Hack the Port

HACK THE PORT: 9.-10.4.2019 MUSSALON SATAMASSA

 

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu Hack the Portiin täältä:

https://www.lyyti.in/Hack_the_Port_hackathon_3110

Jos haluat hackathonista 3 opintopistettä, liity tapahtuman Moodlelustalle (esi-ja jälkitehtävät) ja liity myös Peppiin.

Tiedot alla.

Moodle-alusta:

https://moodle.xamk.fi/course/search.php?search=Hack+the+port-hackathon

Hack the Port Pepissä:

VV00CZ21-3001

 

OHJELMA:

Hack ohjelmapdf

 

HACK THE PORT

Hack the Port hackathon etsii tiimejä tuottamaan avoimeen dataan perustuvia ratkaisuja HaminaKotka- sekä Turun sataman käyttöön. Satamat ovat digitaalisuuden mittapuulla vielä alkutekijöissä, ja esimerkiksi avoimen datan käyttäminen toiminnan sujuvoittamiseksi on jäänyt huomiotta. Hack the Port-osallistujien tavoitteena on kehittää nimenomaan avoimen datan lähteiden avulla tuotettuja, sataman toimintaa helpottavia ratkaisuja.

Hackathon on inspiroiva, viihdyttävä ja monitieteinen tapahtuma, jossa eri koulutuslinjojen opiskelijat yhdistävät voimansa, suunnittelevat ratkaisun oikean elämän ongelmaan ja kilpailevat pitching-kilpailussa pääpalkinnosta.

Tulet saamaan tärkeää kokemusta avoimen datan parissa työskentelystä, voit halutessasi verkostoitua mahdollisen työnantajan kanssa ja tietenkin pääset pitämään hauskaa läpi yön kestävässä tapahtumassa! Tapahtuman lopuksi osallistujilla tulisi olla mahdollisimman loppuun asti mietitty ratkaisu valittuun haasteeseen.

 

HAASTEET

 

Hack the Port -haasteiden taustatietoa

Hack the Port-haasteet on koostettu yhteistyössä HaminaKotka sataman ja Turun sataman kanssa. Haasteet tulevat suoraan käytännön ongelmista, joita satamat kohtaavat, ja loppuun asti mietittyjä, hyvin perusteltuja ratkaisuja kokeillaan mielellään myös käytännössä. Haasteita on 5 ja ne liittyvät avoimen datan hyödyntämiseen sekä HaminaKotkan- ja Turun satamien että koko Suomen satamayhteisön hyväksi. Jokainen tiimi valitsee haluamansa haasteen ja työstää sitä mahdollisimman pitkälle käytännön toteutukseen asti. Haasteiden tarkoituksena on kehittää jotakin sataman toiminnan osa-aluetta digitaalisesti, avointa dataa hyödyntäen.

Tapahtuman alussa kaikki osallistujat kiertävät Mussalon sataman alueella kuulemassa haasteista paikan päällä.

 

HAASTE 1

Sataman digitaalisen tilannekuvan kehittäminen

Tilannetieto nojaa tällä hetkellä liikaa puhelinten ja sähköpostien varaan. Järjestelmästandardien puuttuminen vaikeuttaa tiedon jakamista eri toimijoiden välillä. Satamalogistiikan reaaliaikaisen ohjauksen puute voi pahimmillaan aiheuttaa epäluotettavia aikatauluja ja rahan hukkaa.

 

HAASTE 2

Sataman liikenteen sujuvoittaminen digitalisoimalla

Sataman rekka-ja henkilöautoliikenne sekoittuu keskenään. Kuskeilla ei ole ennakkotietoa sataman alueella toimimisesta ja järjestetyt kulkutiet ovat usein tukossa. Selkeä opastus ja ohjeistus kaikille satama-alueella liikkuville kulkuneuvoille. Ohjeistus ja opastus satama-alueella liikkumisesta (myös henkilöautoliikenne). Sataman liikennejärjestelyjen yhtenäistäminen avointa dataa hyödyntämällä.

 

HAASTE 3

Sataman turvallisuuden digitalisointi

Sataman kulkuoikeuksia ei ole aina rajattu oikealla tavalla, esimerkiksi eri sataman osiin. Alueella liikkuminen on epäselvää puutteellisen opastuksen vuoksi. Lisäksi tiedottaminen mahdollisten poikkeustilanteiden aikana vaatii parantamista ja sataman turvallisuussuunnitelmaa tulisi kehittää.

Satama-alueella toimii monta eri yksikköä. Miten toiminnan digitalisoitumista ja avointa dataa voitaisiin hyödyntää sataman työturvallisuuden puolella?

 

HAASTE 4

Sataman avointen tietolähteiden riskianalyysi

Sataman julkaisema avoin data ei itsessään sisällä arkaluontoisia tietoja. Toimeksiantaja haluaa kuitenkin lisätietoa avoimen datan julkaisemisen riskeistä ja niihin valmistautumisesta ja ratkaisuista.

Miten sataman julkaisemaa avointa dataa voitaisiin käyttää negatiivisesti?

Miten datan väärinkäyttöä voidaan estää?

 

HAASTE 5

Avoin haaste

Suunnittele oma haasteesi ja pitchaa se tuomareille.

Voit valita haasteeksi minkä tahansa, joka tuntuu sinusta tärkeälle, kaipaa korjaamista tai omaa potentiaalia tulevaisuutta ajatellen. Varmista, että tuomarit ymmärtävät näkökulmasi ja todista, että ratkaisusi toimii.

Voit valita haasteesi osa-alueet muista haasteista tai yhdistellä/uudelleen suunnitella ne kokonaan. Tärkeintä on ajatella innovatiivisesti.

 

MIKSI OSALLISTUA?

  • Ilmaista ruokaa ja juomaa koko tapahtuman ajan – 27h huoletonta brainstormausta!
  • Työskentely Mussalon satamassa sekä Villa Aavassa
  • Uniikki oppimiskokemus
  • Ilmainen osallistuminen
  • Verkostoitumismahdollisuus
  • Opintopisteet*

TUOTOKSEN PALAUTUS JA IPR

Järjestäjätahot omistavat kaikki jakamansa materiaalit. Kaikki tiimit omistavat oikeudet omalle työlleen (esim. koodit, grafiikka, esitys).

Kaikki materiaali tulee palauttaa Xamkille ennen tuotoksen pitchausta. Xamkilla ei ole omistusoikeutta em. materiaaleihin, mutta niitä säilytetään 2 viikkoa.

Palauttakaa tuotokset sähköpostilla osoitteeseen laura.hakkinen@xamk.fi.

Jos tuotos on tehty ohjelmistotyökaluilla tai data-analytiikan työkaluilla, riittää sähköpostipalautukseen pelkästään kuvaus ratkaisusta. Esitelkää tässä tapauksessa tuotoksenne kokonaisuudessaan itse pitchaus-tilaisuudessa.

 

*Osallistujat saavat Hack the Portiin osallistumisesta 3 opintopistettä. Opintopisteiden saamiseksi osallistujan on palautettava esi- ja jälkitehtävät hyväksytysti Moodleen sekä osallistua Hackathoniin 9.-10.4, sekä tuotosten pitchaukseen 11.4. Tehtävät löytyvät tapahtuman Moodle pohjalta.

Huom. Sovi opettajasi kanssa, miten haluat tapahtumasta saatavat opintopisteet käyttää.

 

Kysyttävää majoituksesta, matkakorvauksista, itse tapahtumasta tai mistä vaan?

Ota yhteyttä:

 

Laura

040 357 9502

laura.hakkinen@xamk.fi