Tekoäly on uraohjauksen ammattilaisten työkaluna vielä uusi mutta on vauhdilla tulossa käyttöön myös Etelä-Savon oppilaitoksissa. Tekoäly haastaa perinteiset opinto- ja uraohjauksen muodot ja helpottaa ammattikoulujen ja korkeakoulujen opiskelijoiden siirtymiä koulusta työuralle ja myös muiden alan vaihtajien siirtymiä uusille työurille. Tavoitteena on, että jokainen voisi hankkia työllistävän ja omaan osaamiseen sopivan ammatin. Tekoälyn mahdollisuuksia pohditaan Mikkelissä ÄlyäXä?-tapahtumassa tiistaina 10.3.

Yrittäjä-tutkija, oppivien tekoälysovellusten dosentti Harri Ketamo saapuu tiistaina 10. maaliskuuta Mikkeliin puhumaan siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää työurien avaamisessa ja miten nykyistä työmarkkinatilannetta voidaan ymmärtää. Valtakunnallinen ammattibarometri nostaa esiin aloja, joiden työtekijöistä on pulaa tai joilla toisaalta on ylitarjontaa. Barometrin mukaan esimerkiksi Etelä-Savon alueella pulaa on hoitajista ja lääkäreistä, ylitarjontaa on puolestaan myyjissä ja sihteereissä. Tavoitteena on, että esimerkiksi tekoälysovellukset voisivat tulevaisuudessa auttaa opiskelijoita ja alanvaihtajia sekä ohjauksen ammattilaisia ennakoimaan tulevaisuuden työnäkymiä.

Ketamo esiintyy Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (Xamk) järjestettävässä ÄlyäXä? Uraohjauksen kehittämispäivä -tapahtumassa. Tapahtuma kokoaa yhteen eri ammattikorkeakoulujen, alueen ammatillisten oppilaitosten sekä kehittämishankkeiden toimijoita kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja ja pohtimaan tekoälyn sekä ura- ja opinto-ohjauksen tulevaisuutta. Tavoitteena on luoda verkostoja, jotka tehostavat uraohjauksen menetelmiä paitsi valtakunnallisesti myös Etelä-Savon maakunnan työllisyyden ja elinvoimaisuuden hyväksi.

ÄlyäXä?-tapahtuman yleisölle avoimella Toimijoiden torilla osallistujat pääsevät kokeilemaan, miten tekoäly näkyy jo nyt eri alojen ammattilaisten arjessa. Muun muassa savonlinnalaisen Ammattiopisto SAMIedun Elias-robotti havainnollistaa, millaista voi olla tulevaisuuden digitaalinen hoivatyö.

Tapahtuman järjestävät Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat ja Xamkin hallinnoimat hankkeet Ohjaus tulevaisuuden työhön, Uusille urille​ ja Älykäs ohjaus​.

———

ÄlyäXä? Uraohjauksen kehittämispäivä 10.3.2020 klo 9 – 15.30 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksella (Patteristonkatu 3, A- ja D-rakennukset). Tarkemmat aikataulu- ja paikkatiedot: https://www.xamk.fi/tapahtumat/alyaxa-uraohjauksen-kehittamispaiva/

 

Lisätietoja:
TKI-asiantuntija Miia Karttunen, Xamk
miia.karttunen@xamk.fi, puhelin 044 702 8483