Esko Aho Oispa vientiä -seminaarissa: “Kansainvälinen kauppa ei ole niin vaikeaa kuin luullaan”

 

Hallituksen puheenjohtaja, entinen pääministeri Esko Aho kannusti eteläsavolaisia yrityksiä kansainvälistymään Etelä-Savon Vientiosaajat -hankkeen Oispa vientiä -seminaarissa.

Etelä-Savossa yrityksille ei ole ollut itsestään selvää lähteä tekemään vientiä, mutta Ahon mukaan siihen kannattaisi tarttua rohkeammin.

– Yksi Etelä-Savon ja koko Itä-Suomen iso haaste on yrittäjyyden luonne, joka ei ole samanlainen kuin vaikkapa Länsi-Suomessa, Aho totesi puheenvuoronsa jälkeen.

– Kansainvälinen kauppa ei ole niin vaikeaa kuin luullaan. Se on pitkälti ihan samanlaista asiakkuuksien hoitoa kuin kotimaassakin. Silti esimerkiksi Pohjanmaalla on perinteisesti ollut esimerkin antajia enemmän kuin Itä-Suomessa.

Aho näkee, että Itä-Suomessa olisi hyvä nostaa esiin hyviä esimerkkitapauksia viennistä.

– Aikoinaan Nokian esimerkki auttoi muitakin suomalaisia yrityksiä ulkomaille. Jos Etelä-Savossakin olisi yksi vahva keihäänkärki, se auttaisi [muitakin yrityksiä kansainvälistymään], Aho vinkkasi.

Itä-Suomessa on totuttu pitämään väestön ikääntymistä ongelmana, mutta Esko Aho näkee ikääntymisen myös mahdollisuutena.

– Ikääntyminen on iso haaste, mutta toisaalta siihen liittyvän liiketoiminnan kehittäminen kannattaa. Uskon, että ikääntymiseen liittyvien asioiden tuotteistamisesta syntyy uutta liiketoimintaa.

– Usein unohtuu, että nyt eläkkeelle jäävät ovat taloudellisesti paremmassa tilanteessa kuin aikaisemmin. Nykyään puhutaan silver economy -taloudesta, eli ikääntyneet ovat kuluttajina merkittävä ryhmä myös kansainvälisesti, Esko Aho totesi.

Onnistunut tapahtuma, jolle toivottiin jatkoa

Etelä-Savon Vientiosaajat -hankkeen Oispa vientiä -seminaari kokosi Mikkelin konsertti- ja kongressikeskus Mikaeliin maanantaina 2. marraskuuta kaikkiaan noin 30–40 osallistujaa. Lisäksi noin 80 ihmistä seurasi tapahtumasta tehtyä livelähetystä.

Tapahtuman juontajana ja alustajana toimi toimittaja-kirjailija Anna Perho, joka ylisti seminaarin puhujakattausta. Puhujina olivat Esko Ahon lisäksi muun muassa kansainvälinen tv-kasvo ja tuottaja Arman Alizad, futuristi ja keksijä Perttu Pölönen, Lappset-konsernin kansainvälinen avainasiakaspäällikkö Margit Piigli sekä muotimerkki Balmuirin perustaja Heidi Jaara.

– Seminaari oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut ja moni osallistuja toivoi, että vastaava tilaisuus järjestettäisiin ensi vuonna uudestaan, sanoo kansainvälisen myynnin ja viennin asiantuntija Heikki Silvennoinen Mikkelin Kehitysyhtiö Mikseistä.

Seminaarin järjesti Etelä-Savon Vientiosaajat -hanke, josta vastaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin Pienyrityskeskus. Mukana olivat myös Etelä-Savon kauppakamari ja Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei.

Lisätietoa: Heikki Silvennoinen, kansainvälisen myynnin ja viennin asiantuntija, Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei, p. 050 3066 768