Mikkelissä alkutalvi tulvii valoa, kun Anttolassa, Peitsarissa ja Orijärvellä kutsutaan alueiden asukkaat mukaan yhteiseen joulun suunnitteluun ja tuomaan valoa tienoille. Asukkaat pääsevät valaisemaan asuinalueensa, tekemään joulukortteja ja -kransseja, nauttimaan musiikista ja pikkujouluista 7.-11.12.

Tänä syksynä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijat ovat yhdessä Hyvinvoiva asukas -kehittämistoiminnan kanssa järjestäneet asuinalueille asukkaiden yhteisiä tapahtumia. Tapahtumissa on kokeiltu valomaalausta, tuunattu lyhtyjä, pelailtu ja ideoitu, kuinka lisätä naapuruston yhteistä toimintaa. Ja mikä tärkeintä, tutustuttu naapureihin ja nautittu yhdessäolosta. 

Tapahtumarikas syksy huipentuu 7.12. Koko kylän pikkujouluihin Anttolassa, 9.12. Valoa Peitsari -päätöstapahtumaan ja 11.12. Valoa Orijärvi -päätöstapahtumaan. 

– Tapahtumien suunnittelu ja toteutus on ollut palkitsevaa, kertoo Xamkin yhteisöpedagogiopiskelija Elli Seppälä. – Olen saanut tarttua konkreettisesti toimeen ja oppinut uutta tapahtumien tuottamisesta. Myös asukkaat ovat saaneet toteuttaa luovuuttaan. Olemme tapahtumien suunnittelussa kääntäneet katseet ihmisiin ja heidän tavalliseen arkeensa. Ihmiset ovat tulleet kuulluiksi ja voineet itse vaikuttaa tapahtumiin.

– Tapahtumien tarkoituksena on ollut käynnistää asukkaiden yhteinen toiminta asuinalueilla. Tavoitteena on lisätä asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä tarjota yhteisö, jossa on mukava toimia, kuvailee Xamkin projektipäällikkö Annastiina Vesterinen. – Toiminta jatkuu myös ensi vuonna ja teemme sitä jatkossakin opiskelijoiden kanssa. Luvassa on uusia yhdessä tekemisen kokeiluja. Sen lisäksi asukkaita valmennetaan aktiivisiksi toimijoiksi omille asuinalueilleen ja naapurustoihin.

Anttolan, Peitsarin ja Orijärven tapahtumien tarkemmat ohjelmat: https://www.facebook.com/hyvinvoivaasukas/

Hyvinvoiva asukas – yhteisöllisen asumisen kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeessa vahvistetaan asumisyhteisöjen ja asuinalueiden yhteisöllisyyttä, yhteisöllistä toimintakulttuuria ja asukasviihtyvyyttä. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon Ely-keskus Euroopan sosiaalirahastosta.


Lisätietoja:

Projektipäällikkö Annastiina Vesterinen, 040 486 8279, annastiina.vesterinen@xamk.fi
Yhteisöpedagogiopiskelija Elli Seppälä, 044 254 3664, oelse007@edu.xamk.fi

Lisätietoja hankkeesta: www.xamk.fi/hyvinvoivaasukas

Kuva: 26.11. järjestetty Valomaalaus-työpaja Anttolassa. Kuvaaja Elli Seppälä.