Alvar Aallon arkkitehtuurin ympärille rakennettu valtakunnallinen, matkailijoita palveleva verkkopalvelu visit.alvaraalto.fi on avattu. Sivustolta löytyy mielenkiintoinen ja edustava kokonaisuus Alvar Aallon arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä ympäri Suomen. Arkkitehtuurikohteiden lisäksi palveluun on koottu tasokkaita matkailupalveluja, jotka houkuttelevat paikallisen kulttuurihistorian, luontokohteiden sekä majoituspaikkojen ja lähiruoan äärelle.

Alvar Aallon tuotannon vanavedessä kulkevat matkailureitit tarjoavat nähtävää ja koettavaa niin pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa ja Järvenpäässä, pienen matkan päässä sijaitsevassa Lahdessa kuin pohjoista ulottuvuutta edustavalla Rovaniemelläkin. Kymijoen varren teollisuuspaikkakunnat Kotkan Sunilassa, Kouvolan Inkeroisissa ja Haminan Summassa, Ahlströmin ruukkialueet Porin Noormarkussa ja Euran Kauttualla sekä Varkauden seutu Saimaan rannalla kertovat tarinaa Aallon työskentelystä suomalaisen puunjalostusteollisuuden ja asuntosuunnittelun parissa. Mukaan matkalle on poimittu arkkitehdin varhaisimpia ja myöhäisimpiä suunnitelmia Alajärveltä ja Seinäjoelta sekä modernin arkkitehtuurin helmet Turusta ja Paimiosta. Jyväskylän lukuisten Aalto-kohteiden joukosta löytyy muun muassa arkkitehdin nimikkomuseo, joka tarjoaa sukelluksen Alvar Aallon laajaan tuotantoon ja henkilöhistoriaan pintaa syvemmältä.

Kouvolalla kaksi Aalto-matkapakettia

Kouvolan liittyminen Aalto-kaupunkien verkostoon alkuvuodesta 2017 mahdollisti Kouvolan pääsyn mukaan visit.alvaraalto.fi -matkailusivustolle. Matkailulle Kouvolan Aalto-kohteet avaavat uusia mahdollisuuksia ja tuovat kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä. Kouvolasta löytyy pitkälti hyödyntämätön matkailuvaltti, jossa on runsaasti Aallon 1930-50-luvuilla paperitehtaan työntekijöille suunnittelemia rakennuksia sekä Aallon tuotannossa ainoa koulu, Tehtaanmäen koulu. Matkailusivuston lanseerausvaiheessa Kouvolasta on mukana kaksi matkapakettia. Niistä ensimmäinen on Ankkapurhasta Alvar Aaltoon -kävelykierrokseen perustava puolen päivän mittainen retki. Toinen matkapaketti on osallistava, luova ja aktiivinen kahden tai useamman päivän kokonaisuus, jossa tutustutaan Alvar Aalto-arkkitehtuuriin, veneillään Kymijoella Anjalassa ja tehdään taidetta Antareksessa Sippolassa. Kouvolan matkapaketit on tuotteistettu yhteiskehittämisen työpajoissa Xamkin Miljöömatkailu-hankkeen koordinoimana kevään 2018 aikana. VisitKouvolan matkailupalvelut vastaa Aalto-matkapakettien kehittämistä ja tuotteistamisesta yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa sekä niiden markkinoinnista kotimaassa ja kansainvälisesti.

Matkojen suunnittelua helpottamaan visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelusta löytyy myös käytännönläheistä tietoa, kuten kohteiden aukioloaikoja ja sijaintikarttoja, matka-aikatauluja sekä matkatoimistojen yhteystietoja.

Alvar Aalto -säätiön koordinoiman verkkopalvelun sisältö on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä matkailualueiden asiantuntijoiden ja paikallisten palveluyrittäjien kanssa. Valtakunnallinen hanke on saanut avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta. Suomeksi ja englanniksi julkaistuun verkkopalveluun tuotetaan jatkossa lisää kieliversioita.

Visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelu julkistetaan 24.5.2018 Suomen Paviljongissa Venetsian Arkkitehtuuri-biennaalissa sekä matkailuhankkeessa mukana olevilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Johtaja Tommi Lindh, tommi.lindh@alvaraalto.fi, p. 044 562 1625
Alvar Aalto -matkailureitin tuottaja Noora Kiili, noora.kiili@alvaraalto.fi, p. 044 976 7810
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi, p. 040 168 5142

Projektipäällikkö Anu Vainio, Miljöömatkailu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk),
anu.vainio@xamk.fi, p. 044 702 8724
Asiantuntija Raija Sierman, VisitKouvola, Kouvola Innovation Oy, raija.sierman@kinno.fi, p. 020 615 8254