Mikkelin asuntomessujen näyttelykohde 28, Opaali – älykäs pientalo, on rakennettu neljästä kontista. Taloon on asennettu älykäs anturointi- ja automaatiojärjestelmä, jolla seurataan pienkodin asumisviihtyvyyteen vaikuttavia arvoja.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu ja ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk esittelevät osaamistaan yhdessä Opaali-tontilla Mikkelin asuntomessuilla. Esedu on rakentanut konteista opiskelijatyönä energiatehokkaan pienkodin. Tontilla on myös Xamkin esittely- ja mittausyksikkönä toimiva kontti, jossa monitoroidaan ja mitataan Opaalin energiatehokkuutta ja sisäilman laatua.

Opaali-pientalon ja sen pihan suunnittelu- ja rakennustöihin on osallistunut lähes 50 ammattiopiston opiskelijaa. ”Yleensä meillä talon rakennusprojektit kestävät kolme vuotta. Kontit tarjosivat meille kätevän tavan saada talo valmiiksi yhden lukuvuoden aikana”, kertoo Esedun koulutuspäällikkö Pekka Orava.

Talo on tehty neljästä kontista ja siinä on asuinpinta-alaa 56 m2. Talon katolla on 17 aurinkokennoa, joiden ansiosta pienkoti on energiaomavarainen syys-lokakuulle asti. Kesällä aurinkokennojen tuottamaa energiaa voi myydä sähköverkkoon. Kodissa on myös sähköinen lukkojärjestelmä, jossa oven voi avata vaikka puhelinsoitolla. Talon eri sähköjärjestelmiä voidaan ohjata mobiililaitteilla. Pienkoti on tulossa myyntiin asuntomessujen jälkeen.  Talon pihan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet ammattiopisto Esedun puutarhapuolen opiskelijat. Taloprojektissa on ollut mukana myös ammattiopiston sähköalan, talotekniikan ja sisustusalan opiskelijoita.

Opaalin vieressä olevassa Xamkin kontissa mitataan pientalon energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. Yksikössä esitellään lisäksi energiatehokkuutta sekä aurinkosähköä. Xamkin mittauskonttiin myös yleisöllä on vapaa pääsy ja mittaustuloksista ovat kertomassa Xamkin opiskelijat.

Xamkin mittausyksikkö asuntomessuilla on maistiainen talotekniikan osaamisesta. Keväällä Xamkin Mikkelin kampukselle valmistuneessa talotekniikan laboratoriossa voi kokea uusimmat talotekniikan ratkaisut kodin sisustuksessa ja tekniikan niiden takana. Talotekniikan koulutuksen ja tutkimustyön tarpeisiin rakennetussa – asuintaloa jäljittelevässä – ympäristössä testataan, kehitetään ja opetetaan nykyaikaisia ja tulevaisuuden taloteknisiä ratkaisuja mm. keittiössä ja kylpyhuonetiloissa.

Ammattilaisille ja tekniikasta kiinnostuneille esillä on esimerkiksi suurten tilojen ilmanvaihtoon ja hiljaisiin viemäriratkaisuihin ja energian talteenottoon liittyvää tekniikkaa. Laboratorion rakennustyöstä vastasivat Esedun opiskelijat.

Laboratorio on messuvieraille auki 2.-4.8 ja 9.-10.8. klo 9.00 -11.00, osoitteessa Patteristonkatu 3.

Xamkin asuntomessukontti ja talotekniikan laboratorio ovat osa Xamkin Digitalo-hanketta. Sen tavoitteena on parantaa asumisen energiatehokkuutta, pienentää rakennusten hiilidioksidipäästöjä, sekä edistää rakennusten energiaomavaraisuutta.

 

Mikkelin asuntomessut Kirkonvarkaudessa 14.7.-13.8.2017. Lisätietoa: http://asuntomessut.fi/

 

Lisätietoa Esedun Opaali-konttitalosta:

Faktoja Opaali-pientalosta:

  • http://www.esedu.fi/download/20686_Konttitalo_Esedu_faktat_2017.pdf
  • Kuvia taloprojektista: https://www.flickr.com/photos/132755704@N03/albums/72157682814345071
  • koulutuspäällikkö Pekka Orava puh. 40 305 6676, Etelä-Savon ammattiopisto

Lisätietoa, Xamk:

  • projektipäällikkö Ville Kakkonen, ville.kakkonen@xamk.fi, puh. 040 621 4042
  • kuvia Xamkin talotekniikan laboratoriosta Mikkelin kampuksella: http://xamk.materialbank.net/NiboWEB/p/scpc/11696768/779468/fi