Perjantaina 30.11. avautuu Etelä-Savossa Juvalla uudenlainen lähiruuan suoramyyntikanava, Lähiapaja-verkkokauppa ja ruokakontti, josta asiakkaat voivat noutaa verkossa tilaamansa tuotteet. Kalat, lihat ja muut tuotteet verkkokauppaan tulevat eteläsavolaisilta tuottajilta.

Verkkokauppa sijaitsee osoitteessa Lähiapaja.fi ja ruokakontti puolestaan Juvan ABC-liikennemyymälän yhteydessä. Tilauksen yhteydessä asiakas saa kontin oven avaamista varten digitaalisen avainlinkin puhelimeensa. Digiavaimen avulla asiakas voi hakea tilaamansa tuotteet kontista joka päivä kellon ympäri. Tuotteet löytyvät pakattuina joko hyllyiltä, jääkaapista tai pakastimesta.

Laaja valikoima tuotteita lähiseudun tuottajilta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin projektipäällikön Esko Helansuon mukaan tavoitteena on saada myyntiin mahdollisimman monipuolisesti erilaisia tuotteita. Verkkokaupasta löytää jo nyt järvikalan lisäksi esimerkiksi kyytönlihaa, luomuvalkosipulia ja kananmunia.

– Alkuvaiheessa mukana on noin kymmenen tuottajaa, mutta tavoitteena on kasvattaa yritysten määrää, Helansuo sanoo.

Marjatila Teittisellä uskotaan suoramyyntikanavan tavoittavan asiakkaat ja sen palvelevan myös alueen vapaa-ajan asukkaita. – Meille Lähiapaja tarjoaa uudenlaisen tavan myydä tuotteita asiakkaille. Olemme innolla mukana uudessa konseptissa, kertoo yrittäjä Maarit Syrjälä-Teittinen.

Lähiruokakontin on toimittanut Coreorient Oy. Yritys vastaa vuokrakontin mobiilijärjestelmien ylläpidosta sekä palvelukokonaisuuden kehittämisestä tiiviissä yhteistyössä Xamkin kanssa. Älyteknologian ansiosta kontin jääkaapin ja pakastimen lämpötiloja voidaan seurata etäyhteyden kautta reaaliajassa.

Lähiapaja on osa Xamkin Fisu-postilla järvikalat liikkeelle-hanketta. Hankkeen tavoitteena on kokeilla ja kehittää uudenlaista digitaalista suoramyyntikanavaa kotimaiselle järvikalalle ja lähiruoalle. Tavoitteena on, että Lähiapajan toiminta jatkuu hankkeen jälkeen. Hankeyhteistyöstä ja sen jälkeisestä toiminnasta neuvotellaan parhaillaan valtakunnallisen toimijan kanssa.

Fisu-postilla järvikalat liikkeelle-hankkeessa ovat mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen kalatalousryhmä. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2018 – 30.6.2019.

Lisätietoja:

Esko Helansuo, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
esko.helansuo@xamk.fi, puh. 040 543 7659

www.xamk.fi/fisuposti
www.lähiapaja.fi