.

 

Lisätietoja

Xamk
Merja Ylönen
projektipäällikkö
040 709 4834
merja.ylonen@xamk.fi

Aikuiskoulutus Taitaja
Jouni Alén
projektipäällikkö
040 542 6343
jouni.alen@taitajantie.fi

Apua ruokahävikin hallintaan. Ilmainen sovellus toimii mobiilissa, tabletilla ja tietokoneella. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta on vastannut Aku Viitanen Consulting.

Sovellus avautuu kirjautumisikkunaan. Voit kirjautua omilla, itse keksimillä tunnuksilla. Jos unohdat tunnukset, joudut tekemään uudet.
Pidä siis huoli tunnuksistasi, jotta kirjatut tiedot säilyvät.
Sovelluksella ei ole päivitys tai tukipalvelua.

Hävikkikeittiökävely-sovellus

Työkortit avuksi keittiötoimintaan.

Infograafit voi tulostaa ja hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla. Korttien suunnittelu Tatjana Paukku, opiskelija, palvelumuotoilu, Xamk.

Toiminnan perusta

Hävikin hallinta

Omavalvonta

Tavaran vastaanotto

Tuotteiden säilytys

Säilytyslämpötilat

Ruoan valmistus

Tarjoilu

Jätteiden lajittelu

Street Food

Katuruoka ja take away on tätä päivää. Vaikka livenä ei olla päästy kokoontumaan, ei hätää.
Tässä Street Food työpajan antia näin tallenteena. Ota vinkit talteen.

Street Food työpaja

Kasvisruokaa

Työpajatallenteiden matka jatkuu. Kasvisruoan lisääminen ruokalistoille on terveyden ja ympäristön kannalta hyvä juttu. Tässä muutamia ajatuksia ja vinkkejä.

Kasvisruoka työpaja

Tiedä mitä tarjoat infograafi A3

Infograafi

Teidä mitä tarjoat infograafi A4

Infograafi

Erityisruokavaliot

HUOMIO! Osaathan sinä toimia oikein?

Kahvitauon tietovartti 26.10.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen, Ravistamo Oy.

Keliakia - gluteeniton ruoka tietovartti

Kahvitauon tietovartti 2.11.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Linda Viitasalo, Ravistamo Oy.

Ajankohtaista asiaa allergioista

Kahvitauon tietovartti 9.11.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Anni Kukkonen, Ravistamo Oy.
(Kuva: Pihla Liukkonen)

Vegaani ruoka

Huomioidaan asiakkaat ja ympäristö. Lisätään kasvisruokia!

Hyvä tietää!

Nyt pelataan!

Lue tarina pelien taustalta. Testaa oma osaamisesi ja haasta työtoverisikin mukaan. Onnea matkaan!

Tarina ja linkit peleihin.

Suora linkki

Erityisruokavaliopeli

Suora linkki

Kasvisruokapeli

Suora linkki

Hävikkipeli

Hyödynnetään hävikkiraaka-aineita.

Tervehdys, Riikka Mantila ja Young Chefs

Raaka-aineita omasta maasta ja läheltä, sesongin mukaan.

Tervehdys, Kaisa Takala, Cafe Qwensel

Hävikin hallinta on osa kustannustehokkuutta ja lähialueen tuotteet takaavat tuoreuden.

Tervehdys, Tapio Pääkkö, Pakkahuoneen Puoti

Ohjelma kick off Kouvola 4.8.2020

Kaksipäiväiset hankkeen aloitustilaisuudet supistuivat yhteen päivään. Asiantuntijoiden osuudet saimme kuitenkin sovitettua tälle päivälle. Kiitos kaikille mukana olleille tahoille:) Saimme aikaan rennon, mutta asiapitoisen tilaisuuden.

Ruokahävikki kuriin -hankkeen Kick off -tilaisuuden avaus, Merja Ylönen, 4.8.2020

Verkostoituminen, Jouni Alén, Taitaja. Ruokahävikki Kick off 4.8.2020.

Ruokahävikin seuranta ja vähentäminen ravitsemispalveluissa, Sampsa Nisonen, Luke, 4.8.2020.

Hyödynnä ylijäämäruoka, Antti Tuomola, ResQ Club. Ruokahävikki kuriin Kick off 4.8.2020.

Ruokahävikki ravintoloissa, Valtteri Ahonen, Biovaaka Oy. Ruokahävikki Kick off 4.8.2020.

Maukasta joulua!

Kuvan kakkuun ohje löytyy täältä.

Podcast

Listen to what Cai, Merja and Tatjana talk about the project.
The discussion participants are Cai Weaver, Merja Ylönen and Tatjana Paukku, Xamk.

Ajankohtaista

Elintarvikkeiden säilöntä on tärkeässä roolissa myös ruokahävikin vähentämisessä

Fermentointi eli hapansäilöntä ja kuivaaminen ovat kasvattaneet suosiotaan. Kypsentäminen hapon ja maitohappokäymisen avulla on tuhansia vuosia vanha säilöntätapa. Se perustuu maitohappobakteerien aiheuttamaan käymiseen, jossa tuotteen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta estyy. Fermentoidut raaka-aineet lisäävät paitsi kasvisten elinkaarta niin se myös antaa lisää vivahteita ja mahdollisuuksia raaka-aineiden käyttöön. Sen avulla voidaan myös synnyttää raaka-aineissa uusia...

Rennon reipasta asiaohjelmaa Ruokahävikki kuriin hankkeen kick off päivässä Kouvolassa

Hankalan kevään jälkeen pääsimme vihdoin pitämään Ruokahävikki kuriin –hankkeen aloitustilaisuuden Kouvolassa 4.8.20. Jo aiemmin huhtikuulle suunniteltu kick off tilaisuus jouduttiin siirtämään kesän jälkeiseen aikaan ja kaksipäiväinen ”kiertue” typistyi yhteen päivään, koronan aiheuttamien vaikutusten vuoksi. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin pääsisi osalliseksi tapahtumasta, löytyvät kaikki esitystallenteet hankkeen verkkosivuilta www.xamk.fi/ruokahavikkikuriin. Sieltä ne voi käydä katsomassa itselle parhaiten sopivana...

Ympäristövastuullisuus osana pk-ruokapalveluyrityksiä

Vaikka moni ruokapalveluyritys elää tällä hetkellä vaikeita aikoja, niin nyt olisi hyvä suunnata katseet tulevaan. Ympäristövastuulliseen toimintaan liittyvät haasteet ruokapalveluissa eivät ole hävinneet minnekään. Nyt on kehittämisen aika. Yhteiskunnan poliittisilla päätöksillä ja ruokapalveluasiakkaiden ostokäyttäytymisellä on suuri merkitys ruokapalveluiden tuotevalikoimaan ja toimintatapoihin. Ennen korona-aikaa julkisissa keskusteluissa on paljon nostettu esiin ruokaan, sekä sen tuotantoon liittyvät vaikutukset...

Faktat

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke

01.01.2020 – 31.12.2021

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Aikuiskoulutuskeskus Taitaja

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 210 558,08 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hanketta rahoittaa 100 % osuudella Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.