Vuoden ammattikorkeakouluopettaja 2020 Taina Lehtonen
Vuoden ammattikorkeakouluopettaja 2020 Taina Lehtonen työskentelee lehtorina Xamkin terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikössä.

SAMOK on valinnut lehtori Taina Lehtosen Vuoden ammattikorkeakouluopettajaksi 2020. Hän vastaanotti palkinnon ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen webinaarissa 4.11.2020.

– Olen iloinen ja kiitollinen valinnastani Vuoden opettajaksi. Opetusta ei voi kehittää eikä opettajana kehittyä ilman elävää ja jatkuvaa vuorovaikutusta opiskelijoihin. Kiitän kaikkia opiskelijoitani kymmenien vuosien ajalta siitä panoksesta, jonka he ovat antaneet opetukseni kehittämiseen. Kiitän Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua tuesta, jota olen saanut erityisesti esimiehiltäni ja verkko-opetuksen kehittämisen mahdollistavilta tukihenkilöiltä, Taina Lehtonen kommentoi SAMOKin tiedotteessa.

Lehtosta ehdottaneet opiskelijat kuvaavat häntä kannustavaksi opettajaksi, jonka opintojaksot on suunniteltu toimiviksi ja vuorovaikutteisiksi kokonaisuuksiksi. Tunnus oli Xamkin terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikössä työskentelevälle Tainalle erittäin iloinen yllätys.

– Opiskelijoiden antama tunnustus on suurin kunnianosoitus, jonka opettaja voi saada. Mieleeni palaa kymmenien vuosien varrelta niin monia ihania opetustilanteita ja tunnelmia opiskelijoiden kanssa.

Tainan tavoitteena on olla helposti lähestyttävä opettaja, joka luo turvallisen oppimisen ilmapiirin.

– Toivon, että jokainen opiskelijani voisi kokea onnistumista omalla tavallaan. Opiskelijoiden kohtaamisessa on tärkeää aito ja läheinen kohtaaminen, tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus sekä selkeys ja avoimuus.

Ikääntyvänä opettajana Taina Lehtonen haluaa edelleen innostua opettamisen kehittämisestä. Erityisesti hän haluaa löytää keinoja toteuttaa opetusta niin, että eri tilanteessa olevat ja erilaiset opiskelijat saavat parhaan mahdollisen avun opettajaltaan ymmärryksensä kehittämiseen.

– Nykyään usein sanon opiskelijoille: ” Tietoa voi googlettaa, ymmärrystä ei”. Uskon, että koulutus yhä enemmän kehittyy siihen suuntaan, että opettaja on valmentaja, joka auttaa opiskelijaa ymmärtämään monimutkaisempia kokonaisuuksia ja syy-yhteyksiä.

SAMOK jakoi palkinnon hyvästä etäopetuksesta

Vuoden opettaja -palkinnon avulla SAMOK tuo vuosittain esille ammattikorkeakoulujen laadukasta ja pitkäjänteistä opetustyötä. Tällä kertaa palkinnon saajaksi etsittiin opettajaa, joka on toteuttanut kevään etäopetusta mallikkaasti.

– Keväällä ammattikorkeakouluissa tehtiin valtava ponnistus, kun siirryttiin etäopetukseen. Sen onnistumisessa tärkeänä tekijänä olivat kaikki ne henkilöstön jäsenet, jotka ovat kehittäneet verkko-opetusta jo vuosia. Haluamme SAMOKissa kiittää siitä hienosta työstä, jota verkko-opetuksen kehittämiseen on tehty aiempina vuosina ja tänä keväänä, hallituksen varapuheenjohtaja Santeri Kujanpää kertoo SAMOKin tiedotteessa.

SAMOK ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat eri puolilta Suomea keräsivät opiskelijoilta yhteensä 25 ehdotusta palkinnon saajiksi. Vuoden opettajan valitsi raati, jonka muodostivat SAMOKin hallituksen varapuheenjohtaja Santeri Kujanpää, OAJ:n ammatillisten opettajien OAOn puheenjohtaja Helena Kahl ja Arenen varapuheenjohtaja Jouni Koski.

Lisätietoja:

Vuoden opettaja 2020 Taina Lehtonen
taina.lehtonen@xamk.fi, 044 702 8401

SAMOKin tiedote 4.11.2020