Kotkalaiset Nicole Kahila ja Teijo Javanainen palkittiin Syke-työelämätapahtumassa 5.9. uudenlaisen, terveellisen valmisruokasarjan kehittämisestä. Ruokainnovaatio auttaa erityisesti heitä, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Osana Yrittäjän päivän Syke-työelämätapahtumaa julkistettiin keväällä 2019 liikeideakilpailu, jonka tavoitteena on luoda uutta yritystoimintaa Etelä-Savon maakuntaan. Kaikille avoin kilpailu alkoi 23.5. ja päättyi 18.8.2019.

Liikeideakilpailun pääpalkinto, Etelä-Savon kauppakamarin Hilja ja Alpo Savolaisen rahaston myöntämä 1000 euron stipendi myönnettiin FODu-valmisruokasarjalle. FODun kehittäjät Nicole Kahila ja Teijo Javanainen työskentelevät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovien alojen tutkimusyksikössä.

Idea valmisruuasta tuli kotikeittiössä

Teijo Javanainen on aiemmin toiminut ravintola-alalla. – Minulla on yli neljän vuoden kokemus kokin työstä erilaisissa ravintoloissa. Olen esimerkiksi työskennellyt laitoskeittiössä, jossa tehtiin vähähiilihydraattista luomuruokaa ihmisille, joilla oli ruokarajoitteita. Tuolloin tuli selväksi, että terveellisen ruoan pitää olla hyvänmakuista tai se jää syömättä, Javanainen kertoo.

Idea FODusta lähti liikkeelle, kun Nicole Kahila sai suosituksen lääkäriltä kokeilla FODMAP-ruokavaliota. Tilanne oli haastava, koska vältettävien aineiden lista oli runsas ja totutut kotiruuat olivat kieltolistalla. Javanainen vastaa yhteisessä taloudessa yleensä ruoanlaitosta, joten kodin ruokalistaa täytyi muokata kovalla kädellä uusiksi. Kaikki aiemmin opittu, esimerkiksi sipulin rooli maun tuojana ruoassa, piti uudelleen arvioida ja löytää raaka-aineille korvaajia.
Tästä alkoi uusien kotiruokareseptien kehittely ja myös kaupasta ostettavat tuotteet vaihtuivat suurelta osin puolivalmisteista tuoreisiin raaka-aineisiin. Lopputuloksena syntyi hyviä ruokia, jotka Javanainen haluaisi jakaa myös kodin ulkopuolelle.

Kasvava tarve uusille FODMAP-ruokatuotteille

Haitallisia hiilihydraatteja välttelevää FODMAP-ruokavaliota noudattaa kasvava määrä ihmisiä, mutta valmisruokaa ei kyseiselle asiakasryhmälle kuitenkaan ole. Tämän hetkisen arvion mukaan noin joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, johon FODMAP-ruokavalio on tutkitusti toimiva apu.
– FODu on vatsaystävällinen vaihtoehto valmisruualle. FODu on maukas, laadukas ja terveellinen valmisruokasarja, joka on FODMAP-ruokavaliolle suunniteltu, korostavat Kahila ja Javanainen.
FODMAP-ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa karsitaan tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien määrää. Alussa ruokavaliosta karsitaan kaikki siihen soveltumattomat ruoka- aineet 4-6 viikon ajaksi, jonka jälkeen tuodaan rajoitettavia ruoka-aineita pienissä määrissä takaisin. Näin selvitetään mitkä ruuat aiheuttavat oireita ja mitkä eivät.

Ruokavalion nimi tulee sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli. Nämä kaikki ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy kunnolla ja päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla eli käymällä. FODMAP-ruokavaliossa on tarkoitus rajoittaa niitä ruokia, joista vatsavaivat todennäköisesti johtuvat. Jopa kolmea neljästä oikeanlainen ruokavalio auttaa.

Hyvien reseptien jakaminen valmiin ruoan muodossa

Aluksi Teijo Javanaiselle heräsi idea blogista, jossa reseptit olisi avoimesti jaossa. Reseptejä kehittäessä tuli ilmi, että kun tehdään mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, voi se viedä useammankin tunnin arjen vapaa-ajasta. Valmisruoka säästää aikaa ja vaivaa arjessa.

Keksijät itse haluaisivat kokeilla reseptien toimivuutta lounasruokana ennen valmisruoan tuottamista. Näin saataisiin helpotusta myös työpaikkaruokailuun. – Tällä hetkellä työpaikolla useimmiten joudutaan syömään omia eväitä ruokavaliossa pysymiseksi, Kahila mainitsee. Odotuksena on, että uusilla resepteillä myös lounasravintolat saavat uusia asiakkaita.

Tietoa SYKE-tapahtuman liikeideakilpailusta:

https://syke.work/uutiset/2019/5/22/syke-kutsuu-kaikki-osallistumaan-liikeideakilpailuun

 

Lisätiedot:

Teijo Javanainen
teijo.javanainen@xamk.fi
044 702 8518