Kattava koululounas ja välkyt välipalat -verkkotyöpaja 3

Tervetuloa Kattava koululounas ja välkyt välipalat -verkkotyöpajaan

25.11.2020 klo 12.00-15.30

 

Tulevassa Välkyt välipalat  -verkkotyöpajassa pohdimme yhdessä kouluruokailun ja välipalan järjestämisen tulevaisuuden visioita. Kuulemme myös koululaisten ajatuksia toiveiden välipalasta ja sen merkityksestä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille kouluruokailusta ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneille.

 

Ohjelma:

11.30 Sisäänkirjautuminen alkaa (tulethan ajoissa linjoille) 

12.00 Tervetuloa Välkyt välipalat -verkkotyöpajaan 

Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hankkeen esittely 

12.20 Koulujen oppilasryhmät kertovat toiveiden kouluvälipalasta

    • Mäkelänmäen koulu, 4-6 lk oppilaskunta, Muurame
    • Koulunmäen yhtenäiskoulu, 8-9 lk tukioppilaat, Äänekoski
    • Janakan päiväkotikoulu, Jälkkäri, Jyväskylä
    • Putaanvirran koulu, 8 lk oppilaskuntaPihtipudas

13.00 Kouluruokailun tulevaisuuskuvat ja ryhmätyöskentely 

          • Tulevaisuuskuva 1. Valinnanvapaus ja teknologia

Vuonna 2025 koulupäivä sisältää harrastuksiin tai kerhotoimintaan käytetyn ajan. Päivän aikana on tarjolla lounaan lisäksi aamun tai iltapäivän välipalaa. Kouluruokailun järjestämisessä käytetään apuna teknologiaa, esimerkiksi robotiikkaa ja hyvinvointimittareita. Koulutilat ovat monimuotoiset ja ruokailuun liittyviä palveluympäristöjä on useita koulun alueella. Oppilailla on mahdollisuus valita haluamansa ruokapalvelut useamman ruokapalvelun tuottajan valikoimasta. 

 

          • Tulevaisuuskuva 2. Hyvää ja terveellistä

Vuonna 2025 EU:n tarjoama kouluhedelmätuki kattaa koko kouluvuoden. Tuen hakeminen, käyttö ja valvonta ovat yksinkertaisia. Kouluaterioilla tarjotaan ja syödään enemmän juureksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.  

 

          • Tulevaisuuskuva 3.  Ruoka on yhteinen asia

Vuonna 2025 ruokakasvatus on ala- ja yläkoulussa oma oppiaineensa. Ruoan tekijöitä alkutuotannosta ammattikeittiöön arvostetaan ja ruokapuhe yhteiskunnassa, siis myös koulussa, on myönteistä. Ruoasta on tullut yhteinen ja tärkeä asia.  

 

Työskentelyä tulevaisuuden visioiden parissa ja ideoiden koonti

15.30 Työpajan päättäminen 

 

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu mukaan maanantaihin 23.11.2020 mennessä.

Työpaja järjestetään Blackboard Collaborate -alustalla, joka toimii tavanomaisen verkkoselaimen kautta. Ilmoittautuneille lähetetään kirjautumislinkki työpajaan keskiviikkona 25.11. aamupäivällä.

 

Tule mukaan vaikuttamaan. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä linkistä.

 

Lisätietoa Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hanke 

 

Yhteistyöterveisin,

Teija Rautiainen, Niina Rantakari ja Jenni Palosaari

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

 

Teija Rautiainen, tutkimuspäällikkö, teija.rautiainen@xamk.fi, p. 0400 872 759

Niina Rantakari, TKI-asiantuntija, niina.rantakari@xamk.fi, p. 040 624 7710

Jenni Palosaari, TKI-asiantuntija, jenni.palosaari@xamk.fi, p. 050 571 1336

 

Työpaja on osa Itä-Suomen yliopiston (UEF), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Ammattikeittiöosaajat ry:n (Amko) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) toteuttamaa Kattava koululounas ja välkyt välipalat -yhteishanketta, jolla tuotetaan tietoa hallitusohjelman koulupäivän uudistamisprosessin ja kouluruoan kehittämisohjelman valmistelun tueksi.