Toni Stedtin suunnittelema Halkio-jakkara kuvattuna Kouvolan kaupungitalon sisäpihalla olevien portaiden yläpäässä. Modernissa jakkarassa on puuviilua ja pinta sinivihreä.
Xamkin opiskelija Toni Stedtin suunnittelema Halkio-jakkara on nähtävänä näyttelyssä Kouvolan kampuksen Paja-rakennuksessa 16.-22.8.2021.

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kulttuurialan opiskelijoiden toteuttamiin harjoitustöihin pääsee tutustumaan osana Alvar Aalto -viikon ohjelmaa maanantaista sunnuntaihin 16.–22.8.2021.

Näyttelyn tarkoituksena on esitellä monipuolisesti kaikkien kulttuurialan koulutusten opiskelijoiden osaamista eri kursseille tehtyjen töiden kautta.

Näyttely sijaitsee Xamkin Kouvolan kampuksen Paja-rakennuksessa, osoitteessa Kuuselankatu 1. Näyttely on avoinna ma–pe kello 11–19 ja la–su kello 10–16. Osaa töistä pääsee ihailemaan myös aukioloaikojen ulkopuolella Pajan yläkerroksen ikkunoista. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyyn tutustuvien toivotaan käyttävän sisätiloissa maskia ja pitävän riittävät turvavälit.

Aalto on suomalaisen muotoilun suunnannäyttäjä

Yksi näyttelyn töistä on sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijan Toni Stedtin käsialaa. Hänen Halkio-jakkaransa on valmistettu kalustesuunnitteluprojektin kurssilla, jossa tehtävänantona oli suunnitella ja toteuttaa oma jakkaraidea.

”Jakkarani on saanut innoituksensa uusista innovatiivista materiaaleista ja materiaalin hukan pienentämisestä muotoilun keinoin. Jakkaran muotokielessä jalkarakenne yhdistyy istuintasoon, jonka tukevuuden varmistaa yksi alapuolinen tukisarja. Istuimen läpi menevä halkeama mahdollistaa jakkaran pinottavuuden, josta samalla jakkara saa Halkio nimensä”, Toni avaa työnsä lähtökohtia.

Matka ideasta valmiiksi tuotteeksi oli monipolvinen. Toni kiittelee kurssiin toteutusta, sillä kaksi opettajaa mahdollisti erityisen monipuoliset näkemykset projektin edetessä.

”Näytteillä olevaan valmiiseen tuotteeseen on kuljettu pitkä matka, johon on kuulunut useita pienois- ja täysikokoisia malleja. Suunnitteluvaiheessa kiinnitin paljon huomiota tuotteen käytännöllisyyteen ja arkkitehtuuriseen ulkomuotoon, jossa kaikilla osilla on tärkeä tehtävä.”

Koska näyttely on koottu Alvar Aalto -viikon kunniaksi, on pakko kysyä Tonilta, mitä suomalaisen muotoilun mestari nuorelle muotoilijalle merkitsee?

”Alvar Aalto merkitsee minulle suomalaisen muotoilun suunnannäyttäjää, joka on antanut uusia näkemyksiä rohkealla materiaalien käytöllä ja muotokielellä. Inspiroidun hänen periksiantamattomuudestaan ja mielenkiinnosta kokeilla materiaalien rajoja”, Toni summaa.

 

Lisätietoja

Paja-assistentti Joel Eronen
050 476 9670, etunimi.sukunimi (at) xamk.fi

Opiskelija Toni Stedt
otost004 (at)  edu.xamk.fi

Näyttely Xamkin tapahtumakalenterissa

Alvar Aalto -viikon kaikki tapahtumat