FUELtank: Innostu innovaatioista

Miten aineettoman pääoman kehittämisellä tuetaan liiketoimintaa? FUELtank: Innostu innovaatioista tarjoilee monialaisia näkökulmia innovaatioista syntyviin mahdollisuuksiin, arvon muodostamiseen ja soveltamiseen liiketoiminnassa. 

Aineeton pääoma on yrityksille arvonmuodostuksen ja kehittymisen mittari, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti. Kuitenkin valitettavan usein se on edelleen katveeseen jäävä ja väärinymmärretty kilpailuetu. Tapahtumassa kuulet monipuolisesti innovaatioiden luomisesta, suojaamisesta ja aineettomien oikeuksien tuomista liiketoimintamahdollisuuksista ja -eduista. 

Tapahtuma on kaksiosainen:

  1. Aamupäivässä kuullaan puheenvuoroja innovaatioiden syntymisestä, merkityksestä ja suojaamisesta.
  2. Iltapäivän puheenvuorot painottuvat innovaatioiden soveltamiseen ja rooliin osana liiketoimintaa.

Voit ilmoittautua aamu- tai iltapäivään tai molempiin. Ilmoittauduthan viimeistään 23.4. Tapahtuma on osallistujille maksuton.

Tapahtuma järjestetään Xamkin Kouvolan kampuksella FUELissa, joka sijaitsee ravintola Pajan alakerrassa osoitteessa Kuuselankatu 1. Parkkipaikkana toimii Xamkin päärakennuksen parkkipaikka Paja-rakennuksen vieressä.

 

Ohjelma

Huom. Ohjelman tarkennukset ja muutokset ovat mahdollisia.

Aamupäivä

Innovaatioiden synty, merkitys ja suojaaminen

8:45 Aamukahvit tarjolla
9:15 Tervetuloa innostumaan innovaatioista

Tomi Heimonen, Yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö Xentren johtaja, Xamk

IPR:llä bisnestä

Maarit Pyötsiä, yrittäjä, Nomades

Tekoälypohjaisten työkalujen hyödyntäminen innovaatiotoiminnan vauhdittajana

Jorma Leitzinger, CEO, Leitzinger Oy

Kiihdyttämöstä tukea liiketoimintaan

Jani Kiviranta, TKI asiantuntija, Luovien alojen tutkimusyksikkö, Xamk

Keksinnöt & Kymenlaakso

Jukka Antila, yritysneuvoja, Kouvola Innovation Oy

Uusi arvo

Petteri Kolinen, strateginen muotoilija, Omnidesign

11:30 Lounas, omakustanteinen

Kasarminmäen kampuksella palvelee kaksi lounasravintolaa, Ravintola Paja ja Kasarmiravintola.

Iltapäivä

Innovaatioiden soveltaminen ja rooli liiketoiminnassa

12:30 IPR Suomi

Ari Utriainen, Luovien alojen tutkimusyksikön johtaja, Xamk

Innovaatioekosysteemien kehittäminen

Minna Pasila, sopimus- ja IPR-asiantutija sekä Tomi Heimonen, yksikön johtaja, Xentre, Xamk

Kiertotaloudesta innovaatioita ja liiketoimintaa metsä, ympäristö ja energia -vahvuusalalla

Petteri Jernström, tutkimusjohtaja, Metsä, ympäristö ja energia, Xamk

IP:n ja IPR:n merkitys liiketoiminnassa

Juhani Talvela, puheenjohtaja, Keksintösäätiö

Case: RoboSE

Elmar Bernhardt, testaus- ja suunnittelupäällikkö, Elektroniikan 3K-tehdas, Xamk

Case: Wield VR, 2022 *ship -voittaja

Timo Ahlgrén, perustaja ja toimitusjohtaja, Wield VR

Päätössannat

Ari Utriainen, Luovien alojen tutkimusyksikön johtaja sekä Tomi Heimonen, Xentren johtaja, Xamk 

 

Puhujat

⭐ MAarit Pyötsiä, yrittäjä, Nomades

Maarit Pyötsiä on kokenut kulttuurin ja luovien alojen osaaja ja hallitsee alan kaupallistamisen. Hän osaa yhdistää eri alojen ideat, tarpeet ja mahdollisuudet sekä etsiä keinot ja avaintekijät asioiden edistämiseksi. Maaritin työn ydintä on kumppanuuksien hankinta, viestintä eri kanavissa, sopimusneuvottelut ja verkostoituminen laajasti eri toimialoille sisällön tekijöiden ja asiakkaiden
tarpeiden mukaan. Hän on musiikkitieteilijä Helsingin yliopistosta, työskennellyt journalistina, opettajana, musiikki ja kirjakustantamossa ja kansainvälisessä lisenssibisneksessä monien tunnettujen brändien kuten Muumien ja Mauri Kunnaksen parissa. Maaritilla on oma luoviin aloihin keskittyvä yritys Nomades ja lisäksi hän on KREAM Helsinki osuuskunnan jäsen ja hallituksen puheenjohtaja.

⭐ Jorma Leitzinger, CEO, Leitzinger Oy

”Intohimonani on auttaa tuotekehityksen ja tutkimuksen parissa työskenteleviä henkilöitä hyödyntämään patenttijärjestelmää monipuolisesti. Miten tehdä parempia päätöksiä ja kirkastaa tilannekuvaa teknologian kehityksestä, jotta yritys voi saavuttaa merkittävän kilpailuedun ja etumatkan omilla ratkaisuillaan.”

⭐ Jukka Antila, yritysneuvoja, Kouvola Innovation Oy

Jukka Antila on yrittäjä, keksintöasiamies ja yritysneuvoja Kouvola Innovation Oy:sta eli Kinnosta. Kinno on Kouvolan kaupungin omistama Kouvolan elinkeinoyhtiö, joka on perustettu vuonna 2009. Toiminnan tarkoitus on Kouvolan elinvoimaisuuden kasvattaminen. Kinno auttaa yrityksiä ja kehittää yritysten toimintaympäristöä Kouvolassa niin, että että se mahdollistaa niin nykyisten kuin tulevienkin yritysten kannattavan toiminnan ja kasvun. Kinno toimii yhteistyössä alueen muiden kehittäjien kanssa ratkaisuhakuisesti.

⭐ Petteri Kolinen, strateginen muotoilija, Omnidesign

Teollinen muotoilija, M.A. in Design Leadership, Petteri Kolinen, on kokenut muotoilija ja muotoilujohtaja. Pitkän tuotemuotoilu- ja muotoilupäällikkö uran jälkeen Nokiassa, Kolinen siirtyi Martelan johtoryhmään vastaamaan konsernin brändikokemuksesta. Vuonna 2013 ura jatkui Nanso Groupin johtoryhmässä Luovan Johtajan positiolla. Hän on erityisesti kiinnostunut suomalaisten yritysten kilpailukyvystä tämän päivän digitalisoituneilla, globaaleilla markkinoilla. Muotoilulla- ja muotoilujohtamisella on tässä menestyksessä ratkaiseva rooli. Hän on toiminut Design Forum Finlandin ja Punda Brandsin toimitusjohtajana, ja tuo oman osaamisensa eri toimialoilta muotoilujohtamisesta suomalaisten yritysten johdon käyttöön.

⭐ Petteri Jernström, tutkimusjohtaja, Metsä, ympäristö ja energia, Xamk

TkT Petteri Jernström on meritoitunut teknologia-alan ammattilainen. Ennen Xamkille tuloaan hän työskenteli yli 10 vuotta hitsauslaitevalmistaja Kempillä erilaisissa tuotehallinnan sekä tuote- ja palvelumuotoilun johtotehtävissä, viimeksi yrityksen teknologiajohtajana. Panostus muotoiluun on tuonut Kempille lukuisia kansainvälisiä Red Dot Design ja IF Design Award -muotoilupalkintoja.

⭐ Juhani Talvela, puheenjohtaja, Keksintösäätiö

Juhani Talvela on yrittäjä, innovaattori, tutkija ja vaikuttaja, joka on perehtynyt syvällisesti luovan, aineettoman pääoman (Intellectual Property, IP) tuottamiseen, tunnistamiseen, suojaamiseen ja hyödyntämiseen. Talvela auttaa pk-yrityksiä aineettoman ansainnan ja IP-johtamisen kysymyksissä. Hän on niin ikään EU-hankkeiden asiantuntija ja toimii mm. Euroopan Innovaationeuvoston (EIC) hankerahoituksia myöntävässä juryssa. Keksintösäätiön puheenjohtajana Talvela on keskeisessä asemassa Suomen innovaatiojärjestelmän kehittämisessä ja varhaisen vaiheen innovaattoreiden ja keksijöiden tukipalvelujen luomisessa.

⭐ Elmar Bernhardt, testaus- ja suunnittelupäällikkö, Elektroniikan 3K-tehdas, Xamk

Elmar Bernhardtilla on yli 20 vuoden kokemus elektroniikan suunnittelusta, olosuhdetestauksesta ja tutkimustyöstä, joka keskittyy pääasiassa elektroniikkaan, automaatioon ja mittausmenetelmiin.

Elektroniikan 3K-tehdas on perustettu vuonna 1999 ja siirtyi MAMK:lle (nykyään Xamk) vuonna 2015 Savonlinnan Yrityspalvelut Oy:ltä. Henkilöstöä on 11 henkilöä. Xamkin TKI-yksikkö Elektroniikan 3K-tehdas on erikoistunut elektroniikan tuotekehitykseen, testaukseen, valmistukseen ja koulutukseen. Nykyisin vahvana mukana on myös 3D-tulostustekniikan tutkimus- ja palvelutoiminta erikoissovelluksiin. Yritysyhteistyötä tehdään vuosittain noin 70 alan yrityksen kanssa. 

⭐ Timo Ahlgrén, perustaja ja toimitusjohtaja, Wield VR

Timo Ahlgrén on Wield VR:n perustaja ja toimitusjohtaja. Ihmisiin ja vaikuttavuudesta syttyvä peliharrastaja ja koneinsinööri, jonka intohimona ovat uudet innovaatiot ja asiakasarvon luominen. 

Wield VR on Tamperelainen startup, joka haluaa parantaa VR-pelikokemuksia tehden niistä realistisempia ja mukaansatempaavampia. Heidän missionaan on määritellä uudelleen VR-pelitarvikemarkkinat innovatiivisella all-in-one-laitteistotuotteella, jonka avulla ihmiset voivat pelata monenlaisia pelityyppejä yhdellä monitoimituotteella. Tuote tarjoaa vertaansa vailla olevan käyttökokemuksen kahden käden virtuaaliobjekteille. Wield VR:n tavoitteena on kaupallistaa tuote kansainvälisille B2C-markkinoille vuonna 2023. 

 

MIKÄ ON FUELTANK?

FUELtank on tapahtumien sarja, joka sisältää teemaan sopivia inspiroivia ja herätteleviä puheenvuoroja, esityksiä, kokeiluja ja työpajoja. Tapahtuman järjestää Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikkö ja mukana on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita sekä eri alojen asiantuntijoita ja ulkopuolisia esiintyjiä.

Mikä on Xentre?

Yritysten liiketoiminnan kehittäjätiimi Xamkissa on Xentre, joka kokoaa tarjoamamme palvelut sekä tuottaa niitä yritysten tarpeisiin. Xentren kautta löydät mm. yrityksille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, valmennuksia ja tapahtumia. Lisäksi tarjoamme verkostoitumista ja kokeiluja tukevia yrittäjyyden oppimisympäristöjä sekä ideat lentoon saavaa opiskelijayhteistyötä! Tutustu meihin täällä.

MIKÄ ON LUOVIEN ALOJEN TUTKIMUSYKSIKKÖ?

Olemme monialainen tiimi, joka yhdistää luovan talouden muiden alojen kanssa. Tavoitteenamme on etsiä tulevaisuuden kilpailukykyä ja hyvinvointia luovuuden ja monialaisuuden avulla. Joukostamme löydät esimerkiksi muotoilun, hyvinvoinnin sekä luovan liiketoiminnan osaajia. Tutustu meihin täällä.

MITÄ LUOVAT ALAT OVAT?

Luovat alat käsittävät niin graafisen suunnittelun, digipelaamisen kuin musiikkifestivaalitkin. Lue lisää luovista aloista täällä.