Kokemusten tila Kauppakeskus Veturissa

Tulee kokemaan virtuaalisia elämyksiä, pelejä ja taidekokemuksia Kokemusten tilaan 20.10.-11.11.

Kokemusten tila on elämyksellisiä sisältöjä esittelevä PopUp-tila. Tilassa pääsee kokemaan muun muassa virtuaalista taidetta, pelejä sekä ohjattuja työpajoja. Tila ja sisällöt ovat avoinna kaikille kiinnostuneille. Kokemusten tilan tavoitteena on tuoda kauppakeskukseen uusia taide- ja kulttuuripainotteisia sisältöjä sekä selvittää, minkälaista kysyntää ja liiketoimintapotentiaalia tällaisella toiminnalla voisi olla luovan ja elämysalojen yrityksille sekä minkälainen kulttuuritoiminta kiinnostaa kauppakeskuksessa asioivia.

Kokemusten tila löytyy Veturin 2. kerroksesta lasten leikkipaikan läheisyydestä, Jack & Jones -liikkeen vierestä. Tila on avoinna 20.10.-11.11. arkisin klo 14-18:30 ja sinne on maksuton sisäänpääsy.

 

OHJELMA 

20.-28.10. Installaatiot ja virtuaalisisällöt

Kaksi henkilöä istuu seinälle heijastetun taideteoksen edessä.
samassa hetkessä -teos, kuva: misu duo
  • Samassa hetkessä -teos / misun (Milla Veijalainen ja Susanna Hilska)teos samassa hetkessä käsittelee virtuaalisen ja fyysisen todellisuuden välistä vuorovaikutusta. Teoksen tematiikka on lähtöisin videopeleistä ja niiden luomasta virtuaalisesta tilasta sekä todellisuudesta. Teoksessa pohditaan immersiota ja eskapismia taiteilijoiden omien kokemusten pohjalta.
  • VR-peli, jossa seikkaillaan Mustila Arboretumista inspiroituneessa peliympäristössä virtuaalilasit päässä. Pelin lisäksi tai sen sijasta on mahdollista pysähtyä tilaan rakennetun installaation luokse ja kokea virtuaalinen luonto videon ja tilaäänen kautta. Pelin on suunnitellut Xamkin Game Design opiskelijat Jenna Toivonen ja Viktor Pavlov peliasiantuntija Tatu Heinämäen johdolla. Pelin äänisuunnittelusta ja musiikista vastaa Lassi Kähärä.

31.10.-4.11. Nuoret

  • Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijat saapuvat Mikkelistä toteuttamaan neljänä päivänä ohjelmaa nuorille ripauksella mysteeriä halloweenin kunniaksi. Luvassa muun muassa valokuvausta, haamuja, lauta- ja korttipelejä sekä taidetta niin perinteisillä menetelmillä kuin myös virtuaalisella graffitiseinällä.  Ma, ti, ke ja pe klo 15:00-18:00
  • Pop-Up Living Lab, jossa pääsee kehittämään nuorten palvelukarttaa sekä digitaitokoulutuksia. Luvassa Moto tiles -nopeuspelin pelaamista, tietovisailua ja kahvittelua. Living Labin järjestää NOUSU – nuorten työllisyys nousuun Kouvolassa -hanke. To 3.11 klo 14-18:30

7.-11.11. Tarinat ja pelit

Kirjapinon päällä on punainen velhon hattu. Esineet liittyvät pakopeliin.
Kuva: Kouvolan kirjasto
  • Kouvolan kirjastolta Heli Malometsä tulee lukemaan ääneen kauhutarinoita tasatunnein 7.11. klo 14, 15 ja 16 sekä 8.11. klo 16, 17 ja 18. Tarinat on kuvitettu tekoälyn avulla. Kuvituksista vastaa digitaalisen taiteen asiantuntija Carine Fabritius Xamkista. Kauhutarinat ovat lapsille sopivia.
  • Kirjasto tuo tilaan nuorille suunnatun pakopelin Loihditun luokkahuoneen kirous, jota pääsee pelaamaan 9. ja 11.11. klo 14-18.30. Pelin suositusikäraja on 12 vuotta, ryhmäkoko 2-6 hlöä ja kesto 30 min. Pakopeliin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudu täältä.
  • To 10.11. tilassa pääsee pelaamaan koko päivän ajan Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppaisen suunnittelemaa Trickle Down -lautapeliä sekä erilaisia VR-laseilla pelattavia pelejä, joita ohjaavat Lauri Honkanen ja Miikka Virtanen Kouvolan kirjastolta.

Lisäksi Kokemusten tilassa on koettavissa muita digitaalisen taiteen sisältöjä, kuten vuorovaikutteinen lyhtyteos, Aavistus Festivaalin The Exquisite Machine -työpajassa tekoälyn avulla tehty animaatio ja Mustila Arboretumin kanssa toteutettuja, älypuhelimella koettavia luontoaiheisia lisätyn todellisuuden sisältöjä. Tilassa on joka päivä paikalla henkilökuntaa opastamassa ja auttamassa sisältöjen kokemisen kanssa, mikäli teknologia on vierasta. Tilan kalustaminen on toteutettu yhteistyössä Parik-säätiön Goodwill kierrätysmyymälän kanssa.

 

KOKEMUSTEN TALO JÄRJESTÄJÄNÄ

Kokemusten tila on osa Kokemusten talo -hankkeen toimenpiteitä. Kokemusten talo on neljän ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jossa muun muassa tutkitaan tilakokemusta, kehitetään uusia kulttuurikokemuksia ja elämyksellisiä tiloja sekä yhdistetään fyysinen ja virtuaalinen tila erilaisten digitaalisen taiteen ja pelikokeilujen avulla. Lisäksi hankkeessa selvitetään liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvuhaasteita pandemian asettamissa rajoissa nyt ja sen jälkeen etenkin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alojen sekä luovien alojen yrityksissä ja organisaatioissa.

Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen päätoteuttajana toimii Laurea ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Haaga-Helia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk sekä Turun ammattikorkeakoulu. Hankeaika 1.9.2021-31.8.2023.

Lisätietoja Tiina Savallampi, projektipäällikkö, tiina.savallampi@xamk.fi, puh. 044 702 8960