Pelien Vapaakaupunki 3.–30.11.2022
Kauppalankatu 13, 45100 Kouvola (tulevan Yritystalon tiloissa)

Pelien Vapaakaupunki on Kouvolan keskustassa, kävelykatu Manskin varrella järjestettävä yleisölle avoin ja ilmainen tapahtuma. Koko marraskuun kestävä, sisällöltään vaihtuva tapahtuma tuo pelit ja pelikulttuurin monipuolisesti esille. Tarjolla on muun muassa pelitaidetta ja upeita pelialan työnäytteitä, pelintekotyöpajoja, yhteisöllistä tekemistä, pelinostalgiaa sekä tietysti pelaamista!

Esillä on teoksia yli 25 kotimaiselta sekä kansainväliseltä pelialan tekijältä ja toimijalta. Nähtävää löytyy muun muassa pelivalokuvaaja Petri Levälahdelta, pelisuunnittelija Samuli Jääskeläiseltä sekä kuvataiteilija Reetta Hiltuselta. Tapahtumassa on esillä myös saksalaisen installaatiotaiteilija ja pelinkehittäjä Robin Baumgartenin näyttäviä, pelattavia valoteoksia. Tampereella sijaitseva Suomen pelimuseo tuo tapahtumaan mielenkiintoisia näyttelyitään ja lisäksi nähdään pelialan opiskelijoiden upeita työnäytteitä.

Pelien Vapaakaupungissa pääsee tietysti myös pelaamaan. Roolipelaamisen maailmaan voi tutustua esimerkiksi suomalaisen Praedor-roolipelin kautta tai vaikkapa Dungeons & Dragons -sessioissa. Pelattavana on myös ainutlaatuisia lautapelejä, sekä digitaalisia pelejä, joista paikallisia kiinnostaa varmasti 3.11. julkistettava Edukon opiskelijoiden tekemä Minecraft Kouvola.

Lisäksi luvassa on erilaisia peleihin liittyviä työpajoja. Ikäihmisille suunnatussa, geronomiopiskelijoiden järjestämässä työpajassa innostetaan senioreita pelaamaan ja Reetta Hiltusen pelikorttityöpajassa pääsee suunnittelemaan itse omat pelikortit. Luovia työpajoja paljon järjestänyt Vasily Beloly puolestaan tähtää monikielisessä työpajassaan vuorovaikutustaitojen parantamiseen pelillisin keinoin.

Samaan aikaan Kouvolassa on myös paljon muuta peleihin liittyvää nähtävää. Suomen ensimmäinen, pelattavan valotaiteen festivaali Lux Like Kouvola järjestetään 3.–6.11., esillä on näyttäviä, pelattavia ja interaktiivisia teoksia. Poikilo-museon pelitaiteen näyttely Pelipoikilo on myös nähtävillä tammikuun alkuun saakka. 4.11. Kouvolan kävelykatu Manskilla vietetään MustaManski -tapahtumaa, jonka teemana on kauhupelit.

Aukioloajat ja ohjelma

Pelien Vapaakaupunki on avoinna tiistaista perjantaihin klo 14–20 ja viikonloppuisin klo 11–18. Lux Like Kouvola –valofestivaalin aikana 3.–6.11. tilat ovat avoinna pidempään, to-pe klo 14–21 ja viikonloppuna 11–21.

Verkkosivuilta www.capitalgameart.fi sekä tapahtumatilan ovesta näet tapahtuman lähestyessä kalenterin, johon on aikataulutettu tapahtuman vaihtuva sisältö.

Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuuden päätapahtuma Pelien Vapaakaupunki toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston tuella. Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuutta tukevat myös vahvasti Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Kouvolan Lakritsi Oy, Kouvolan Asunnot Oy, Kymen Seudun Osuuskauppa, Kauppakeskus Veturi sekä Veikon Kone Kuusankoski.

Lisätietoja 

Projektipäällikkö Annika Salmi
Capital of Game Art
050 401 5654, annika.salmi  (at) xamk.fi