Kilpailun arviointiraadilla oli haastava tehtävä löytää voittajat keksintö-, liikeidea- ja ideasarjoista Kymenlaakson innovaatioverkoston Ideakymi-kilpailussa, joka viime syksynä järjestettiin ensi kertaa. Voittajat palkittiin 18.1.2021. Kilpailu kolmesta ensimmäisestä sijasta kussakin sarjassa oli tiukka ja raati olisi mielellään palkinnut useamman. Arviointiraati oli päätöksissään yksimielinen. Ideakymi-kilpailun sarjoina olivat keksinnöt, liikeideat ja ideat.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijat Juho Repo ja Päivi Asikainen palkittiin kilpailussa.

Keksintösarjan ja liikeideasarjan voittajat olivat kehittyneitä tuotteita

Keksintösarjan voittaja Jouni Jokivirran Tarkastuslaite voimalaitosympäristöön –ehdotuksessa näkyi kansainvälisen osaajan insinööritaito ja visiot. Haasteellisissa tehtävissä Saksassa saatu kokemus hyödynnetään nyt Suomessa.

”Viime keväänä koronan myötä tuli motivaatio tutkia ratkaisuja voimalaitosten tarkastuksiin. Kukaan ei tuolloin vielä tiennyt millaiset viruksen vaikutukset voisivat olla, joten kehitin tarjoamaani palveluun tuotetta, joka ohittaisi koronan rajoitteet. Olen laittanut merkittävästi resursseja tähän kehitystyöhön, kesällä rakensin prototyypin ja syksyllä oli patenttihakemus lähes valmis. Tämä palkinto mahdollistaa sen, että nyt voin hakea patenttia. Olen todella kiitollinen tästä”, sanoo yrittäjä Jouni Jokivirta. Hänellä on Anjalassa kolme vuotta toiminut startup-yritys, Pyrovisio Oy.

Liikeideasarjan voittaja on Juho Revon Laawu, pienimuotoinen majoitusratkaisu, jossa on makuutilaa kahdelle. Xamkissa tradenomiksi opiskeleva Repo on hyödyntänyt hankkeessaan oppilaitoksensa tietotaidon lisäksi myös asiantuntija-apua aikuiskoulutuskeskus Taitajalta. Laawua on jo testattu Haminan Pitkäthiekat -leirintäalueella.

”Kilpailun voitto on merkittävä tuki tuotteen pilotoinnille ja jatkokehittelylle. Tavoitteenamme on, että jo loppukeväästä saisimme tuotteen kymenlaaksolaisiin matkailuyrityksiin vuokrattavaksi. Voittorahat käytämme yritystoiminnan ja tuotannon käynnistämiseen. Kiitokset palkinnosta ja kaikille tukijoillemme”, Juho Repo sanoo.

Ideasarjassa kolme kannustuspalkintoa

Kannustuspalkinnot saivat seuraavat ehdotukset:

Maalin käsittelyyn liittyvä maalipumppu, jonka ovat suunnitelleet Aikuiskoulutus Taitajassa opiskelevat Juho ja Joe Starck.
Kuusankosken ohijuoksutuskanavaan sijoittuva Jarkko Mikkolan suunnittelema tehtaan aalto, surf-aalto.
Xamkissa muotia ja puvustusta opiskelevan Päivi Asikaisen tilkkutyöt kierrätetyistä tavaroista, eli lähes täysin kierrätetystä materiaalista valmistetut tuotteet.
Kunniamaininnat myönnettiin kuudelle henkilölle:

Arto Tolsa, kattotyötaso,
Annika Salmi, Cirke, kestävän kehityksen asuste,
Pertti Ikonen, matonpesulaitteen harjauslaite,
Kristiina Saijala/Krimako Oy:N Autohof Kotka
Roman Denisov/Tpoint Oy: päivittäinen kirjanpitoratkaisu
Anonyymi: varmatoiminen tasoristeys.

Voittajille Keksintösäätiön INNOSUOMI-palkinnot

Ideakilpailu on Keksintösäätiön pilotti, joka halutaan levittää kaikkiin Suomen maakuntiin. Keksintösäätiön Ideakymi-kilpailuun myöntämät INNOSUOMI-rahapalkinnot lähetetään koronasta johtuen suoraan palkittujen pankkitileille. Keksintösarjan ja Liikeideasarjan voittajat saavat 3 000 euroa jokainen ja Ideasarjan voittajat kukin 300 euroa.

Kunniakirjat jaetaan kaikille myöhemmin järjestettävässä seminaarissa ja kunniakirjat tulee jakamaan Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Talvela.

”Kymenlaakson kilpailu tuotti runsaan määrän innovaatioideoita ja keksintöaihioita, joita toivomme niiden ehdottajien kehittävän edelleen kohti kannattavaa ja mielenkiintoista, uutta bisnestä. Kiitos kaikille osallistujille ja tekijöille hyvästä yhteistyöstä sekä arvokkaasta panoksestanne innovaatiotoiminnan, keksinnöllisyyden ja uuden yritystoiminnan edistämisessä!”, Talvela sanoo.

Kilpailun järjestelyistä ja toteutuksesta on vastannut syksyllä 2020 perustettu Kymenlaakson Innovaatioverkosto, jossa ovat mukana maakunnan keskeiset innovaatioita ja keksintöjä edistävät toimijat.

Arviointiraatiin kuuluivat puheenjohtajana Markku Merovuo Keksintösäätiöstä ja jäseninä Markku Saari Kymen Innovaatioyhdistyksestä, Asko Jaakkola Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Jukka Antila Kouvola Innovation Oy:stä, Marja Holopainen Cursor Oy:stä, Leena Kaivola Aikuiskoulutus Taitajasta, Ari Utriainen Xamkista ja Hannu Lehtinen Kymen Yrittäjät ry:stä.

Lisätietoja:

Markku Merovuo, Keksintösäätiö ry, Ideakymi-arviointiraadin puheenjohtaja, p. 044 333 1891

Kuva: Juho Repo on liikeideasarjan voittaja IdeaKymi-kilpailussa.