Arto Hannola ja Äijägrilli.

Arto Hannolan rakentama Äijägrilli palkittiin Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun oppilaitossarjan parhaana 17.5. järjestetyillä Ohutlevypäivillä Lappeenrannassa.

”Äijä-hiiligrilli on toimiva ja tukeva grilli, mikä on sellainen yhdistelmä, että joka marketin grillitarjonnasta ei löydy. Grilli on oppilaitossarjassa poikkeuksellisen monesta suunnasta mietitty tuote, josta selvästi näkee suunnittelijoiden ymmärtävän myös ruoan ja sen valmistuksen päälle. Näin yhdistyy hyvä käytettävyys ja toimivuus tyylikkääseen ja viimeisteltyyn ohutlevysuunnitteluun”, tuomaristo kiitti palkittua työtä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n Puu- ja metallipaja -kurssin tehtävänannon pohjalta syntynyt Äijägrilli on rakennettu laadukkaista materiaaleista kestämään isältä pojalle. Sen suunnittelussa on otettu huomioon erilaisten ruokien grillaamisen vaatimukset ja monikäyttöisyys – grillissä onnistuu grillaaminen sekä erittäin kuumassa lämpötilassa kuin miedollakin lämmöllä. Myös savustus on mahdollista.

Hannola paneutui grillin testaamiseen huolella, sillä prototyyppi oli kovassa käytössä niin kurssilaisten illanvietossa kuin kotonakin yhteensä kahden vuoden ajan.

Äijägrillin suunnittelu on Hannolan käsialaa. Apuna työn edetessä ovat olleet myös kurssin muut opiskelijat sekä Xamkin paja-assistentti Joel Eronen. Kurssin opettajana toimi lehtori Ari Hynynen.

Hannola kiittää grillin käytännön toteutuksesta myös savitaipalelaista Savira Oy:tä, joka hoiti grillin ohutlevyosien laserleikkauksen oppilaitosyhteistyön hengessä.

”Yhteistyö niin Saviran kuin Xamkin henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa oli projektissa kaikkein tärkeintä ja parasta. Voitto opiskelijasarjassa oli hieno juttu, on mukava huomata että on onnistunut projektissa”, Hannola sanoo.

 

Hannolan suunnittelema Äijägrilli on puu- ja hiiligrilli, jossa materiaalina on käytetty ruostumatonta teräslevyä ja mustaksi pulverimaalattua teräslevyä. Isot kääntyvät pyörät mahdollistavat grillin helpon liikuttelun. Grillipesässä on kaksi grillausritilää, joiden korkeutta voidaan säädellä grillin etuosassa olevista kahvoista. Näin saadaan aikaiseksi parhaat mahdolliset grillausolosuhteet grillattavalle tuotteelle. Grillausritilät ovat helposti irrottavissa ja niiden tilalle voidaan käyttää myös parilaa. Ritilöiden irroitettavuus helpottaa niiden puhdistamista ja tekee grillistä myös pitkäikäisemmän. Grillissä on myös iso laatikko, joka mahdollistaa grillihiilen ja grillausvälineiden säilytyksen grillissä.

Lisää tietoa Plootu Fennica -kilpailusta: http://www.plootufennica.com/

Lisätietoja

Arto Hannola
050 588 0621
arto.hannola@hotmail.fi

Paja-assistentti Joel Eronen
050 476 9670
etunimi.sukunimi@xamk.fi