Pitkäjänteiset, kasvukaudesta toiseen jatkuvat toimet ovat avainasemassa haitallisten vieraskasvilajien torjunnassa. Keväällä hyvin alkanutta vieraslajityötä jatketaan nyt kansainvälisessä PURE-hankkeessa yhteistyössä kaakkoissuomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Syyskuun ohjelmassa ovat muun muassa seuraavat tapahtumat Suomenniemellä ja Mikkelissä:

  • Keskiviikkona 15.9. hankkeen asiantuntijat järjestävät yhdessä Suomenniemen kotiseutuyhdistys ry:n kanssa vieraslajitalkoot Suomenniemellä. Talkoissa palataan jättiputkikohteeseen, jossa systemaattiset torjuntatoimet aloitettiin kesäkuussa 2021 PURE-hankkeen tuella.
  • Perjantaina 24.9. hankkeen asiantuntijat vierailevat Lähemäen koululla Mikkelissä, jossa oppilaat ovat kesän aikana tehneet havaintoja haitallisista vieraslajeista PURE-hankkeen kannustamana.

Syyslukukauden aikana hankkeen asiantuntijatietoa ja käytännön toimia jalkautetaan osaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opetusta metsätalouden ja ympäristöviestinnän opintojaksoilla

PURE-hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa haitallisista vieraskasvilajeista ja niiden vaikutuksesta ympäristöön Kaakkois-Suomessa, Pietarissa ja Leningradin alueella. Kohderyhminä ovat erityisesti lapset ja nuoret, mutta myös muut alueen asukkaat.

Jättiputkiryhmään kuuluville kaukasian-, persian- ja armenianjättiputkille etsitään ja kehitetään lisäksi erilaisia hyötykäyttömahdollisuuksia.

Prevention and Utilization of Invasive Alien Species – PURE-hanke saa rahoitusta Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014-2020 -ohjelmasta. Hanketta toteuttavat Suomessa pääpartnerina toimiva Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Luonnonvarakeskus ja Venäjällä ITMO yliopisto, Pietarin Metsäteknillinen yliopisto sekä Maataloustuotannon ja -tekniikan instituutti. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2021 – 30.11.2022.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Tuija Ranta-Korhonen
p. 040 661 5191
tuija.ranta-korhonen@xamk.fi

https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/pure/

Facebook: @PURECBC @puresuomi @purerussian
Instagram: @pure_suomi @purecbc
Twitter: @purecbc @pure_suomi