Kekrijuhlat 1.10. klo 10-14

Tervetuloa juhlistamaan sadonkorjuuta ja talonpoikien juhlaa, kekriä!

Kekri oli erityisesti ruoka- ja työnjuhla: vastakorjatun sadon on pitänyt täyttää varastojen laarit ja ihmisten sekä eläinten vatsat. On ollut lupa vahtaa vapaalle raskaan työn jälkeen. Kekri on ollut hetki tavata tärkeitä ihmisiä hauskanpidon merkeissä ja kokoontua yhteiseen pöytään.

Pien-Toijolan talonmuseolla kekrin tunnelmaa herätetään eloon nykyihmisen koettavaksi lokakuussa 2022. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua aitoon talonpoikaismiljööseen, kokeilla kädentaitoja, saada tietoja, makuja ja yhdessäolon tunnelmaa. Tiedossa on markkinatunnelmaa ja musiikkiesityksiä sekä tietysti myös lapsille kekriaiheista askartelua.

Varaathan käteistä mukaan, jotta voit nauttia tapahtumassa kekripuuroa tai keittolounaan sekä nauttia kahvilan antimista! Kahvilan tuotot käytetään Pien-Toijolan talonpoikaismuseon ylläpitoon.

Aika: lauantai 1.10.2022 klo 10 – 14
Paikka: Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, Ristiina

ILMAINEN BUSSIKULJETUS TAPAHTUMAAN

Tapahtumaan tarjotaan ilmainen bussikuljetus Mikkelin torilta Ristiinan torin kautta. Paikat kuljetukseen tulee varata etukäteen täältä, valitse sopiva meno- ja paluukyyti:
https://visitmikkeli2021.johku.com/fi_FI/hop-on-hop-off-ristiina-kekrijuhlat-1-10-2022.
Tapahtumassa on liikenteenohjaus omilla autoilla saapuville.

 

OHjelma

Klo 10 Opastettu retki Astuvansalmen kalliomaalauksille
Yhteislähtö klo 10 Astuvansalmen parkkipaikalta ja halukkaat voivat tämän jälkeen kävellä polun omassa tahdissa maalauksille ja takaisin parkkipaikalle. Opastus loppuun maalauksilla klo 14. Varaudu sään mukaisella vaatetuksella ja hyvillä kengillä. Huomioi, että maasto on paikka paikoin haastavaa maaston korkeuserojen takia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Klo 10.30 ja klo 12.30 Musiikkiesitykset
Pajala-yhtye eli Pauliina Hintsanen, Jarno Hopponen ja Lauri Ronimus tuovat tapahtumaan säkenoivää laulun riemua ja viehättävää musiikillista maailmaa!

Klo 11 ja klo 13 Luento kivikauden ihmisestä
Historian harrastaja Jukka Matinvesi kertoo Astuvansalmen kalliomaalausten tekijöiden elämästä kuvin ja sanoin.

Klo 11.30 Kekrikokon sytytys
Kokosta tehdään niin iso, että myös klo 12 saapuvalla bussikuljetuksella tulevat vieraat pääsevät nauttimaan kokon loimuamisesta.

Koko tapahtuman käynnissä olevat ohjelmaosiot:

Kekriaiheista askartelua ja varjoteatteria lapsille
Ennustuksia tulevaa satoa varten
Piirakkapajassa perinteisten karjalanpiirakoiden leivontaa
Riukuaidan tekonäytöksiä
Talomuseon opastuksia
Entisaikojen kekripöytään tutustumista museotiloissa
Markkinahumua paikallisten käsityöntekijöiden ja pientuottajien kojuissa
sekä tietysti lyhyitä tietoiskuja museoalueesta ja kulttuuriperinnöstä!

 

 

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Mikkelin kulttuurin unelmavuosi, Mikkelin ja Saimaan matkailukohteiden saavutettavuuden parantaminen, GeoNacu Saimaa, Vespaikka ja Vihreän kullan kulttuuritie -hankkeiden sekä Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten ja Ristiina seuran kanssa.