Tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut naprapatian koulutus juhlistaa 20 vuotista taivaltaan Suomessa järjestämällä selkäkipuun ja liikuntaan keskittyvän seminaarin. Tavoitteena on koota yhteen terveys- ja liikunta-alan ammattilaisia heidän kaikkien työssä näkyvän aiheen äärelle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa Kotkan kampuksella järjestettävä Suomen ainoa naprapatian koulutus täytti 20 vuotta jo vuonna 2021, mutta koronan takia pyöreitä vuosia juhlistetaan vasta nyt, kun seminaari voidaan järjestää turvallisesti.

Seminaari valikoitui juhlan muodoksi, sillä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kasvussa, terveyden edistämisen kannalta liikutaan liian vähän ja lasten ja nuorten motoriset taidot ovat heikkenemässä. Yhdessä toimien tähän voidaan vaikuttaa parhaiten.

”Selkäkipu koskettaa kaiken ikäisiä. Sen perimmäisiä syitä ei aina tunneta – taustalla voi olla yhtä lailla fyysisesti raskas työ kuin vähäinen liikunnan määrä tai stressi, kuten monessa muussakin kansantaudissamme”, kertoo naprapatian koulutuksessa alusta asti mukana ollut naprapaatti Petteri Koski. 

Selkäkivun hoidossa nikamakäsittely sekä kuntouttava harjoittelu ovat tutkitusti vaikuttavia hoitomenetelmiä, joita suositellaan yleisesti kansainvälissä hoitosuosituksissa. Naprapaattikoulutuksessa korostuvatkin näyttöön perustuvat hoitomenetelmät, erityisesti aktiivisten kuntoutusmenetelmien merkitys tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

20 vuotta ja 200 naprapaattia

Naprapaatti (AMK) on terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn manuaalisen lääketieteen menetelmin. Naprapaatit ovat pohjoismaiden suurin manuaalisen lääketieteen ja manuaalisen terapian ammattikunta.

Naprapaatti on Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.

Naprapatian koulutus käynnistyi Kotkassa vuonna 2001, kun Xamkin edeltäjäoppilaitos Kymenlaakson ammattikorkeakoulu sai opetusministeriöltä tehtäväkseen ainoana ammattikorkeakouluna aloittaa naprapaattien tutkintoon johtava koulutus Suomessa.

Naprapaattikoulutus on mukana yhteishaussa joka toinen vuosi. Koulutus kestää neljä vuotta, joten tähän asti koulutuksesta on valmistunut reilu 200 naprapatian ammattilaista.

Naprapatian koulutus järjestää myös liikuntalääketieteen ja valmennuksen jatkokoulutusta, joka on suunnattu kaikille terveysalan ammattilaisille.

Naprapatian koulutus sai arvoisensa jatkon, kun naprapatian YAMK-tutkintoon johtava koulutus aloitettiin Xamkin ja Tukholman Naprapathögskolan yhteistyönä 2021. Kansainvälistä Master of Naprapathy -tutkintoa on suorittamassa opiskelijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Naprapaattikoulutuksen 20-vuotisseminaari

Xamk Kotkan kampus, Iso auditorio
Tiistai 11.10.2022 klo 08:15-15:30

OHJELMA

 • 8:15-08:55 ilmoittautuminen / näyttely
 • 08:55-09:00 avaussanat naprapatian lehtori Marja Turkki, XAMK
 • 9:00-09:55 ”Miksi toisten selkään sattuu – toisten ei?”
  • Naprapaatti Petteri Koski; D.N., XAMK
 • 10:00-10:55 ”Selkäkipuisen harjoittelu – Explain Train”
  • TtM, urheilufysioterapeutti, OMT Marko Rossi, Urheilu Mehiläinen
 • 11:00-11:15 Tauko ja HUR Oy puheenvuoro
 • 11:15-12:10 ”Liikkujan Burn Out”
  • LKT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Harri Selänne, Fenix Sport
 • 12:15-13:15 Lounas / näyttely
 • 13:15-14:10 ”Lasten ja nuorten liikunta – mitä, milloin ja miksi?”
  • FT, lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala, Jyväskylän yliopisto
 • 14:15-15:15 ”Liikuntataitojen harjoittaminen – teoriasta käytäntöön”
  • LitT, liikunnan työelämäprofessori Sami Kalaja, EduFutura Jyväskylä
 • 15:20-15:30 päätössanat naprapatian lehtori Marja Turkki, XAMK

Lisätietoja ja ilmoittautuminen seminaariin 2.10. mennessä osoitteessa www.xamk.fi/naprapatia20v

 

Lisätietoja

Naprapaatti Petteri Koski
044 702 8736
etunimi.sukunimi@xamk.fi