Ilmaston kasvihuonepäästöt ovat yksi isoimmista kansainvälisistä huolenaiheista. Ruoantuotanto kuormittaa ilmastoa, lisäksi ruokahävikin aiheuttamat kasvihuonekaasut rasittavat ilmastoa. Kasvisruoan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen auttavat hiilijalanjäljen pienentämisessä. Kasvisruokapäivien eli flexaus-päivien pitäminen on nyt ”in”. Kasvisruokailijoiden lisääntynyt määrä on viime vuosien aikana huomattu myös ruokapalveluita tarjoavissa yrityksissä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa pureudutaan näihin ajankohtaisiin kysymyksiin keskiviikkona 16.5.2018 Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hankkeen kickoff- eli aloitustilaisuudessa. Tapahtumassa kuullaan asiaa ja ajatuksia vähähiilisyydestä, ruokahävikistä sekä merkittävimmistä trendeistä ruokapalvelualalla.

Tilaisuuden aika: 16.5. klo 13-17.00, paikkana on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Mikpoli-rakennus, tila 105 (Patteristonkatu 2, 50100 Mikkeli).

Tilaisuudessa Elina Ovaskainen Motiva Oy:stä kertoo ympäristökuormittavuuden vähentämisestä ammattikeittiöissä. Esityksessä syvennytään mm. siihen, mitä vähähiilinen toiminta ammattikeittiössä tarkoittaa.
Lisäksi kuullaan keinoja ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiössä.

Projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopistosta esittelee paikallisruoan arvoketjun kehittämishankkeen kautta saatuja tuloksia. Tässä kehittämishankkeessa haluttiin konkreettisesti edistää paikallisruoan myyntiä lähiruokatreffien kautta lisäämällä tuottajien/ravintola-alan ja tukkutoimittajien välistä yhteistyötä. Lisäksi puheenvuorot tukun ja yritysten väliseen yhteistyöhön liittyen pitävät Tarja Kankkunen, Palvelutukku Itä-Suomi ja Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko Oy.

Näkemyksiä ravintolapalveluista kertoo Merja Jokiniemi, Luomuravintola Timjami, Tampereen Steinerkoulu. Aiheina ovat mm. nykyasiakkaiden toiveet ja vaatimukset sekä merkittävimmät trendit. Lisäksi luvassa on asiaa kiertotaloudesta sekä kokemuksia kasvisruokien teemaviikosta.

Päivän lopuksi käytännön vinkit ajan, rahan ja veden säästämiseen ruoanvalmistuksessa antaa Auli Hakkarainen, Sales Directors Metsä Tissue.

Tarkempaa tietoa hankkeesta sekä kick off-tilaisuuden ohjelma löytyvät verkkosivulta www.xamk.fi/vegetjahiilet.

Tapahtumassa mukana Sirkkaa sopassa -hanke http://www.xamk.fi/sirkkaasopassa.

 

Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hankkeen tavoitteena on edistää vähähiilistä toimintaa Etelä-Savon alueen matkailu ja horeca-alan yrityksissä. Hanke on kaikille avoin ja maksuton.

Järjestettäviin koulutus- ja infotilaisuuksiin voivat yritykset osallistua sen mukaan, mikä aihealue heitä kiinnostaa ja on heille tärkeä. Mukaan oman yrityksen kehittämistoimintaan ovat lähteneet mm. Mikkelistä Upseerikerho ja Kasarmin kampuksen ravintolapalvelut, Ristiinasta Hotelli Heimari sekä Savonlinnasta Tanhuvaaran Urheiluopisto.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Merja Ylönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 040 709 4834, merja.ylonen@xamk.fi

Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hanke toteutetaan ajalla 1.1.2018-31.12.2019. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.