Särkikaloissa on runsaasti potentiaalia tulevaisuuden ruokatuotteiden raaka-aineena ja ekologisena vaihtoehtona ulkomaiselle kalalle.

Järvikalojen saatavuutta, logistiikkaa ja jalostusketjuja on kehitetty Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa lähes kymmenen vuoden ajan. Nyt Xamk on kutsunut asiantuntijat ja alan toimijat Rantasalmelle Järvisydämeen 29.-30.10. kuulemaan uusinta tietoa, jakamaan kokemuksia ja virittämään uusia koukkuja särkikaloille.

Seminaarissa 29.10. pureudutaan särkikalojen hyödyntämiseen, toimitusketjun kehittämiseen, kalakuljetusten logistiikkaan ja ammattikalastajan kokemuksiin. Tiistain tilaisuudessa esitellään ratkaisuja, joiden avulla särkikaloja voidaan entistä enemmän tuoda kuluttajien ruokapöytiin.
Toimitusketjun haasteita ratkaisemalla on päästy parempaan laadunhallintaan, saaliin lajittelusta ja käsittelystä kuljetuslogistiikkaan asti.

Xamkin hallinnoimassa ja Sitran rahoittamassa Nostetta särkikaloista -hankkeessa on muun muassa testattu kalojen halkaisulaitetta, jolla saadaan nopeammin kala käsiteltyä loppukäyttäjää varten.

Kotimaisen kalan brändäyksestä kertoo laulajana uraa tehnyt Sakari Kuosmanen. Kuosmanen on tunnettu kalamies, joka on puhunut kotimaisen kalan hyötykäytön puolesta jo pitkään. Kuosmanen on Kala-Lappi Oy:n luova johtaja, joka vastaa yrityksen markkinoinnista, brändityöstä ja tuotekehityksestä.

Seminaarissa esiintyy myös Särkifood Oy:n Paavo Vallas, joka on kehittänyt innovatiivisen särkikalasta tehdyn kala-jauhelihatuotteen. SÄRVIN Original oli mukana Suomalainen Menestysresepti -kilpailun finalistien joukossa.

Seuraavan päivän retkellä osallistujat pääsevät tutustumaan mielenkiintoisiin vierailukohteisiin. Esimerkiksi sisävesikalastajan mukana matkataan kokemaan rysiä Haukivedellä.

29.10. seminaarin aika ja paikka:
Klo 9.30–17.30, Hotel & Spa Resort Järvisydän
Porosalmentie 313, 58900 Rantasalmi

Seminaarin ohjelma ja linkki live-lähetykseen:

https://www.xamk.fi/tapahtumat/nostetta-sarkikaloista/

Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Nostetta särkikaloista -hanke ja Sitra.
Muita järjestäjiä ovat mm. Itä- ja Sisä-Suomen kalatalousryhmät, Luonnonvarakeskuksen ja Pyhäjärvi-instituutin Tanakka-hanke sekä Jyväskylän yliopisto.


Lisätietoja:

Esko Helansuo
Projektipäällikkö
040 543 7659
esko.helansuo@xamk.fi