Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu haluaa yhdessä Essoten kanssa syrjäseutujen seniori-ikäiset kotoa liikkeelle ja kimpassa syömään.

Seniori-ikäisiä täällä riittää, onhan Etelä-Savo Suomen ikääntynein maakunta. Viime vuoden lopussa (31.12.2017) asukkaista 29 % oli 65 vuotta täyttäneitä. Ennusteiden mukaan vuonna 2020 luku kohoaa 31 prosenttiin ja vuonna 2040 jo 36 prosenttiin kokonaisväestöstä. Jo nyt useimmissa Etelä-Savon ns. maaseutukunnissa 65 vuotta täyttäneiden osuus on reilusti yli 30 %, Puumalassa huimat 40 %.

Palvelut ovat keskittyneet kolmeen suurimpaan kaupunkiin: Mikkeliin, Savonlinnaan ja Pieksämäelle. Maaseudulla pitkät välimatkat ja palveluiden niukkuus aiheuttavat suuria haasteita etenkin ikäihmisille, joilla ei välttämättä ole omaa autoa tai riittävästi kuntoa ajamiseen itse.

Hyvä ravitsemustila, sosiaalinen kanssakäyminen ja aktiivinen toiminta pitävät yllä ikääntyvän ihmisen toimintakykyä ja yleistä hyvinvointia. Koska tutkimustenkin mukaan yhdessä syöden ruoka maistuu paremmin, järjestetään Etelä-Savon harvaan asutuilla alueilla yhteisöllisiä ja ohjelmallisia ruokailuja senioreille.

Kokeilut järjestetään yhteistyössä paikallisten ruoka-, kuljetus- ja ohjelmapalvelutuottajien sekä eri järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda uusia palveluverkostoja, jotka lisäävät yritysten ja järjestöjen yhteistyötä sekä osallistavat asiakkaita toiminnan suunnitteluun. Uusia palveluntuottajia tarvitaan, koska Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote siirtyy tänä vuonna ateriapalvelusetelien käyttöön.

Ruokailut starttaavat Anttolassa 14.5, Ristiinassa 4.6, Kangasniemellä 13.6. ja Hirvensalmella 18.6. Lisäksi ruokailun aloitus ainakin kahdella muulla paikkakunnalla on työn alla. Näihin Kimpassa syömään -aloitusruokailuihin toivotaan runsasta osallistumista, koska niissä on tarkoitus yhdessä asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa suunnitella, miten ruokailut toteutetaan jatkossa.
Tavoitteena on tehdä ruokailuista pysyvä käytäntö. Kimpassa syömään -hankkeen projektipäällikkö Nina Parkkisen mukaan luvassa on lounaan lisäksi hauskaa ohjelmaa sekä ajankohtaisia maistiaisia. – Jopa sirkkoja saattaa olla tarjolla, Nina Parkkinen vinkkaa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Essoten Vanhus- ja vammaispalveluiden toteuttama Kimpassa syömään – ikääntyvien yhteisöllinen ruokailu -hanke on käynnissä vuoden 2018 loppuun ja sitä rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoituksella.

Lisätietoja:

Nina Parkkinen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, puh. 040 185 6851, nina.parkkinen@xamk.fi
Anne Puntanen, hanketyöntekijä, Essote, puh. 050 311 7101, anne.puntanen@essote.fi

www.xamk.fi/kimpassasyomaan