Toista kertaa järjestettävä Lux Like Kouvola on pelattavan valotaiteen festivaali, joka järjestetään 3.─6.11. Kaikille avoimessa ja ilmaisessa tapahtumassa on koettavana kahdeksan teosta, kuudelta eri taitelijalta tai taitelijaryhmältä. Valotaidetapahtuman reitti kulkee Manskilta uudelta yrityspalvelutalolta Kouvolatalolle. Teokset ovat nähtävillä ja pelattavissa päivittäin klo 17–21.

Berliiniläisen installaatiotaiteilijan ja pelinkehittäjän Robin Baumgartenin teokset Line Wobbler ja Quantum Jungle ovat koettavissa Pelien vapaakaupungin tilassa kävelykatu Manskilla sijaitsevassa uudessa Yrityspalvelutalossa (Kauppalankatu 13).

Line Wobbler on peli, joka koostuu jousen kaltaisesta ohjaimesta ja useita metrejä pitkästä led-nauhasta. Teoksessa pelaaja seikkailee abstraktissa valoluolassa vältellen esteitä ja taistellen vihollisia vastaan. Line Wobbler on pelattavissa myös Kouvolatalon aulassa. Line Wobblerit ovat aiemmin olleet esillä mm. Lontoossa, Berliinissä, Oslossa ja Chicagossa.

Quantum Jungle on interaktiivinen valotaideinstallaatio, joka visualisoi leikkisästi kvanttifysiikan konsepteja. Sitä voi tällä hetkellä pelata Kouvolan lisäksi Italian Pisassa.

Pelien vapaakaupunki -tilassa on myös pelattavissa laserpeli Phase Drift. Kyseessä on futuristinen aika-ajorallipeli, jossa pelaaja pystyy nopeudellaan rikkomaan ulottuvuuksien rajoja. Pelin tekijät ovat Samuli Jääskeläinen, Petteri Timonen ja Keith Davis.

Robin Baumgartenin teokset ja Phase Drift ovat pelattavissa koko marraskuun ajan Pelien vapaakaupunki -tapahtumassa.

Mediataiteilija Niko Tiaisen ja ääni- ja valosuunnittelija Mikko Kiviharjun teos Autapse on näyttävä, koko Kouvolan Yhteiskoulun julkisivun peittävä algoritmipohjainen, interaktiivinen videoprojisointi. Autapse leikittelee ajatuksella “Kuka on taiteilija?” Onko se teoksen tekijä, yleisö vai tietokone? Vai kenties kaikkien yhteistyö?

Kouvolan kaupungintalon kansalaistori herää henkiin samaisen kaksikon pelillä Loistava Labyrintti. Koko perheen Loistava labyrintti -pelissä tehtävänä on etsiä reitti ulos labyrintista, joka saattaa muuttua juuri väärällä hetkellä toisenlaiseksi.

Pelastakaa meidät, oi puut! –teos sijaitsee Kouvolatalon puistossa, hirvipatsaan ympäristössä. Teoksen on suunnitellut pelisuunnittelija ja läänintaiteilija Jaakko Kemppainen. Pelin teknisestä suunnittelusta ja koodaamisesta vastaa mediataiteilija Tuukka Pasanen. Äänimaiseman teokseen on säveltänyt muusikko Esa Kotilainen. Halaamalla puita puiden valaistus ja äänimaisema voimistuu. Onnistuuko koko puiston valaistus? Pelastakaa meidät, oi puut -teos ihastuttaa kaupunkilaisia marraskuun puoleen väliin.

Kouvolatalon sisäpihalla julkisivussa on esillä kollektiivinen valomaalaus Vision Facade. Se on toteutettu taiteilija Mia Erlinin vetämissä nuorten työpajoissa. Yhdessä luotu valotaideteos on kokoelma osallistujien itsensä valitsemia sekä piirtämiä kuvia tai lauseita, jotka symboloivat toivottuja asioita. Unelmointiin liittyy luottamus tulevaisuuteen.

Kouvolatalon ympäristöstä voi pelata myös UV-mysteeripeliä, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa mediataiteilija ja pelisuunnittelija Tatu Heinämäki. Pelissä seikkaillaan Kouvolatalon ympäristössä ja ratkaistaan mysteeri UV- lamppujen avulla.

Energiatehokkaiden ledien sähkönkulutus on pientä

Toista kertaa järjestettävää Lux Like Kouvola -valotaidetapahtumaa varjostaa energiakriisi ja siitä aiheutuva sähkön riittävyys ja kalleus. Tapahtuma päätetiin järjestää, koska järjestäjät kokevat, että tässä vaikeassa maailmantilanteessa, kaiken ahdistuksen ja ikävien asioiden ohessa, tarvitaan mieltä ilostuttavia asioita.

Tapahtuma järjestetään kuitenkin hieman aiottua pienempänä; esimerkiksi Pohjola-taloon tai Torikadun tornitaloihin suunniteltua teosta ei toteuteta.

Nykytekniikalla toteutetut valoteokset ovat energiatehokkaita ja niiden sähkönkulutus on pientä. Esimerkiksi Pelastakaa meidät, oi puut -teos kuluttaa sähköä yhden tunnin aikana 0,150 kW. Neljän päivän aikana kulutus on noin 2,4 kWh, mikä on hieman vähemmän kuin kuivausrummun kulutus yhdellä kuivauskerralla.[1]

Järjestäjänä monialainen työryhmä

Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk – Pelitaiteen pääkaupunki – ja Taiteen edistämiskeskus. Työryhmään kuuluvat Kouvolan kaupungin kulttuurituottaja Helena Jetsu ja museonjohtaja Anu Kasnio sekä Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuuden projektipäällikkö Annika Salmi ja Taiteen edistämiskeskuksen pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen. Tapahtuman graafisen ilmeen on suunnitellut graafikko Satu Ahopelto.

Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuus sai Lux Like Kouvola -tapahtumalle rahoitusta Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä. Lisäksi tapahtumaa on saanut rahoitusta Kouvolan kaupungin Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Tapahtuman ohjelman ja aikataulun löydät Kouvolan kaupungin sivuilta! 

Muista jakaa fiiliksesi tapahtumasta sen ollessa käynnissä sosiaalisessa mediassa hashtagilla #LuxLikeKouvola2022

Katso lisätietoja tapahtumasta Capital of Game Art -sivuilta capitalgameart.fi

Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuus sai Lux Like Kouvola -tapahtumalle rahoitusta Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä. Lisäksi tapahtumaa on saanut rahoitusta Kouvolan kaupungin Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.