Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan teknologiapuistossa sijaitseva Kuitulaboratorio laajenee. Kolmas rakennusvaihe, Kuitu3, on harjakorkeudessa. Uudet tilat saadaan tutkimuksen ja insinöörikoulutuksen käyttöön vuoden 2018 alussa.

– Harjannostajaisten yhteydessä on paikallaan kerrata hieman lähihistoriaa, toteavat ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko ja Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine yksissä tuumin.

Mikkelin ammattikorkeakoululle oli kertynyt tasevarallisuutta, joka haluttiin investoida omassa maakunnassa ennen fuusiota Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa. Mikkelissä kohteeksi valittiin monitoimiareena, joka nyt tunnetaan nimellä Saimaa Stadiumi. Savonlinnassa puolestaan investointikohteeksi valittiin Kuitulaboratorion edelleen kehittäminen.

Vuoden 2018 alussa valmistuvan laajennuksen kokonaiskustannus on vajaa neljä miljoonaa, josta ns. taserahaa on yksi miljoonaa. EU-rahaa laajennukseen saatiin miljoona euroa, loppu on ammattikorkeakoulun ja kaupungin panostusta.

Investointi vahvistaa biotuotetekniikan tutkimus- ja kehityskeskittymää ammattikorkeakoulussa ja erityisesti Savonlinnan alueella. Tavoitteena on löytää puun uusia käyttömuotoja, valmistustekniikoita ja uutta liiketoimintaa. Erityinen mielenkiinto kohdistuu mikrokiteisen selluloosan uusiin käyttömuotoihin.

-Investointi syventää merkittävästi teollisuusyhteistyötä Savonlinnassa biotalouden ja puhtaiden teknologioiden alalla. Pidemmällä aikavälillä se tuottaa uusia työpaikkoja ja yrityksiä Etelä-Savoon, uskoo ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Kaupunginjohtaja Janne Laine muistuttaa myös siitä, että Kuitu3:n yhteyteen saadaan uudet opetus- ja laboratoriotilat biotuoteinsinöörien koulutukselle Savonlinnassa. Sen aloituspaikkojen taustalla oli puolestaan järjestely, jossa matkailukoulutus neljä vuotta sitten siirrettiin Mikkelin kampukselle. Vastikkeeksi Savonlinnassa käynnistettiin insinöörikoulutus, jota alueen teollisuus oli pitkään toivonut.

– Kaupungin kannalta on merkittävää, että alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen  biotuoteinsinöörien nelivuotinen koulutus toteutetaan nyt alusta alkaen Savonlinnassa. Tämä tuplaa opiskelijamäärän, korostaa Laine.

– Kaiken kaikkiaan yhteistyö omistajakaupunkien eli Mikkelin ja Savonlinnan välillä on ammattikorkeakoulun päätöksenteossa toiminut erittäin hyvin. Siitä mistä on sovittu, on myös pidetty kiinni, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine tyytyväisenä.

 

Lisätietoja:
Janne Laine, Savonlinnan kaupunginjohtaja, puh. 044 417 4001, janne.laine@savonlinna.fi

Jyrki Koivikko, hallituksen puheenjohtaja, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy, puh. 040 670 5509, jyrki.koivikko@evl.fi