Hybridirakentamisen seminaari

hYBRIDIRAKENTAMINEN

 

RAKES 2020 järjesti seminaarin hybridirakentamisesta Savonlinnassa 25.3. Seminaarissa keskusteltiin rakentamisen tulevaisuudesta ja kestävän rakentamisen edistämisestä lainsäädännön, teollisuuden ja koulutuksen näkökulmasta. Seminaarin esitykset ovat vapaasti katsottavissa, linkit alla ohjelmassa.

 

Ohjelma & esitysaineisto

Huom! Tallenteilta on editoitu pois teknisistä ongelmista johtuneita häiriöitä.

12.00 – 12.05 Seminaarin avaus

Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen, Rakennusteollisuus RT ry

12.05 – 12.35 Elinkaariajattelu ja vähähiilinen rakentaminen

Matti Kuittinen, Ympäristöministeriö

Kalvot: pdf, Google drive
Video: Youtube, n. 29 minuuttia

12.35 – 13.05 Kestävä (hybridi)rakentaminen rakentajan näkökulmasta

Jussi Mattila, toimitusjohtaja, Betoniteollisuus ry

Kalvot: pdf, Google drive (n. 4,5 Mt)
Video: Youtube, n. 29 minuuttia

13.05 – 13.35 Oikea materiaali oikeaan paikkaanKimmo Järvinen, toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry

Kalvot: pdf, Google drive
Video: Youtube, n. 25 minuuttia

13.35-14.05 Puun käyttö hybridirakenteissa

Mikko Viljakainen, toimitusjohtaja, Puuinfo Oy

Kalvot: pdf, Google drive, (n. 12 Mt)
Video: Youtube, n. 24 minuuttia

14.05 – 14.25 Kahvitauko
14.25 – 15.10 Tietomallinnus ja rakennusten elinkaariArto Kiviniemi, professori emeritus, Liverpoolin yliopisto, digitaalinen arkkitehtuuri

Kalvot: pdf, Google drive (n 6 Mt)
Video: Youtube, n. 38 minuuttia

15.10-15.20 Xamk tutkii ja toimiiLasse Pulkkinen, tutkimusjohtaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk)

Video: Youtube, n. 13 minuuttia
Kalvot: pdf, Google drive

15.20-16.00 PaneelikeskusteluOsallistujat: Viljakainen, Järvinen, Pulkkinen, Mattila

Video: Youtube, n. 42 minuuttia

 

PUHUJAT

Matti Kuittinen

Matti Kuittinen TkT, arkkitehti Matti Kuittinen työskentelee ympäristöministeriössä erityisasiantuntijana. Hänen tehtäviinsä kuuluvat vähähiilisen rakentamisen säädöskehitys, rakentamisen kiertotalous, resurssitehokkuus, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sekä muovitiekartan rakentamisen toimenpiteet.

Jussi Mattila

Jussi Mattila Jussi Mattila työskentelee toimitusjohtajana Betoniteollisuus ry:ssä, joka on osa Rakennusteollisuus RT ry:tä. Työssään Mattila pyrkii mm. edistämään faktapohjaista keskustelua materiaalien ja rakentamisen ympäristövaikutuksista. Mattila on työskennellyt aiemmin pitkään korjausrakentamisen tutkijana ja opettajana Tampereen yliopistossa. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja toimii edelleen rakenteiden elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen yliopistossa.

 

Kimmo Järvinen

Kimmo Järvinen Kimmo Järvinen on prosessitekniikan tohtori ja kansainvälisten liiketoimintojen MBA. Kimmo on tällä hetkellä Suomen Teknologiateollisuus ry: n EU-asioiden johtaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus teollisuudesta ja ennen Teknologiateollisuuteen liittymistä Kimmo on ollut vastuussa monista teollisuustoiminnoista mm. tuotekehityksestä, myynnistä ja tuotannosta. Hän on asunut ja työskennellyt Yhdysvalloissa, Japanissa, Alankomaissa ja Belgiassa ja hänellä on laaja kokemus Venäjän kanssa tehdystä liiketoiminnasta.

 

Mikko Viljakainen

Mikko Viljakainen Mikko Viljakainen on koulutukseltaan arkkitehti (TTKK 1992) ja tekniikan lisensiaatti (TTKK 1997). Uransa aikana hän on työskennellyt yksityisissä arkkitehtitoimistoissa, korkeakoulun opettajana ja tutkijana sekä teollisuuden etujärjestöjen palveluksessa kotimaassa ja kansainvälisissä tehtävissä. Viljakainen on kirjoittanut puurakentamisesta lukuisia kirjoja ja oppaita. Hän on saanut useita palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Vuodesta 2010 Mikko Viljakainen on toiminut Puuinfo Oy:n toimitusjohtajana ja on nykyisin myös Puulehden päätoimittaja.

 

Arto Kiviniemi

Arto Kiviniemi Arto Kiviniemi on yksi rakentamisen tietomallinnuksen pioneereista. 1997-2002 hän johti Tekesin teknologiaohjelmaa, joka johti tietomallinnuksen varhaiseen käyttöönottoon Suomessa. Vuodesta 2010 alkaen Arto on työskennellyt Iso-Britanniassa, ensin Salfordin yliopistossa, jossa hän aloitti maan ensimmäisen tietomallinnuksen koulutusohjelman, ja vuodesta 2013 alkaen Liverpoolissa, mistä hän eläköityi digitaalisen arkkitehtuurin professuurista syksyllä 2018. Hän on myös osallistunut useisiin Iso-Britannian hallituksen työryhmiin, joissa valmisteltiin huhtikuussa 2016 voimaan astunutta tietomallinnusvaatimusta julkisissa hankkeissa. Kansainvälisesti eräs Arton pääaktiviteeteista on ollut buildingSMART International.

Kimmo Anttonen

Kimmo Anttonen Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen on itäsuomalaisen rakentamisen yhteistyön sillanrakentaja. Toimiva, sujuva ja laadukas rakentaminen ihmisiä varten ovat Kimmon kehitystyön tavoite. Työmaatausta ja rakennusmestareiden opettajana toimiminen luovat käytännönläheisen ja laajakatseisen otteen rakentamisen kaikkien osapuolten yhteistyön kehittämiseen. RAKES2020-hankkeen perustajajäsenen työtä on keskeisesti myös Etelä-Savon rakennusklusterin osaamisen kehittäminen. Lisää Rakennusteollisuudesta löydät www.rakennusteollisuus.fi

 

lisätietoja

Savonlinna

Anti Rohumaa
Projektipäällikkö
040 185 4173 | anti.rohumaa (at) xamk.fi

Kiti Venäläinen
Projektiasiantuntija
040 663 0546 | kiti.venalainen (at) xamk.fi

Mikkeli

Milla Sairanen
Kehitysinsinööri
milla.sairanen (at) xamk.fi

 

Seminaari toteutetaan osana Rakennusklusterin osaajat Etelä-Savossa – RAKES 2020-hanketta, jossa kartoitetaan rakennusteollisuuden osaamistarpeita ja suunnitellaan tarpeiden perusteella uusia oppimispolkuja sekä koulutussisältöjä. Hanke rahoitetaan Euroopan unionin Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta ja kaikki tarjottava koulutus on kaikille avointa ja osallistujille maksutonta. Katso tulevia koulutuksia www.xamk.fi/rakes